09.11.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:
Mine Özdemir
Liselere giriş için uygulanan Temel Eğitimden Orta Öğretime Geçiş (TEOG) sistemi kapmasında gerçekleştirilen merkezi ortak sınavların ilkine iki hafta kaldı. Sonuçları karne notunda da etkili olan TEOG sınavlarının birinci dönem oturumları 23-24 Kasım tarihlerinde yapılacak.
İlk gün öğrenciler, Türkçe, Matematik, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerinden, ikinci gün de Fen Bilimleri, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ile Yabancı Dil olmak üzere toplam altı temel dersten sınav olacaklar. Sınavda, öğrencilere her dersten çoktan seçmeli, 20 soru sorulacak; 40 dakika süre tanınacak. Değerlendirmede yanlış cevaplar doğruları etkilemeyecek. Öğrenciler olağanüstü haller ve özel durumlar dışında, kendi okullarında, önceden belirlenen sınıflarda sınava girecekler. Mazeret sınavı ise 17-18 Aralık’ta yapılacak, sonuçlar Ocak 2017’de açıklanacak.
Türkçe sorularına dikkat
Bu yıl 2016-2017 Öğretim Yılı Ortak Sınavlar e-Kılavuzu incelendiğinde sınavın uygulanmasında veya puanlama sisteminde herhangi bir değişiklik olmadığı görülüyor. Ancak Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) bu yıl ortak sınav konularını güncelledi. Öğrencilerin TEOG’da zorlandıkları Matematik ve Fen Bilimleri testlerinin yanı sıra T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük testine ayrıca dikkat etmeleri gerekiyor. Çünkü sorumlu olunan kazanımlar bu testte fazla. Oğuzkaan Koleji Yönetim Kurulu Üyesi ve Eğitim Uzmanı Hatice Yılmaz ise TEOG’da öğrencilerin zorlanma ihtimalinin yüksek olduğu dersin Türkçe olabileceğinin altını çiziyor. Türkçe ile ilgili konulara yönelik kavramlar ve her kavrama yönelik alt bilgilerin çokluğunun bu zorlanmaya neden olabileceğini dile getiren Yılmaz, Türkçe’de öğrencilerin başarılı olması için öncelikle okuma, anlama, yorumlama ve okuduğundan çıkarım yapabilme becerilerinin gelişmiş olması gerektiğini kaydediyor.
Eksikler tamamlanmalı
TEOG-1’e girmeye hazırlanan öğrencilerin kalan 15 günlük sürede doğru bir çalışma stratejisi izleyerek, istediği puanı alması ve başarılı olması mümkün. Sınava hazırlanan adayların her şeyden önce motivasyonlarını yüksek tutmaları, olumsuz düşüncelerden uzak durmaları, kendilerine güvenmeleri gerekiyor.
Nesibe Aydın Okulları Ortaokul Rehberlik Birimi, Bilfen Okulları IT Koordinatörü Güray Kaymaz ile Bilfen İlköğretim Kurumları Bölüm Başkanı Tuğçe Kılıç ve Uğur Okulları Kariyer Merkezi Direktörü Nazik Kösegil’in öğrencilerin kalan süreyi nasıl değerlendirmeleri gerektiğiyle ilgili önerileri şöyle:
Sınav soruları, okulun başladığı andan sınav anına kadar işlenilen konulardan oluşuyor. Öğrencilerin bu sınavlarda başarılı olmaları son haftaları sınavda çıkacak olan konuları tekrar ederek geçirmelerine bağlı.
Sınava hazırlanırken konu eksikleri tespit edilmeli, belirlenen bu konular önceden tekrar edilmeli sonrasında da bu konularla ilgili yeteri kadar soru çözülmeli. Anlaşılmayan konular, çözülemeyen sorular olduğunda, paniğe kapılmadan öğretmenlerden destek alınmalı.
MEB’de yayınlanan örnek sorular ve konu kazanım testleri mutlaka çözülmeli. Ders kitaplarındaki etkinlikler gözden geçirilmeli ve uygulanmalı.
Farklı kaynaklardan sorular, deneme sınavları ve önceki yılların sınav sorularını çözerek sonuçlar değerlendirilmeli.
Sınav ortamı yaratılmalı
Deneme sınavlarını çözerken mutlaka süre tutmaya özen gösterilmeli. Bu şekilde gerçek sınavda zaman etkin kullanılır, süreyi yetiştirememe gibi bir kaygı varsa bu giderilmiş olur.
Deneme sınavı sonuçları beklenildiği gibi gelmediğinde, moral bozup “bu gidişle hiçbir şey yapamam” demek yerine “eksiklerimi tespit ediyorum” şeklinde durum değerlendirilmeli. Hâlâ zaman varken eksikleri belirlemek ve kapatmak, sınav anında fark etmekten daha iyidir.
