Gündem TOMA’ya zoom ‘hakaret’ delili sayıldı

TOMA’ya zoom ‘hakaret’ delili sayıldı

23.11.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Gezi Parkı eylemlerinde Erdoğan’a hakaret içeren yazılar bulunan TOMA’yı ekrana getiren Halk TV sorumlu müdürüne dava açıldı. 11 yıl hapsi istenen Seçkin objektif yayın yaptıklarını savundu

TOMA’ya zoom ‘hakaret’ delili sayıldı

Gezi Parkı eylemlerinde yaptığı yayınlarla Halk TV sorumlu müdürü Müşerref Seçkin hakkında eski Başbakan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a görevinden dolayı hakaret, suçu ve suçluyu övme ve halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmekten 11 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.
RTÜK izleme raporları ve kurul kararlarıyla hazırlanan iddianamede, bir TOMA aracının sağ ve sol yanına yazılan Erdoğan’a karşı sinkaflı yazıların zoom yapılarak Halk TV ekranlarında gösterilmesi, “hakaret” suçunun delili oldu. Ayrıca muhabirlerin yorumları ve ekrana gelen altyazılar da davada delil olarak sayıldı.

Suç delili TV altyazıları
İddianamede, RTÜK kararlarına göre Halk TV’de kullanılan alt yazılardan bazıları şöyle sıralandı:
- İstanbul Beşiktaş’tan Kadıköy’e, ‘Tayyip İstifa’ sesleri ile inliyor.
- İstanbullular katil Erdoğan sloganı atarak Taksim’e ulaşmaya çalışıyor.
- İstanbul’da 1000 polis ve 15 emniyet müdürü istifa etti. Edirne polisi müdahale etmeme kararı aldı.
- Flaş! Polisin gaz stokları tükendi. Farklı bir maddeyle müdahale ettiği belirtiliyor.
- Flaş! Polise halkın üzerine yürüyen iktidar dünyanın dört bir yanındaki Türkler tarafından protesto ediliyor.
- Flaş! Türk baharı başarıya ulaştı. Gezi Parkı artık halkın. Herkes Taksim’e akıyor.
İddianamede, Halk TV’ye katılan sunucu ve muhabir ifadelerinden bazıları da şöyle:
- Zulüm bitene kadar direnişe devam diyor, Çarşı grubundan Özgür.
- Çocuğun kafası yarılmış vaziyetteydi. Çocuk dedi ki abi 10 metreden kafama sıktılar, dedi. Yani silah kullanıyorlar şeyi.
Halk TV sorumlu müdürü Müşerref Seçkin, ifadesinde basının görevinin hiç kuşkusuz toplumda meydana gelen olayları kamuoyuyla paylaşmak, olduğu gibi aktarmak, yaşanan gelişmeler ile ilgili kamuoyunu bilgi sahibi etmek olduğunu söyledi. “Basına hiçbir biçimde yaşanan toplumsal olayları kamuoyundan saklamak, bir nevi oto sansür uygulamak gibi bir yükümlülük yüklenemez” diyen Seçkin, “Objektif ve bağımsız yayın yaptık. Suçun unsurları uluşmamıştır” dedi.
İddianame, Ankara 30. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Seçkin’in yargılanmasına önümüzdeki günlerde başlanacak.