Ekonomi Tersine beyin göçü için komite kurulacak

Tersine beyin göçü için komite kurulacak

24.08.2008 - 02:43 | Son Güncellenme:

NASA çalışanı Çiftçioğlu’nun yurtdışındaki Türk bilim insanlarının Türkiye'ye döndürülmesi için yaptığı teklif üzerine ilk adım atılıyor. Bakanlık - üniversite - özel sektör işbirliğiyle komite oluşturulacak

Tersine beyin göçü için komite kurulacak

Yurtdışında başarılı işlere imza atan Türk bilim insanlarının Türkiye'ye dönmesini cazip hale getirmek için Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, üniversiteler ve özel sektör işbirliği yapacak. Tersine göçü sağlamanın ilk adımı, ülkesine dönmek isteyen yurtdışındaki başarılı isimleri yönlendirecek bir koordinasyon kurumu oluşturulması ile atılacak.
Sanayi  ve Ticaret Bakanlığı, konuyu, Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) çalışanı Doç. Dr. Neva Çiftçioğlu’nun önerisi üzerine gündemine aldı. Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan imzasıyla, Dışişleri, Milli Eğitim Bakanlığı ve YÖK’e birer yazı gönderildi. Yazıda, "Ülke olarak yetişmiş insan kaynaklarımızdan azami ölçüde faydalanmak için onların izlenmesi, geri dönüşlerinde ülkemize yüksek faydayı sağlayacak alanlarda istihdam edilmelerini sağlayacak ve onlara yol gösterecek bir koordinatör kurum belirlenmesi ve oluşturulması gerekmektedir" denildi.

Kireçlenme mikrobunu buldu
Kireçlenmelere yol açan "nanobakteri" mikrobunu bulan, geçtiğimiz aylarda Türkiye'ye kesin dönüş yapan, ancak uygun bir çalışma ortamı bulamayan Çiftçioğlu, koordinasyon kurumu oluşturulması önerisini gündeme getirdi. Önerisinin kabul görmesini Milliyet'e değerlendiren Çiftçioğlu, "Yetkililerin öneriye pozitif yaklaşarak kısa sürede girişimde bulunması beni çok mutlu etti" dedi.

Yaptırım gücü olmalı
Kurumun başarıya ulaşması için üniversite ve özel sektörün desteğinin gerekli olduğunu ifade eden Çiftçioğlu, "Büyükelçiliklerle de işbirliği yapılarak, nerede kaç bilim insanı, mühendis veya sanatçı Türk vatandaşı olduğunun ortaya çıkarılması lazım" dedi.
Türkiye'de kurulmakta olan teknolojilere destek olacak anahtar insanların dönmeleri için teşvik edilebileceğini dile getiren Çiftçioğlu, "Koordinasyon kurumunun bir yaptırım gücü olmalı. Başvuru yapacak kişiler için standartlar, kriterler dikkatle oluşturulmalı. Aksi takdirde bu kurum bilim insanları için kurulmuş bir 'iş ve işçi bulma kurumu' görüntüsüne bürünür" diye konuştu.

Gelenlerin yüzde 20’si kalıyor
Uzun süre yurtdışında çalışanların ülke, aile ve kültür hasreti nedeniyle geri döndüğünü söyleyen Neva Çiftçioğlu, oluşturulacak kurumun bilim insanlarının iş arama sürecini kısaltacak, onlara ülkesinde değer gördüğünü hissettirecek bir yapıya sahip olması gerektiğine işaret etti. Çiftçioğlu şöyle konuştu:
"Beyin göçü Türkiye'nin kanayan bir yarası. Yurtdışında binlerce Türk insanı, bulunduğu işyerlerinde anahtar insan olarak çalışıyor. Keşke ülkemizin satın aldığı teknolojinin yüzde kaçının Türk beyinleri tarafından oluşturulduğunu saptayabilsek. Eminim sonuç herkesi şaşırtırdı. Artık teknoloji satın alan değil, teknolojiyi kendi oluşturan bir ülke olmalıyız. Aksi halde bizim beyinlerimizin katkıda bulunduğu ülkeler teknolojide bir noktaya daha hızlı gelir ve bizi hâlâ 'gelişmekte olan ülke' listesine yazmaya  devam ederler."