GündemTürk-Japon dostluğu Ertuğrul’la taçlandı

Türk-Japon dostluğu Ertuğrul’la taçlandı

05.12.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türkiye ile Japonya’nın 125 yıl önce başlayan dostluğu anlatan ‘Ertuğrul 1890’ adlı filme Japonlar büyük ilgi gösterdi. Tüm sinemalarda gösterilen filme Japon basını geniş yer verdi

Türk-Japon dostluğu Ertuğrul’la taçlandı

II. Abdülhamit’in hediyelerini Japon İmparatoru Meiji’ye götürdükten sonra dönüş yolunda 16 Eylül 1890’da Kushimoto kıyılarındaki Şeytan Kayalıkları’nda batan Ertuğrul fırkateyninin hikayesi filme dönüştü. 1890’da kayalıklarda parçalanan Ertuğrul’dan kurtulan Türk askerlerini sırtlarında taşıyan Japonların bugünkü torunları olan Kirk Kiyoharu Ura ve Shinji Mishihio’nun öncülüğünde oluşturulan bütçe ile çekilen film, bugün Japonya’da gösterime girdi. Japonya’nın tüm sinema salonlarında yer alan film öncesinde ülkede büyük bir heyecan yaşandı. Ama en büyük heyecan Ertuğrul fırkateyninin battığı Wakayama eyaletinin Kushimoto kentinde yaşanıyor.

Haberin Devamı

Özel gösterim

Kushimoto halkı filmin gösterime girmesi nedeniyle, dedelerinin 125 yıl önce cenazelerini taşıdığı Türk askerlerini anmak için Türk Anıtı ve Müze Evi’ni ziyaret etti. Kentteki Oshimo İlkokulu öğrencileri Kushimoto Belediyesi’nde devlet memuru olan Aydınlı Ayşegül Arkan öncülüğünde anıta geldi. Pasifik Okyanusu kıyısında olduğu için yağmuru eksik olmayan kentin sakinleri ve çocuklar süpürgeler ve kovalarla 10 dönümlük araziyi temizledi. Ertuğrul faciasını halen yüreklerinde yaşayan Kushimoto halkı, özel bir gösterimle filmi izledi. Kentin en büyük salonunda 4 bin Kushimotolu filmi izlerken oldukça duygulandı. Atatürk heykelinin önünde toplanan Japonlar Türk halkına minnettarlıklarını ettikleri dualarla anlatmaya çalışıyor.

Haberin Devamı

Wakayama eyaletindeki tüm gazeteler 125 yıl önceki faciadan sonraki Türk-Japon ilişkilerini ele alarak, filmin tanıtımını yaparken, ilkokul çocuklarına yönelik çizgi romanlar bile yapıldı. Tokyo’daki “Gelenekten Geleceğe” adlı 2. Türk Moda Günleri’nde ise 1890’da kullanılan kostümler sergilendi.

Kushimotolular geçtiğimiz günlerde yine bir araya gelerek bu kez Türk rengi olan turkuaz temalı bir deniz lambası yaptı. Kentte yaşayan 4 bin kişi 2 gece çalışarak sualtında da yanabilen ve iki ülkenin dostluğunu anlatan sembollerin yer aldığı deniz lambasını oluşturdu. Ertuğrul fırkateyninin battığı Fugano Ra kayalıklarının 8 metre altına yerleştirilen lamba Ertuğrul’da şehit olan askerleri selamlıyor.

“Ertuğrul 1890” filminin coşkusunu en yakından yaşayan Ayşegül Arkan, “Öylesine büyük heyecan var ki herkes bir çaba içinde şehitlerimizi hatırlatacak ve Türk askerinin fedakarlığını anlatacak işler yapmak istiyor” diyor.

‘Türk dostlarımızı ülkemize bekliyoruz’

Japonya ve Türkiye ortak yapımı filmde Seiyou Uchino, Kenan Ece, Shioli Kutsuna, Alican Yücesoy, Yui Natsukawa, Uğur Polat ve Yukiyoshi Ozawa rol aldı. Filmin yapımcılarından Kirk Kiyoharu Ura; “Dedem çok sayıda Türk askerini okyanustan kurtarmış. Onun bana bıraktığı tek miras Türkleri unutmamak ve kahramanlıklarını hatırlatmak. Bende o dönemde ki köylülerden birini oynayarak borcumu ödemeye çalıştım” dedi.

Haberin Devamı

Kushimoto Belediye Başkanı Katsumasu Tashina da şunları söyledi: “125 yıl önce Kushimoto halkının yani dedelerimizin gösterdiği yardımseverlik film oldu. Film sayesinde Tük ve Japon halkının karşılık beklemeden birbirlerine yardım ettiğini görüyoruz. Hem de çok zor şartla altında. Türk dostlarımızı topraklarımıza bekliyoruz.”