SiyasetTicaret hedefi 20 milyar dolar

Ticaret hedefi 20 milyar dolar

29.01.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

İngiltere Başbakanı May’i ağırlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘Ticaret hacmimizi ilk etapta 20 milyar dolar seviyesine çıkarmayı hedef olarak belirledik. Kendilerine bunu teklif ettim’ dedi

Ticaret hedefi 20 milyar dolar

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile İngiltere Başbakanı Theresa May, dün Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde kritik bir görüşme yaptı. Kıbrıs, Suriye ve Irak başta olmak üzere bölgesel konular ile siyasi, askeri ve ekonomik başta olmak üzere ikili ilişkilerin ele alındığı görüşme sonrası Erdoğan, “Koalisyon güçleriyle Türkiye’nin işbirliğini bundan sonraki süreçte çok daha farklı bir konsepte oturtalım istiyoruz. Bundan sonraki süreç inanıyorum ki Türkiye-İngiltere arasında çok daha farklı konuma gidecektir” dedi.
‘Müşterek hareket’
İngiltere Başbakanı May ise, Türkiye’nin 15 Temmuz’da demokrasiye sahip çıktığını belirterek, “Türkiye’nin bu demokrasiyi şimdi de sürdürmesi, hukukun üstünlüğü, uluslararası insan hakları yükümlülüklerini yerine getirmesi ve buna devam etmesi çok önemli” dedi. Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump ile Beyaz Saray’da görüştükten sonra doğrudan Türkiye’ye gelen May’ı dün Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde ağırladı. Erdoğan ile May yaklaşık 3 saat 20 dakika süren uzun ve kritik bir görüşme gerçekleştirdi. Çalışma yemeği sonrasında yapılan ortak açıklamada Erdoğan, şunları söyledi:
DAYANIŞMA HALİNDEYİZ: Sayın May ile gerek ikili gerek heyetler arası çalışma yemeğindeki görüşmelerin her iki ülke hakkında hayırlara vesile olacağına inanıyorum. Bu görüşmemizde gerek siyasi, gerek askeri, gerek ekonomik, gerek ticari, gerek kültürel bütün bölgesel sorunları, terörle mücadele konusunu ele alma fırsatını bulduk. Siyasi noktada zaten Türkiye-İngiltere bu noktada müşterek hareket etme kabiliyetine sahip iki ülke. Askeri noktada iki NATO ülkesi olarak sürekli dayanışma halindeyiz, bu şekilde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bundan sonraki süreçte neler yapabileceğimizi, bunun yanında savunma sanayinde ne gibi müşterek adımlar atabileceğimizi görüşme fırsatını bulduk. Bundan sonraki süreç inanıyorum ki Türkiye-İngiltere arasında çok daha farklı bir konuma gidecektir.
‘Mutabık kaldık’
HEDEF 20 MİLYAR DOLAR: Özellikle ekonomik alanda da şu anda 15.6 milyar dolar seviyesine çıkmış ticaret hacmimizi ilk etapta 20 milyar dolar seviyesine çıkarmayı hedef olarak belirledik. Kendilerine ben de bunu teklif ettim bu adımı atalım dedim. Aramızda stratejik ortaklık konusunu, ki 2010 yılında bu adımı attık. Attığımız bu adımın bundan sonraki süreçte gelişerek devamı her iki ülke arasında aksamadan her yıl ne yaptık, ne yapıyoruz, ne yapacağız bunları her iki ülkenin yetkilileri gerek bakanlar gerek başbakanlar düzeyinde sürdürülmesinin isabetli olacağına inanıyorum. Bu konuda da zaten mutabık kaldık. Bir diğer önemli adım Türkiye ile İngiltere arasında işbirliği alanlarını özellikle enerji alanında ciddi işbirlikleri yapmamız mümkün. Savunma sanayiinde ben işbirliğini birçok alanda şu anda JSK noktasında proje çalışmasında atılacak adım çok çok önemli.
‘Önemli bir gelişme’
KONSEPT FARKI: Bunların yanında gerek İHA’larla ilgili atılacak adımlar bunları görüşme imkanını bulduk. Buradaki kararlılık bizleri mutlu etti. Bir diğer adım bir Türk firmasının İngiltere’de gerçekten çok önemli bir ihaleyi kazanarak botlar yapacak olması önemli bir gelişme. Aynı zamanda Türk firmaların İngiltere piyasasına girmiş olması sevindirici. Bundan sonraki süreçte İngiltere’nin Türkiye’deki yatırımları bizleri ciddi manada mutlu edecektir. Sayın Başbakan da bu azmi, kararlığı gördüm. Bölgede Suriye, Irak bu konu Türkiye-İngiltere arasında büyük önem ifade ediyor. Koalisyon güçleriyle Türkiye’nin işbirliğini bundan sonraki süreçte çok daha farklı bir konsepte oturtalım istiyoruz.
KIBRIS VE ASTANA: Astana sürecini değerlendirme imkanımız oldu, aramızda değerlendirdik. Şimdi Cenevre süreci var, Cenevre sürecini konuştuk. Bir başka önemli adım Somali, Kıbrıs meselesi. Çünkü malum, üç garantör ülke Türkiye, İngiltere, Yunanistan; Kıbrıs’ta daha neler yapabiliriz, ne gibi adımlar atabiliriz bunları aramızda görüşme fırsatını bulduk. Ben gerçekten attığımız adımlardan haz duydum. Bundan sonraki süreçte de bu başarının devamına inanıyorum. Sürekli olarak gerek istihbarat teşkilatlarımızın gerek savunma teşkilatlarımızın birbirleriyle yapacakları görüşmelerle bu sürecin güçlenerek süreceğine inanıyorum.

