GündemHakkari Belediyesi kentin kurallarını açıkladı

Hakkari Belediyesi kentin kurallarını açıkladı

27.07.2010 - 19:13 | Son Güncellenme:

HAKKARİ Belediyesi, son zamanlarda sorun haline gelen düğün, taziye, aşiret, kepenk kapatma, tefecilik ve fuhuş konuları ile ilgili uyulması gereken kuralları belirledi

Hakkari Belediyesi kentin kurallarını açıkladı

27 maddeden oluşan kuralları, Hakkari Belediye Başkan Vekili Abdullah Kılıç açıkladı. Hakkari’de düğünlerin 3 günden 1 güne indirildiğini belirten Başkan Vekili Kılıç, toplumsal olaylar için bundan sonra bir komisyonun görev yapacağını, bu komisyonunda kanaat önderleri, akil adamlar, imamlar, muhtarlar ve sivil toplum örgüt temsilcilerinden oluşacağını söyledi.

Haberin Devamı

Hakkari Belediyesi, bazı örf ve adetlerin kaldırılması, aşiretçiliğin yapılmaması, aşiretçilikten doğan olayların son bulması, tefecilik, düğün, taziye gelenekleri ile fuhuş olaylarının önlenmesi ve toplumsal olaylarda sık sık yaşanan kepenk kapatmaların bir daha yaşanmaması amacıyla 4 gün önce halk toplantısı düzenledi. 17 maddelik bir taslak hazırlayan Hakkari Belediyesi, vatandaşın da görüşünü alarak uyulması gereken maddeleri 27’ye çıkardı.

BDP’li Belediye Başkan Vekili Abdullah Kılıç, basın toplantısı düzenleyerek aldıkları kararları açıkladı. Başkan Vekili Kılıç, toplum yararına alınan bu karararları halka duyuracaklarını söyledi. Kılıç, bu kararların il müftülüğünce halka duyurulması için tüm camilerde hutbenin konusu olmasını isterken, belediye tarafından da ilan edileceğini ve bildiri şeklinde halka dağıtımının sağlanacağını belirtti.

Haberin Devamı

Hakkari'nin kuralları
Başkan Vekili Kılıç’ın açıkladığı maddeler şöyle:

“1-Düğün sahibinin mağduriyetini gidermek, çalınan müzikten kaynaklı ses kirliliğinin en aza indirilmesi için düğünlerin 1 güne indirilmesi.

2- Müziğin sabah saat 10.00'da başlayıp akşam makul görülecek bir saate bitirilmesi. Düğünün yapıldığı mahallede veya yakın mezarlıkta ölü varsa saygı gösterilmesi. Dışarıya gidecek gelinler içinde bu saatlere uyulması.

3- Düğün yemeğinin saat 12:00'de verilmesi.

4- Sağdıçın verdiği kahvaltının kaldırılması.

5- Gelin almaya giderken konvoyun en fazla 15 araçla sınırlandırılması.

6- Şehir dışından alınacak gelinlerin konvoyunun 5 araçtan fazla olmaması.

7- Gelin tarafına götürülen nişan ve takıların halka gösterilmemesi.

8- Geline alınan altın miktarının günün ekonomik şartları gözetilerek en fazla 7 Cumhuriyet altını, 3 adet bilezik, 1 adet küpe ve 2 adet yüzük olması.

9- Gelin evinin damadın ailesinden akrabaları için hediye adı altında istediği bayan ve erkek giyimlerinin istenmemesi.

10- Çeyiz görme geleneğinin kaldırılarak geline hediye verilecekse düğün günü takdim edilmesi.

11- Hediye olayının insanları rencide edici olmaması ve açık verilen hediyelerin usulünün Hakkari’de tamamen kaldırılması.

Haberin Devamı

12- Gelinin kuaföre götürülmesinde gelin ailesinden en fazla 2 kadının götürülmesi.

13- Çeyiz serme olayının kaldırılması.

14- Düğünlere bireysel gidilmesi.

15- Düğünlere gövde gösterisi yapar gibi gidilmesi aşiretsel duygu vurgusu yaptığı gibi bir kısım yoksul insanımızı da zor durumda bırakmaktadır.

16- Düğünler için davet edilen misafir olayına bir sınırlama getirilmesi. Kurumlardan liste alınarak davetiye yazılmasından vaz geçilmesi ve düğünlere sadece yakın dost, akraba ve komşuların çağrılması.

17- Düğünlerde yemek artıklarının ve çöplerinin düğün sahibi tarafından en yakın çöp toplama merkezine götürülmesi.

18- Kına gecesinin Cumartesi akşamı yapılaması (Damat tarafının gelin tarafına en fazla 3 araba ile kınaya gitmesi).

19- Taziyelerin taziye evlerinde ve camilerde olması.

20- Her mahallede bir taziye evi yaptırılması (Belediye öncülüğünde halkımızın da katkı sunması).

21- Taziyelere yemek saatinde gidilmemesi, öğle yemeğine ölü ailesinin ve dışarıdan gelen misafirlerin gitmesi.

Haberin Devamı

22- Taziyeye giden kadınların ziyaretlerini kısa tutmaları ve yemeğe kalmamaları.

23- İlimizde gelişebilecek toplumsal olaylara anında müdahil olabilecek bir Komisyon oluşturulması (Bu Komisyonda ilimizin kanaat önderleri, akil adamları,imamlar, muhtarlar ve Sivil toplum örgütü temsilcileri yer alacaktır).

24- Şehrimizin temiz bir görünüme kavuşması için, Belediye Başkanlığının belirlemiş olduğu saatlerde çöplerin çöp toplama merkezlerine bırakılması.

25- Belediye Başkanlığından habersiz hiçbir yolun kazılmaması, içme suyu ana şebekelerinden hat çekilmemesi.

26- Kent yaşamı gereği başı boş hayvanların Belediye ekiplerince toplatılması gereği hasıl olduğundan bu hayvanların çoban tutularak meralara götürülmesi,aksi takdirde Belediye ekipleri tarafından toplatılan başı boş havyaların kesilerek hayır kurumlarına dağıtılması.

27- İlimizde huzursuzluğa neden olan (Tefecilik,fuhuş vb.)kişilerin toplumca tecrit edilmesi, düğünlerine, taziyelerine gidilmemesi ve ilişki kurulmaması.”