GündemTrafik yolu ikiye katlıyor!

Trafik yolu ikiye katlıyor!

18.01.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

İstanbul trafiğine ilişkin hazırlanan çalışmaya göre 2016 yılında İstanbul’un pik saatleri olarak tanımlanan sabah işe gidiş, akşam eve dönüş zaman dilimlerinde, yolda geçirilen sürenin yüzde 50’den fazlası trafik sıkışıklığından kaynaklanıyor...

Trafik yolu ikiye katlıyor

İstanbul’un ana arterlerinde gerçekleşen trafik sıkışıklığı düzeyleri ve dönemler arası yaşanan farklılıkları ölçmek için hazırlanan “İstanbul Trafik Otoritmi” çalışması 2016 sonuçları açıklandı. Beykoz Üniversitesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Serkan Gürsoy öncülüğünde hazırlanan çalışmaya göre 2016 yılında İstanbul’un, pik saatleri olarak tanımlanan sabah işe gidiş, akşam eve dönüş zaman dilimlerinde, yolda geçirilen sürenin yüzde 50’den fazlası trafik sıkışıklığından kaynaklanıyor. İşte ölçüm sonuçları ve megakentin trafik ritmi...

Haberin Devamı

Kış dönemi

2016 yılı ilk çeyreği olarak kabul edilen Ocak, Şubat, Mart aylarında İstanbul’daki trafik yoğunluğu akşam saatlerinde daha yüksek.

İş günleri sabah saatleri, ana arterlerde yüzde 52 olan yoğunluk, akşam saatlerinde yüzde 58.

Sabah seyahat eden sürücünün, seyahat süresinin yaklaşık yüzde 52’si trafik yoğunluğundan kaynaklanırken, bu süre akşam yüzde 58’e çıkıyor.

Trafik yoğunluğundan dolayı harcanan süre iş günlerinde gün boyu toplam seyahat süresinin yüzde 49’unu, tüm haftada ise yüzde 66’sını oluşturuyor.

Nisan, Mayıs, Haziran aylarında sabah saatlerinde ana arterlerde yüzde 52 olan yoğunluk, akşam yüzde 58’e çıkıyor.

Trafik yoğunluğundan ötürü sabah saatlerinde yüzde 52, akşam saatlerinde yüzde 58’lik zaman kaybı yaşanıyor. Trafikte kaybedilen süre iş günlerinde seyahat süresinin yüzde 49’unu, tüm haftada ise yüzde 66’sını oluşturuyor.

Haberin Devamı

2016 yılı ikinci çeyreğinde İstanbul’da ana arterler ve aktarma koridorlarında oluşan ortalama yoğunluk düzeyi iş günleri yüzde 53’ü buluyor. Yoğunluk sabah saatlerinde Doğu-Batı yönünde yüzde 57, ters yönde yüzde 55.

Bir önceki yılın dönemiyle kıyaslandığında 0,51 olan trafik yoğunluğu 0,53’e çıktı.

Sonbahar başlangıcı

Temmuz, Ağustos, Eylül aylarında iş günleri sabah saatlerinde yüzde 47 olan ana arter yoğunluğu, akşam saatlerinde yüzde 54 oldu.

Gün boyu toplam seyahat süresinin yüzde 50’si, tüm haftada ise yüzde 49 trafikte harcandı.

Bu yoğunluk sabah saatlerinde Doğu-Batı yönünde yüzde 47, ters yönde ise yüzde 44.

Akşam saatlerinde trafik yoğunluğu iş günleri yüzde 56’ye çıkıyor. Bu oran Doğu-Batı yönünde yüzde 60, Batı-Doğu yönünde ise yüzde 55 oluyor.

Ortalama süreler

Kozyatağı-Taksim arası trafik olduğunda 27 dakika. Ancak pik saatlerde bu süre sabah 54 dakikaya, akşamları ise 58 dakikaya çıkıyor.

Ters yönde; Taksim-Kozyatağı trafik açık olduğunda 14 dakikada gidiliyor. Güzergah, sabah saatlerinde 32 dakika, akşam ise 34 dakikada kat ediliyor.

20 kilometrelik FSM-İSTOÇ güzergahı trafik açık olduğunda 10 dakika. Ancak sabah saatleri aynı güzergah 27 dakika olurken, akşam 48 dakikada gidiliyor.

Haberin Devamı

18 kilometrelik Cevizlibağ-Avcılar arası yol açık ise 14 dakika. Ancak bu süre sabah saatlerinde 26, akşam saatlerinde ise 74 dakikaya çıkıyor.

Kozyatağı-Atatürk Havalimanı arasında normalde 30 dakikada gidilen mesafe, trafik yoğun olduğunda sabah 81 dakika, akşam ise 110 dakika.