Sınavla ilgili içsel konuşmalardan ve başkalarıyla sohbetlerde kaygı düzeyini yükseltecek olumsuz ifadelerden uzak durulmalı.
Deneme sınavlarında, kaygı düzeyi yükselirse, 1-2 dakika doğru nefes taktiğiyle sakinleşmeli, olumlu cümleler kurarak sınava devam edilmeli.
Evde ders çalışırken, masa-sandalye kullanarak çalışılmaya özen gösterilmeli. Yerde, koltukta oturarak, yatarak, uzanarak, müzik dinleyerek ya da televizyonun karşısında asla ders çalışılmamalı.
Başarıya odaklanın
Uzun bir çalışma sürecine odaklanan öğrencilerin motivasyonlarını bozacak konuşmalardan uzak durmaları ve başarıya odaklanmaları gerekiyor. Bu durumda başkalarıyla kıyas yapılmamalı.
Hazırlık sürecinde doğru olanı yaptığını bilmek, bilinçli bir şekilde, doğru yöntemlerle bu süreci yönetmek kaygı ve stresten uzak bir sınav ve beraberinde başarıyı da getirecektir. Bugüne kadar hazırlık süreci nasıl geçirilmiş olursa olsun son hamlelerin çok önemli olduğu unutulmamalı.
Sınava yönelik çok yoğun bir şekilde kaygı-korku yaşanıyorsa mutlaka rehber öğretmenlerden veya bir uzmandan yardım istenilmeli.
Son iki haftada beslenmeye ve uyku düzenine dikkat edilmeli. Sakatlanmaya, yaralanmaya yol açabilecek ağır sporlar yapılmamalı.
Testlere göre konular
MEB’in bu yıl için güncellediği TEOG-1 konuları şöyle:
Türkçe:
Sözcükte ve Söz Öbeğinde Anlam
Cümlede Anlam
Parçada Anlam
Eylemsi
Cümlenin Öğeleri
Yazım Kuralları
Noktalama İşaretleri
Yazı Türleri
Matematik:
Çarpanlar ve Katlar
Üslü İfadeler
Köklü İfadeler
Fen Bilimleri:
İnsanda Üreme Büyüme ve Gelişme
Basit Makinalar
T.C. İnkılap Tarihi
ve Atatürkçülük:
Bir Kahraman Doğuyor
Milli Uyanış ve Yurdumuzun İşgaline Tepkiler
Ya İstiklal Ya Ölüm
Din Kültürü ve
Ahlak Bilgisi
Kaza ve Kader
Zekat, Hac ve Kurban İbadeti (İnsanın Paylaşma ve Yardımlaşma İhtiyacı, İslam’ın Paylaşma ve Yardımlaşmaya Verdiği Önem)
Yabancı Dil (İngilizce)
Friendship
Teen Life
Cooking
Öğrenciler mutsuz
MEB’in 277 bin 188 öğretmenin katılımıyla gerçekleştirdiği “Ortaöğretim İzleme ve Değerlendirme Raporu”na göre öğrenciler okulda mutsuz, sınavlar devamsızlığı artırıyor, ders saatleri başarıyı etkiliyor, sınıflarda teknoloji etkin kullanılmıyor...
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından 2015-2016 eğitim öğretim yılında resmi örgün liselerde görevli 277 bin 188 öğretmenin katılımıyla gerçekleştirilen “Ortaöğretim İzleme ve Değerlendirme Raporu 2016” yayımlandı. Ortaöğretim düzeyini değerlendirmek amacıyla düzenlenen raporda 7 coğrafi bölgede 14 ilin milli eğitim müdürlüğü yöneticileri ve o ilde görev yapan okul zümre başkanlarının görüşlerine de yer verildi. Araştırmanın örneklemini 7 okul türünden belirlenen 941 zümre başkanı oluşturdu. Raporda öne çıkan sonuçlar şöyle:
YGS sonrası devamsızlar
Raporunun “öğrenci devamsızlığı” bölümünde, spor, güzel sanatlar, Anadolu imam hatip, mesleki ve teknik Anadolu liseleri okul türlerinde öğrenci devamsızlığının önemli bir gündem oluşturmasına karşın, bunu azaltmaya dönük beklenen düzeyde hedef belirlenmediğine işaret edildi. Anadolu imam hatip, mesleki ve teknik Anadolu liselerinde öğretmenlerin yaklaşık yarısı, Karadeniz ve İç Anadolu bölgelerinde ise yüzde 40’ı “öğrencilerin okulda mutsuz oldukları için devamsızlık yaptığını” düşündüğü bildirildi.
