25.06.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:
Şebnem Hoşgör - Ankara
Hükümet, yabancıların kayıtdışı çalışmalarının önlenmesi, yerli-yabancı işgücü dengesi kurularak, nitelikli yabancı işgücünden de yararlanılmasını öngören, “Uluslararası İşgücü Kanunu Tasarısı”nı dün, TBMM Başkanlığı’na sundu. Tasarı ile getirilen belli başlı düzenlemeler şöyle:
Bilim ve teknoloji
- Eğitim düzeyi, mesleki deneyimi, bilim ve teknolojiye katkısı ve stratejik öneme haiz bir alanda öne çıkmış yüksek nitelikli yabancılara için Turkuaz Kart adıyla yeni bir çalışma izni sistemi yürürlüğe girecek.
- Turkuaz Kart yabancıya Türkiye’de süresiz çalışma dolayısıyla ikamet hakkı sağlayacak. Bu karta sahip yabancıların eş ve çocuklarına da Türkiye’de süresiz kalma imkanı tanıyacak.
- Turkuaz Kart’lı yabancılar, süresiz çalışma izninin sağladığı haklardan yararlanacak.
- Türkiye’de bir yükseköğretim kurumunda örgün öğretim programlarına kayıtlı yabancı öğrencilere çalışma hakkı getiriliyor. Ön lisans ve lisans örencileri ilk yıldan sonra kısmi süreli olarak çalışabilecek.
İzleme sistemi olacak
- Uluslararası işgücü politikasını oluşturma yetkisi Çalışma ve Sosyal Güvenliği Bakanlığı’nda olacak. Uluslararası İşgücü Politikası Danışma Kurulu oluşturulacak.
- Kurul, yabancı yatırımcılara ve nitelikli yabancılara çalışma izni verilmesine ilişkin objektif kriterler getiren ve birçok ülkede uygulanmakta olan puanlama sisteminin oluşturacak.
- Bakanlık bünyesinde Uluslararası İşgücü Genel Müdürlüğü kurulacak.
- Yabancılar çalışmaya başlamadan izin alacak.
- Türk Vatandaşlığı Kanunu kapsamından çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybedenler, çalışma izni olmadan çalışabilecek.
- Yabancı Başvuru, Değerlendirme ve İzleme Sistemi kurulacak. Çalışanlar, bölge, il, sektör, işyeri bazında izlenebilecek. Bu da kayıtdışılıkla etkin mücadeleye imkan verecek.
- Yükseköğretim kurumlarında çalışacak yabancı öğretim elemanları YÖK’ten izin alacak.
- Ar-Ge personeli olacak yabancılar Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın, serbest bölgelerde çalışacak yabancılar Ekonomi Bakanlığı’nın olumlu görüşüyle başvuru yapabilecek.
Seçme seçilme hakkı
- Tasarı ile yabancılara süresiz çalışma izni, bağımsız çalışma izni imkanı getiriliyor. Türkiye’de uzun dönem ikamet eden veya en az 8 yıl kanuni çalışma izni olan yabancılar süresiz çalışma iznine başvurabilecek. Süresiz izni olan yabancı, uzun dönem ikamet izninin sağladığı tüm haklardan yararlanacak. Ancak seçme seçilme, kamu görevlerine girme hakkı ve askerlik yükümlülüğü olmayacak.
- Profesyonel meslek mensubu yabancılara, bağımsız çalışma izni verilebilecek. Bu izin yabancılara kendi ad ve hesabına çalışma imkanı sunacak.