GündemToplumsal tepki geri adım attırdı

Toplumsal tepki geri adım attırdı

28.04.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kılıçdaroğlu’nun, “AKP tepkiler üzerine Kahraman’ı yalnız bıraktı. Ancak Kahraman’ın sözlerini ‘gelecek için nabız tutuyor’ şeklinde algılamalıyız. İstifa talebinde ısrarcı olmalıyız” dediği öğrenildi

Toplumsal tepki  geri adım attırdı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ın laiklik karşıtı açıklamalarının ardından gelen toplumsal baskılar üzerine Ak Parti’nin geri adım atmak durumunda bırakıldığına dikkat çekerek, “Tek başına CHP tepki gösteriyor görüntüsü olmamalı. Sivil toplum kuruluşları ve barolar harekete geçirilmeli” değerlendirmesinde bulunduğu belirtildi.

Kılıçdaroğlu başkanlığında 3 saat süren CHP Merkez Yönetim Kurulu’nda Kahraman’ın önceki günkü açıklamalarının yanı sıra, CHP’nin AİHM’de kazandığı dava, Anayasa Komisyonu’nda bugün görüşülecek dokunulmazlık teklifi ile Suriye ve Irak’taki son değerlendirmeler ele alındı. Milliyet’in aldığı bilgilere göre, Kılıçdaroğlu, “Açıklamaların hemen ardından toplumsal bir tepkinin gösterilmiş olması bir başarı. Yalnızca CHP tepki göstermiş olsaydı bu denli bir sonuç alınamazdı. Bu hareketliliğin sürmesi lazım. Hem Başkan’ın hem de AKP’li sözcülerin yaptıkları tekzip, toplumsal tepkinin kendilerine geri adım attırdığı anlamına geliyor” değerlendirmesinde bulundu.

‘Tepki durmamalı’
Kılıçdaroğlu’nun, “Meclis Başkanlığı’na devam ediyor olması, AKP’nin kurumsal olarak bu görüşleri paylaştığı anlamına geliyor. Bu nedenle Kahraman’ın Meclis Başkanlığı’ndan ayrılması gerekmektedir” dediği öğrenildi. Kılıçdaroğlu’nun, “Önemli olan bir kere bunu söyleyip bırakmak değil, tepkiyi sürdürmek ve bunu ifade etmektir. Laiklik konusunu sadece CHP’nin sahipleniyor olması yetmez. Toplumun tüm katmanlarıyla sahipleniyor görüntüsü olmalı. Sivil toplum kuruluşları ve barolar harekete geçmeli. Toplumdaki hareketlenme sürmeli. Tek başına eleştiren, tepki gösteren kurum CHP olmamalıdır” görüşünü dile getirdi.

“Kahraman’ın istifası talebinde ısrarcı olmalıyız” diyen Kılıçdaroğlu’na bu konuda Ak Partili yetkililerle Kahraman’ın görevden alınması konusunda temaslarda bulunulabileceği belirtildi. Toplantıda, Ak Partili yetkililere, “Bu başkanı siz seçtiniz, adayınızın istifasını isteyin, sonuçta yine AKP’li bir başkan seçilecek. Çıkarın yeni bir aday, anayasanın ilkelerine uygun bir başkan seçelim” görüşünün iletililmesi benimsendi. Kahraman’ın açıklamalarının ardından Ak Parti cephesinden ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan gelen açıklamalara ilişkin olarak Kılıçdaroğlu’nun, “Gelen tepkiler üzerine AKP, İsmail Kahraman’ı yalnız bıraktı. Ancak Kahraman’ın değerlendirmesini gelecek için nabız tutuyor biçiminde algılamalıyız. Tepki, beklenmedik sertlikte olunca geri adım atmak durumunda kaldılar” ifadesini kullandığı kaydedildi.
Alınan bilgilere göre toplantıda dokunulmazlık konusunda bakanların geçici madde kapsamına alınmasına ilişkin önergeler verilmesi, ancak teklife CHP’nin, “şartsız evet” demesi de benimsendi.

Haberin Devamı

Kahraman’a 50 kuruşluk dava
Birleşik Kamu-İş, TBMM Başkanı İsmail Kahraman hakkında, “Laiklik yeni anayasada olmamalıdır” sözleri sebebiyle Ankara Adliyesi’ne gidip suç duyurusunda bulundu ve 50 kuruşluk tazminat davası açtı. Birleşik Kamu-İş Genel Başkanı Hasan Kütük başkanlığındaki sendika heyeti daha sonra CHP Genel Merkezi’nde Kılıçdaroğlu tarafından kabul edildi. ( ANKARA Milliyet)

‘Laiklik kırmızı çizgimiz’
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Selin Sayek Böke, Meclis Başkanı İsmail Kahraman’ın laiklikle ilgili sözlerine değinerek, “Meclis Başkanı doğrudan hiç utanmadan laikliğe, Türkiye Cumhuriyeti’nin her vatandaşının inanç özgürlüğüne ve Türkiye toplumunu bir arada tutan laiklik zamkına ve en önemlisi cumhuriyete açıktan bir saldırı yapmıştır” dedi. Böke, şunları kaydetti: “Bu sözler 14 yıldır fiilen, bizzat kendisinin de dahil olduğu partinin açıkça yürüttüğü politikaların bir dışa vurumu olarak söylenmiş sözler. AKP’nin her zaman yaptığı gibi, iki ileri bir geri siyasetinde, bu cümle sarf edildikten sonra ortaya konan tartışma da bizi yine şaşırtmıyor.” Böke, “Bizim için laiklik bir kırmızı çizgi. Tek bir CHP’li hayatta kalana kadar savunacağımız ve kırmızı çizgimiz olarak da her zaman arkasında duracağımız bir laiklik davamız var.”