DiyetTüp mide ameliyatı şeker hastalığını da düzeltiyor

Tüp mide ameliyatı şeker hastalığını da düzeltiyor

09.05.2017 - 16:58 | Son Güncellenme:

Yaşamı en fazla tehdit eden hastalıkların başında gelen şeker hastalığının tüp mide ameliyatı ile tedavisi mümkün. Genel Cerrahi ve Cerrahi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Orhan Çelen, tüp mide ameliyatı ile şeker hastalığının tedavisini anlatıyor.

Tüp mide ameliyatı şeker hastalığını da düzeltiyor

“Tüp mide ameliyatı (sleeve gastrektomi) hayatınızı değiştirebilir. Kısa süre içinde fazla kilolarımızdan kurtulu eski enerjik halimize dönebilir, eklemlerinizdeki ağrılardan kurtulabilir, yüksek tansiyon ve şeker hastalığı gibi obezite ile ilişkili hastalıklarınızı iyileştirebilir veya erken ölüm riski taşıyan kalp krizi, inme ya da kansere yakalanma riskinizi büyük ölçüde azaltabilirsiniz.”

Tüp mide ameliyatı ile şeker hastalığı tedavisi
“Tüp mide ameliyatı genellikle kapalı teknik diye de bilenen laparoskopik cerrahi ile yapılır. Komplikasyon oranları çok düşüktür. Hastalar genellikle fazla kilolarını 12-18 ay boyunca kaybederler.

Tip II diyabetliler diyabet kontrolünde kilo kaybıyla birlikte iyileşme yaşarlar. Yüksek tansiyon ve uyku apnesi gibi ilişkili durumlar genellikle hızlı bir şekilde düzelir.

Hastanede kalma, laparoskopik (kapalı teknik) cerrahi ile yapıldığında 3 - 4 gün sürer. Hastalar, iki hafta içinde iş başı yapabilirler. Çoğu yiyecek türünü (az miktarda) yiyebilirsiniz. Tüm bariatrik operasyonlardaki gibi uzun vadeli izlem önemlidir.”

Tüp mide ameliyatı nasıl etki eder
“Normal mide yaklaşık 1,5- 2 litrelik yiyecek alabilir. Midenin genişleyen kısmı ameliyatla tamamen alınır. Geriye kalan "tüp" şeklindeki mide sadece 150- 200 ml'lik gıda alabilir, bu sayede midenin kapasitesi %90 oranında azaltılmış olur.

Tüp mide ameliyatının etkisi, çok az yemek yiyebilmeniz, kendinizi doygun ve mutlu hissetmeniz ve çok az yemek yemenize rağmen açlık hissetmemenizdir. Bir buçuk fincan katı olmayan yiyecek ile mideniz dolar. Yedikleriniz midenin üst kısmına değerek beyne giden sinirleri harekete geçirerek doyma sinyali gönderir ve beynin açlık mekanizmasını durdurmasını sağlar.

Tüp mide ameliyatı ile ikinci bir mekanizma daha etkisiz hale getirilir. Açlık ana hormonu ghrelin olarak bilinir. Tüp mide ameliyatından sonra ghrelin hormonunun salgılanması azalır. Bu, çok az yemek yeseniz bile açlık hissinin azalmasını sağlar.”

Doç. Dr. Orhan Çelen “Sleeve gastrektomi’de ameliyat için hazırlık süreci ve muhtemel komplikasyonlar her zaman hastaya özgüdür. Bu nedenle cerrahınız muayeneden sonra size özel çok daha ayrıntılı bilgi verecektir. Ameliyatın başarılı olması için hastanın, prosedür hakkında çok iyi bilgilendirilmiş olması gerekir. Ameliyat öncesi ve sonrası yapılması gerekenleri, beslenme ve egzersiz alışkanlıklarınızın tamamen yeniden düzenlenmesi gerekir. Bu konuda cerrahınız size yapmanız gerekenler ile ilgili ayrıntılı bilgi verecektir.”

Haberin Devamı

Genel Cerrahi ve Cerrahi Onkoloji Uzmanı

Doç. Dr. Orhan Çelen

Tüp mide ameliyatı şeker hastalığını da düzeltiyor

Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

VKİ HESAPLA
Yazarlar