Öğretmenlerin yaklaşık 3’te 1’i öğrencilerin kendilerini akademik açıdan başarısız algıladıkları için yüzde 70’i ise keyfi olarak devamsızlık yaptığını düşünmekte. Öğretmenlerin yüzde 21’i ise öğrencilerin akran baskısı, zorbalık, şiddet gibi nedenlerden devamsızlık yaptığı görüşünde.
Rapora göre öğrencilerin önemli bir bölümü farklı gerekçelerle YGS’den sonra sürekli bir biçimde devamsızlık yapmakta. Öğrencilerin bir bölümü YGS puanıyla yerleşmeyi planladığı için resmen olmasa bile fiilen okuldan mezun olduğunu düşündüğünden devamsızlık yapmakta. LYS’ye katılacaklar ise sınava hazırlanmak için devamsızlık yapmakta.
Öğrencilere verilen devamsızlık sayısının, sınıf düzeylerine göre farklılaştırılabileceği kaydedilen raporda örneğin 9, 10 ve 11. sınıfta özürsüz olarak 20 gün, 12. sınıflarda YGS de dikkate alınarak 30-40 gün devamsızlık hakkı verilebileceği ifade edildi. Devamsızlık hakkının, her ders için belirli bir ders saatiyle sınırlandırılması görüşü de raporda yer aldı.
İyiler temel liselere gitti
Raporda “Temel liselere geçişler, okuldaki başarıyı olumsuz etkilemiştir” maddesine katılan öğretmen oranı yüzde 51 olarak belirlendi. Buna ilişkin de “Bu durum temel liselere geçiş yapan öğrencilerin, okulun en iyi öğrencileri olmasa da iyi öğrencileri olduğunu ve bu geçişlerin okuldaki başarıyı olumsuz etkilediğini göstermektedir” değerlendirmesi yapıldı.
Temel liselere geçişlerin öğrenciler açısından en önemli nedeninin devamsızlık konusunda sorun yaşamamak ve yüksek not almak olduğu ifade edildi. Raporda, ayrıca öğretmenlerin yüzde 53’ü “Okullarda yapılan destekleme ve yetiştirme kursları, temel liselere geçişleri azaltmıştır” derken, bu oran sosyal bilimler liselerinde yüzde 57, fen liselerinde ise yüzde 78 oldu.
Temel liselerde öğrencilerin notlarının abartıldığının ifade edildiği raporda, bu sorunun giderilmesi için ‘özel öğretim kurumları tarafından denetimler artırılmalı’ görüşüne yer verildi. Bu liselere geçişleri önlemek için okullardaki destekleme ve yetiştirme kurslarının niteliğini artırmak gerekir denilen raporda, dershane mantığıyla çalışan temel liselerin en önemli avantajının bol soru çözmeleri olduğuna dikkat çekildi. Bu duruma karşın EBA’daki kazanım kavrama testlerinin nicelik ve nitelikleri artırılmalı denildi.
Teknoloji etkin değil
Araştırmada, yeni teknolojilerin eğitim amaçlı kullanılması için bilgisayar okuryazarlığının yaygınlaştırılması ve öğretmenlere yönelik ilave eğitimlerin sunulmasının büyük önem taşıdığı belirtildi.
Fatih projesine yönelik akıllı tahtaların kullanımı, EBA’nın içerik ve kullanımına ilişkin dile getirilen sıkıntıların büyük bir kısmının, teknolojinin etkin kullanılamamasından kaynaklandığı belirtildi.
Rapor, enerjisini, sosyal, kültürel ve sportif etkinliklere kanalize eden öğrencilerin daha az disiplin olayına karıştığını gösteriyor. Disiplin sorunlarının fazla yaşanmasında etkili bir diğer faktör, okulun çevresel özellikleri. Raporda, “Merkezdeki çarşı, kafe ve dış etkenlere açık yerlerden uzak okullarda daha az disiplin sorunları yaşanmakta” denildi. l ANKARA AA
‘Ders saatleri azaltılsın’
MEB’in raporunda, akademik başarıya ilişkin tespitler de yer aldı. Buna göre, her okul türünde araştırmaya katılanların yarısından fazlası “ders saatinin azaltılarak sosyal, kültürel ve sportif etkinliklere ayrılan zamanın artırılmasının” akademik başarıyı olumlu etkileyeceği görüşüne katılırken, fen lisesinde bu görüşe katılan öğretmen oranının görece az olması dikkat çekti. Öğretmenlerin yüzde 92’si, “notların dışında verilecek ödüllerin akademik başarıyı olumlu etkileyeceği” görüşüne katıldı. Güzel sanatlar ve spor liselerinde ise bu görüşe katılmayan öğretmen oranının fazla olduğu tespit edildi.
