Ekonomi Turizmde Rus akımı

Turizmde Rus akımı

30.06.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Turizmde moraller akın akın gelmeye başlayan Rus turistlerle düzeldi. Rusya’dan gelen yabancı ziyaretçi sayısı mayısta yüzde 1384 artışla 608 bin 472 oldu. Hedef yıl boyu 5 milyon Rus turist

Turizmde Rus akımı

Rus turistler akın akın Türkiye’ye geliyor. Türkiye’ye gelen yabancı ziyaretçi sayısı, mayıs ayında Rus turist sayısındaki yükselişin büyük etkisiyle, yüzde 16.27 artarak 2.89 milyon oldu.

Haberin Devamı

İlk kez nisan ayında artışa geçen turist sayısı, mayıs ayında da tırmanışa devam etti. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre, mayıs ayında ziyaretçi sayısındaki artışta Rusya kaynaklı gelişmelerin artışta büyük katkısı olduğu görülüyor.

Rusya’dan gelen yabancı ziyaretçi sayısı mayısta yüzde 1384 artışla 608 bin 472 oldu. Yılın ilk beş ayında Türkiye’yi ziyaret eden Rus turist sayısı son artışın da etkisiyle 1 milyon sınırına yaklaşarak 928 bin oldu.

Turizmde Rus akımı
Açığı Körfez kapatır

Turizmde kişi sayısı artsa da kişi başına gelirde düşüş var. İndirimler sayesinde turist çekmeye çalışan turizm sektöründe 2015 yılında yabancı turistte kişi başı ortalama harcama 715 dolar olarak gerçekleşirken, bu sayı 2016’da 633 dolar, 2017’de ise 637 oldu.

Haberin Devamı

Turizm verilerine bakıldığında toparlanmanın izleri görülse de Avrupalı turistteki sorunlar devam ediyor. İngiltere ve Almanya’dan gelişler turizmcileri umutlandırmaya başlasa da henüz ciddi bir artış söz konusu değil.

Almanya’dan gelen turist sayısı 863 bin sınırında kalırken, İngiltere’den de 396 bin turist geldi. Hollanda’dan gelişler de beklentiyi karşılamıyor.

Ortadoğu’dan Türkiye’ye gelişlerde ise artış devam ediyor. İran ve Irak başta olmak üzere özellikle Karadeniz kıyıları ile Yalova ve Bursa’ya Körfez’den gelen turist sayısı etkisini gösteriyor.

Uzmanlar ayrıca, Polonya, Romanya gibi ülkeler ile Balkan ülkeleri ve Türki Cumhuriyetlerden gelen talebin de artışa katkı sağladığına dikkat çekiyor.

‘Fiyat çok kırıldı’
Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Timur Bayındır ise, artışın ‘kötünün iyisi’ olduğuna dikkat çekerken, “Geçen yıl mayıs ayında bomboştu, artış buna göre var. Ama maalesef fiyatlar çok kırıldı. Masraflar zor karşılanıyor. Muhakkak bir iyiye gidiş var bunun izlerini görmeye başladık ama Avrupa’dan bir dönüş yok” dedi.

Sahiller iyi ama İstanbul sıkıntılı

2015 yılında toplam turizm geliri 31 milyar 464 milyon dolar olarak gerçekleşmişti. Bu sayı 2016’da 22 milyar 107 milyon dolara düşmüştü.

2016 yılına göre rakamların pozitif duruma geçmeye başladığını kaydeden Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, ancak pazar pazar bakıldığında sorunların devam ettiğini gördüklerini söyledi.

Haberin Devamı

Avrupa pazarından son dakika satışlarla okul tatiliyle birlikte dönüş beklediklerini belirten Ayık, “2015 yılı gibi ve üstü rakamları hedefimiz var. Bu yıl o rakamları düzeltemeyiz, kişi başı gelir anlamında çok zor. Hedefimiz tesisleri işler kılmak, kapasite kullanımını artırmak. O nedenle kişi sayısını öncelikle daha önceki durumlara ulaştırmak istiyoruz” dedi.

Akdeniz sahilleri başta Antalya olmak üzere, Batıya doğru Fethiye, Marmaris, Bodrum’da ilginin yoğun olduğunu anlatan Ayık, “En sorunlu noktamız İstanbul. İstanbul’a gelişler kültürel, kongre, iş, kruvaziyer girişleri olmak üzere pek çok nedenle yapılıyor. Ama ciddi kayıplar var, toparlanma biraz yavaş olacak gibi” diye konuştu.

‘Türkiye’den vazgeçmezler’

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, 2016 yılında yara alan Türk turizminin kayıpları telafi etmeye başladığını söyledi. Yıl boyu Rusya’dan 5 milyon turist beklediklerini vurgulayan Ulusoy, “Rusların en iyi, en rahat tatil yapacağı ülke kuşkusuz Türkiye. Türkiye’den vazgeçmezler. Sıkıntıların aşılmasının ardından artışları ciddi oranda görmeye başladık. Çok daha da iyi olacak. İngiltere pazarının da düşük de olsa toparlanmasını hissediyoruz. Almanya da toparlanıyor” dedi.

Haberin Devamı

‘Akıllara girelim’

Avrupa’dan çok sayıda turist getiren Diana Travel’ın Başkan Yardımcısı Burak Tonbul ise indirim gibi argümanlarla Avrupalı turistin ‘cebine’ girdiklerini belirtirken, uzun zamandır ‘akıllarına’ da girmeye uğraştıklarını dile getirdi.

Tonbul, Rus turist sayısının sektörde moral düzelten bir gelişme olduğunu anlatırken, turizmin büyük yaralar aldığı 2016 ile karşılaştırıldığında, 2017’de hala istenen rakamlara ulaşılmadığını ifade etti.

Tonbul, “Önemli olan kişi başına otellerden ve paketlerden elde edilen gelir. Ne yazık ki düşüş var. Birçok anlatma yöntemi var fakat insanları ikna edebilmek için akıllarına girmekten başka çare yok. İspanya’nın durumu iyi değil, Yunanistan’da doluluk var. Bu talep bize dönebilir. Mayıstan eylül ortasına kadar Rusya ve Avrupa’da tatil dönemi. Ayrıca Avrupa’da sonbahar tatili dediğimiz durum var. Etkisini görmeyi umuyoruz” diye konuştu.



Yazarlar