20.03.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:
ÖNDER YILMAZ / Ankara
Merkezi İstanbul’da olan iç ve dış giyim ile reklamcılık ve organizasyon alanlarında faaliyet gösteren bir şirket, Türk Patent ve Marka Kurumu’na başvurarak, “Barack Obama” markası için tescil talep etti.
Ülkesiyle ilgili marka ve patent tescilleri ve casusluğu konusunda iyi takipçi olan ABD, Türk girişimcinin bu talebini ABD’nin Ankara Büyükelçiliği aracılığıyla öğrendi. Beyaz Saray, konuya derhal el attı. Ankara Büyükelçiliği’ne Barack Obama markasının bir Türk şirketine verilmemesi için harekete geçilmesi talimatı verildi. Bunun üzerine, ABD’nin Ankara Ticaret Ataşesi ve bazı büyükelçilik bürokratları Türk Patent ve Marka Kurumu’yla görüştü. Görüşmede, ABD’liler “markayı tescil etmeyin” diyerek “Barack Obama” markasının Türk şirkete verilmemesi talebinde bulundu. Türk Patent ve Marka Kurumu da uluslararası mevzuata dayanarak bu talebi incelemeye aldı. Yapılan inceleme sonunda Uluslararası mevzuat hükümlerine dayanılarak “Barack Obama” markası talebi reddedildi. ABD’li yetkililer, kurumun aldığı kararı doğrudan Beyaz Saray’a bildirdi.
Mevzuat ne içeriyor?
Mevzuatta, T.C. Türk Patent ve Marka Kurumu’nun 6769 Sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu ile düzenlendiği şekliyle Marka Tescili İçin Nispi Ret Nedenleri arasında, Tescil için başvurusu yapılmış marka, başkasına ait kişi ismi, fotoğrafı, telif hakkı veya herhangi bir sınai mülkiyet hakkını kapsıyorsa, kişinin itirazı ile tescile onay çıkmıyor. Ayrıca uluslararası mevzuatta da devlet başkanları ve ülke adlarına ilişkin isimlerin marka olarak tescil edilemeyeceğine ilişkin hükümler de bulunuyor.