Işık’ta yeni Başkan Mustafa Yurtkuran
Işık Üniversitesi’nin Kurucu Rektörü Prof. Dr. Sıddık Yarman Mütevelli Heyeti Başkanlığını Prof. Dr. Mustafa Yurtkuran’a devretti. İlkokulu Trabzon Yeni Okul’da, ortaöğrenimini Özel Işık Lisesi’nde yükseköğrenimini İstanbul Tıp Fakültesi’nde yapan Yurtkuran, 1978’de Bursa Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Uzmanı, 1983’de Uludağ Üniversitesi (UÜ) Tıp Fakültesi İç Hastalıkları ABD Nefroloji Bilim Dalı’nda Nefroloji Uzmanı oldu. 1987’de UÜ Tıp Fakültesi’nde doçentliğe yükseldi. 1991’de ABD Cleveland Klinik’te ve Manchester Üniversitesi Hope Hastanesi’nde çalışan Yurtkuran, 1992’de profesör oldu. Yurtkuran, 2000-2008’de UÜ’de Rektör olarak görev aldı.
‘Teknopark kuracağız’
Göreve geldiği andan itibaren kısa vadedeki hedeflerini hayata geçirmeye hazırlanan Yurtkuran, şunları söyledi: “İlk etapta tüm bölümlerin uluslararası akreditasyonunu sağlayacağız. Avrupa Üniversiteler Birliği Kurumsal Değerlendirme Programı’na dahil olacağız. Üniversitemizin yer aldığı Şile’nin kültürel ve sosyal yaşamında etkili olacak çalışmalar yapacağız. Şile’de bir teknopark kuracağız. Üniversitenin karşısında yer alan bir arazimiz var. Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile anlaşarak Botanik Bahçesi kuracağız ve Peyzaj Mimarlığı bölümünü buraya taşıyacağız.”
4 proje okuldan ortaklaşa panel
Proje okullar uygulamasına tepki göstermek için ortaklaşa hareket etme kararı alan İstanbul Erkek, Vefa, Bornova Anadolu ve Kadıköy Anadolu liselerinin mezun dernekleri bugün bir panel düzenleyecek. Dernekler, panelle kamuoyunu bilgilendirmeyi ve uzlaşılan yönetmelik değişiklik önerilerini Milli Eğitim Bakanlığı’na sunmayı amaçlıyor. Mezun derneklerinin ortak hedefi, derin kökleri ve değerleri olan okullarının öğretim kalitesi, laik ve bilimsel temellere dayanan eğitim ilkeleri, öğretmen atamalarında bulunması gereken objektif liyakat kriterlerinden ödün verilmemesini sağlamak. Panelde Kadıköy Maarif Koleji ve Anadolu Lisesi Mezunlar Derneği Geçmiş Dönem Başkanı Av. Argun Eğmir, Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Fatma Gök, Türk Eğitim Vakıfları Dayanışma Konseyi Genel Sekreteri, İstanbul Erkek, Vefa Lisesi Önceki Müdürü Doç. Dr. Sakin Öner konuşmacı olarak yer alacak. Panel 13.00-18.00 saatleri arasında Şişli Belediyesi Cemil Candaş Kent Kültür Merkezi’nde yapılacak.
Öğretmenlere trenlerde % 50 indirim
Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü 24 Kasım Öğretmenler Günü vesilesiyle öğretmenlerin trenle yapacakları yolculuklarda bilet ücretlerinde indirim uygulamasını başlattı. Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) girişimiyle başlatılan uygulamada resmi okullar ile Bakanlık tarafından onaylanmış özel okullar ve yüksek eğitim kurumlarında hizmet veren öğretmenlere anahat ve yüksek hızlı trenlerde 24-30 Kasım’da yüzde 50 indirim yapılacak.
Evde öğrenci koçu hizmeti veriliyor
Çocukların akademik ve sosyal becerilerine destek olmak amacıyla kurulan elimkolum.com adlı internet sitesi başarılı üniversite öğrencileri, genç mezunlar ve alanlarında uzmanlaşmış eğitmenlerle güvenli özel ders hizmeti sunuyor. Çocuklarının okul derslerine destek arayan ailelere yönelik hizmet veren sitede yabancı dil, ödev, proje, müzik, spor ve yoga eğitimi gibi birçok konuda destek veren öğrenci koçu bulunuyor. Dersler çocuğun kendi evinde veriliyor. Eğitmenlerin yüz yüze görüşmelerle değerlendirildiği sitede ailelerin doğru eğitmeni bulmaları sağlanıyor.