GündemTürkiye'nin Musul hazırlığı

Türkiye'nin Musul hazırlığı

03.03.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ankara üslerin kullanıma açılmasına sıcak bakıyor, Hava Kuvvetleri'nin operasyona katılması konusunda "Sürpriz olmaz" yorumu yapılırken, Süleyman Şah operasyonunun zamanlamasında "Musul"un etkili olduğu ifade ediliyor.

Türkiyenin Musul hazırlığı

ABD başta olmak üzere, IŞİD karşıtı koalisyona destek veren ülkelerin, terör örgütünü Musul'dan çıkarmak için başlatacakları harekâta Türkiye'nin katılıp katılmayacağı Ankara'da birkaç gündür yüksek sesle konuşuluyor. Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'ın, dün bu konudaki sorulara, "Türkiye'nin koalisyon üyesi olarak zaten somut katkı verdiği, ulusal çıkarlar gözönüne alınarak sorumlulukların yerine getirilebileceği" yanıtını vermesi de Türkiye'nin mevcut katkısının ne olduğu ve ne gibi katkılar verebileceği konularında soru işaretlerine yol açtı. Ankara'da Türkiye tarafından eğitilen peşmergenin kara harekâtına katılacak olmasının zaten verilen katkıyı gösterdiğini düşünülüyor. Operasyonun başlamasıyla İncirlik başta olmak üzere askeri üslerin hava operasyonları için açılmasına "sıcak bakıldığı" belirtilirken, Türk savaş uçaklarının operasyona katılması konusunda da "sürpriz olmaz" görüşü dillendiriliyor. Türkiye'nin kara operasyonuna askeri birlikleriyle katılması konusunda ise Ankara'da "Henüz verilmiş karar yok" deniliyor, ancak bu ihtimale de kapı kapatılmıyor. Kaynaklar, Süleyman Şah Türbesi'nin yerinin değiştirilmesi operasyonu ve operasyonun zamanlaması konusunda ise Türkiye'nin Musul harekatına vereceği katkılar nedeniyle IŞİD'in türbeye saldırma olasılığına da işaret ediyor.
Musul harekâtı
Ankara'da birkaç gündür gündemin en önemli başlıklarından biri ABD başta olmak üzere IŞİD karşıtı koalisyonun, Musul'u IŞİD işgalinden kurtarmak için gerçekleştireceği harekât oldu. Harekât kapsamında, büyük bölümü merkezi Irak ordusu ve Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin askeri gücü olan peşmergeden oluşacak 20 bin kişilik bir ordu savaşa hazırlanıyor. Ordu, IŞİD'i Musul'dan çıkarmak için koalisyon ülkelerinin havadan vereceği destekle hareket edecek. Kara birliklerinin içinde de ABD başta olmak üzere farklı ülkelerden az sayıda da olsa asker bulundurabileceği belirtiliyor. Operasyonun amacı IŞİD'i sadece Musul'dan değil, Irak'ın tamamından söküp atmak. Suriye'de de Kobani'de uğradığı yenilgiyle gerileyen örgütü Irak'tan bütünüyle temizlemek ve Suriye'de dar bir alana hapsetmek.
Irak ziyareti
Musul Valisi Esil Nuceyfi, önceki gün yaptığı açıklamada, "Türkiye Musul operasyonuna katılmaya karar verdi" dedi, ancak desteğin boyutlarının ne olacağı konusunda net bir açıklama yapmadı.
Bu soru dün Milli Savunma Bakanı Yılmaz'a yöneltildi. Yılmaz, "Türkiye, bu koalisyonun üyesi olmakla somut katkı vermeye başlamıştır. Bunun dışında ne gibi bir katkı olur, ulusal çıkarlar göz önüne alınarak zamanı geldiğinde bir değerlendirme yapılır ve koalisyon üyesi olmanın gerektirdiği sorumluluklar yerine getirilir" dedi.
Yılmaz, "ABD'de konuşulan bir şey var, Türk askerinin direkt karadan girmesi. Böyle bir seçenek gelirse Türk askeri karadan Irak'a girer mi" sorusu üzerine, "Sayın Başbakanımız ne demişti. 'Diğerleri kendi üzerine düşeni yaparsa Türkiye de üzerine düşeni yapmaya hazırdır'" ifadelerini kullandı. Yılmaz, çarşamba günü (yarın) Irak'a gideceğini, Erbil ziyaretinin de programında olduğunu da kaydetti. Yılmaz'ın ziyareti, Türkiye'nin operasyona vereceği desteğin boyutlarının netleşmesi açısından önem taşıyor.
Yılmaz, her ne kadar ziyaretin Musul harekâtıyla ilgili olmadığını söylese de Dışişleri Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı'ndan temsilcilerin de yer alacağı heyetin, bu konuda kritik görüşmeler yapmasına kesin gözüyle bakılıyor.
"Sürpriz olmaz"
Yılmaz'ın sözlerindeki, "Türkiye somut katkı vermeye başlamıştır" ve "sorumluluklar yerine getirilir" ifadelerinin ne anlama geldiği dün Ankara'da en çok yanıtı aranan soruydu. Ankara, şu aşamada verilen somut katkı konusunda, Türkiye'nin IŞİD karşıtı koalisyonun zaten üyesi olmasına ve özel kuvvetlerin uzunca bir süredir Kuzey Irak'ta peşmergeye eğitim vermesine işaret ediyor.
Eğitim verilen peşmergenin de harekâta etkin biçimde katılacağına dikkat çekiliyor.
Peki dolaylı verilen bu katkı dışında Türkiye'den beklenenler ve karşılanacak beklentiler hangileri?
Kaynaklar, öncelikle üslerin kullanımının masada olacağına işaret ediyor. İncirlik başta olmak üzere üslerin koalisyon uçaklarına açılmasına Ankara'nın da sıcak baktığına işaret ediliyor. Türkiye'nin hava operasyonlarına katılıp katılmayacağı, Hava Kuvvetleri'nin Musul harekâtının parçası olup olmayacağı konusunda ise, "Verilmiş bir karar yok ama sürpriz olmaz" yorumu yapılıyor. Bu durum Türkiye'nin ABD ve koalisyon ülkeleriyle konuyu müzakere ettiği şeklinde de yorumlanabilir. Kara birliklerinin harekâta katılması konusunda ise, "Verilmiş bir karar yok" deniliyor. Ancak bu ihtimale de kapı kapatılmıyor.
Şah Fırat operasyonu
Mart veya nisanda Musul harekâtının yapılmasına yönelik planlamaların, Türkiye'nin Şah Fırat operasyonu için şubatta düğmeye basmasına yol açtığına işaret ediliyor. Türkiye'nin, Musul harekâtına vereceği destek nedeniyle IŞİD'in türbeye saldırma ihtimalini de gözönüne alarak operasyonu gerçekleştirdiği kaydediliyor.