May: Faydalı oldu, yapacak çok şey var

İngiltere Başbakanı May ise konuşmasında, görüşmelerin çok faydalı olduğunu söyledi. May, şunları söyledi:
Son derece faydalı görüşmeler oldu iki taraf arasında. Türkiye tabii Birleşik Krallığın en eski dostlarından birisi. İlişkilerimizin tarihine baktığımızda 400 yıllık bir tarihten bahsediyoruz. Gelecekte yapabileceğimiz çok sayıda şey vardır. Bu köklü ilişkinin üzerine yeni aşamalar koymak isteriz. 15 Temmuz’da demokrasinize sahip çıktınız, büyük bir mücadele gösterdiniz. Türkiye’nin bu demokrasiyi şimdi de sürdürmesi, hukukun üstünlüğü, uluslararası insan hakları yükümlülüklerini yerine getirmesi ve buna devam etmesi çok önemli. Hükümet zaten bunun sözünü vermiş durumda.
Bugün önemli konulara değindik. Kıbrıs konusunu ele aldık. Kıbrıs konusunda bir taahhüdümüz söz konusu, bir çözüm bulunmasını arzuluyoruz. Suriye konusunda DEAŞ’a karşı birlikte bir mücadelemiz söz konusu. Barışın koşullarını orada oluşturmaya çalışıyoruz. Yaptığımız çalışmaları sivil havacılık güvenliği alanında yoğunlaştırmak istiyoruz. Bir eğitim ve bilgi paylaşımı programının devreye alınmasıyla bunu yapacağız. Sayın Cumhurbaşkanı iki ülke arasındaki ticaretin geliştirilmesinden bahsetti. Bu konuyu ele aldık her ikimizde mevcut ilişkileri daha ileri bir noktaya taşımak arzusundayız. Bunu da yaptığımız takdirde bunun her iki ülkenin çıkarına olacağına inanıyoruz.
Her iki ülkeyi daha da zengin daha da müreffeh kılacağına inanıyoruz. Bir ortak çalışma grubunu oluşturacağız ki ticaret ilişkilerimiz daha derinlemesine ele alınabilsin. Çok farklı konuları bugün ele aldık. Bu görüşmeler esnasında belki de tüm bunların altında yatan önemli nokta şu oldu. Türkiye ve Birleşik Krallık mevcut ilişkilerini daha da ileriye taşımalıdır. Bu ilişkilerin köklü geçmişinden bahsettim. Gelecekte de bunlardan gerekli şekilde istifade edebilelim.”

‘Yurtta sulh cihanda sulh’u canlandıralım’

Birleşik Krallık Başbakanı Theresa May, Türkiye’ye gerçekleştirdiği resmi ziyaret kapsamında, Anıtkabir’i ziyaret etti. May, Anıtkabir ziyaretinde, Atatürk’ün mozolesine çelenk bırakarak, Anıtkabir özel defterini imzaladı. May, özel deftere, “Modern Türkiye’nin kurucusunu burada anmak benim için büyük bir gurur. Atatürk’ün ‘Yurtta sulh cihanda sulh’ hayalini gerçekleştirmek için gayretlerimizi canlandıralım” yazdı.