01.03.2009 - 00:04 | Son Güncellenme:
GÖKÇER TAHİNCİOĞLU Ankara
Bakanlığın, önce AB’ye sunduğu için eleştirilmesi üzerine taslakla ilgili görüşlerini bildirmesini istediği yargı organlarından Askeri Yargıtay, görüş bildirmeye gerek görmedi. Yargıtay ve Danıştay taslağı eleştirdi.
En sert tepki askerden
Yanıt yazıları arasında en sert tepki, Askeri Yargıtay’dan geldi. Askeri Yargıtay Başkanı Hâkim Tuğgeneral Ahmet Alkış imzalı yanıtta, şunlar kaydedildi:“Türk yargısının bağımsızlığı, tarafsızlığı ve etkinliğinin güçlendirilmesine hizmet edeceği belirtilen taslağın, öncelikle yüksek mahkemelerin temsilcileri ve ilgililerin oluşturacağı bir komisyon tarafından hazırlanarak bilahare görüşlere sunulmasının, bu kapsamda yapılacak değerlendirme sonucu bildirilecek görüş ve öneriler ışığında taslağa son şeklinin verilmesinin daha uygun olacağı değerlendirilmektedir.”
Taslaktaki ifadelere tepki gösteren Yargıtay’ın görüş raporunda da, taslakta “yüksek yargı organlarının yerel mahkemeler üzerinde vesayetinin bulunduğunun” belirtildiği anımsatıldı. Yüksek yargı organlarının mahkemelerin kararlarını denetlediği vurgulanarak, “Bunun bağımlılık modeli oluşturduğunu söylemek, yargı bütünlüğünü zedeleyici, abartılı ve öznel bir değerlendirmedir” denildi.
‘Devlet zaafa uğrar’
Danıştay’ın raporunda, yargının “demokratik meşruiyet sorunu olduğuna” yönelik ifadeler eleştirildi. Raporda, anayasadan yetki alan kurumların meşruiyetinin tartışmaya açılmasının, kurumların güvenirliğini zedeleyeceği belirtilerek, “Bu aynı zamanda devleti de zaafa uğratır” denildi.