GündemTel örgüler yıkıldı sınır aşıldı

Tel örgüler yıkıldı sınır aşıldı

27.09.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kobani’deki çatışmalar Suruç’a bağlı Karaca Mahallesi’nde rahatlıkla duyuldu. Sınırdaki tel örgüleri aşan kalabalık bir grup IŞİD’e karşı savaşan YPG güçlerine destek için Kobani’ye geçti

Tel örgüler yıkıldı sınır aşıldı

Kobani’deki çatışma Türk sınırına o kadar yaklaştı ki, savaşı artık sınır köylerinden dürbünsüz izlemek mümkün. Mermilerin isabet ettiği sınırda gerginlik had safhada. Sınırdaki tel örgüleri aşan kalabalık bir grup ise IŞİD’e karşı savaşan YPG güçlerine destek için Kobani’ye geçti.
Yaklaşık 10 gündür IŞİD kuşatması altındaki Suriye toprağı Kobani ve sınırın diğer yakasındaki Türkiye’nin Suruç ilçesi dün yine hareketli günlerinden birini yaşadı. Sabah saatlerinde IŞİD, Suruç’a bağlı Karaca Mahallesi’nden rahatlıkla görülebilen alanda YPG güçleriyle çatıştı. Her iki grup arasında neredeyse gün boyu süren çatışmalarda silah sesleri mahalle merkezinden rahatlıkla duyuldu. Sınırın birkaç yüz metre ilerisinde gerçekleşen çatışmalarda iki havan topu büyük bir gürültüyle sınırı geçerek Karaca’ya düştü.
Şans eseri kimsenin yaralanmadığı olay köylüleri korkuturken Karaca ve civar köylerden toplanan onlarca kişi de sınırda gün boyu IŞİD ve YPG arasındaki çatışmaları izledi. Sınırın karşısındaki savaşı izleyen Karaca sakinlerinden Hasan Satır, sınıra yakın bölgede gerçekleşen çatışmaların kendilerini ürküttüğünü belirterek “Sabah havan topları köye düştü. Her gün büyük bir tedirginlik içindeyiz” diye konuştu.

Haberin Devamı

IŞİD karakolu
Bir diğer bölge sakini Hakkı Ceylan ise IŞİD’in Karaca’ya ve sınıra çok yakın bir noktada karakol kurduğunu belirterek “Çatışmalar yoğunlaşıyor. IŞİD bir karakoldan olanca gücüyle bölgeye adam ve mühimmat yığıyor” dedi. Ceylan, sınıra çok yakın bir noktada bulunan karakoldan zaman zaman ‘doçka’ denilen silahlı kamyonetlerin çıkarak tepelere mevzilenmiş IŞİD militanlarının yanlarına gittiklerini söyledi.
Öte yandan IŞİD kuşatması altındaki Kobani’ye destek olmak için Mürşitpınar Sınır Kapısı’na gelen binlerce kişi dün sınırdaki tel örgüleri yıktı.

Numaralarını aldılar
Kobani ve Türkiye taraflarında toplanan kadın erkek genç yaşlı yüzlerce kişi Suriye ve Türkiye sınırını ayıran tel örgüleri yıkarak Türkiye’den Kobani’ye Kobani’den de Türkiye’ye geçti. Sınırı geçenleri Kobani’de eli silahlı YPG güçleri karşılarken Türkiye geçen Kobanililer ise günlerdir sınırda bekleyen hayvanlarını güvenli bölgeye taşıdı.
Kobani’de yaşanacak herhengi bir olumsuzluk için birbirlerinin telefon numaralarını alan gruplar daha sonra kentin iç kesimlerine doğru yol aldı. YPG saflarında IŞİD’e karşı mücadele etmek için sınır kapısına gelen gençler IŞİD’e karşı topraklarını savunacaklarını belirtirken YPG güçleri ise IŞİD’e karşı psikolojik olarak üstün olduklarını söyledi.

Haberin Devamı

Göçmenler kayıt altına alınıyor

Kobani’deki kuşatmadan kaçarak Türkiye’ye sığınan göçmenler İçişleri Bakanlığı’na bağlı Göç İşleri Genel Müdürlüğü’ne bağlı ekipler Suruç’ta stand açarak gelen Kobanililerin kayıt işlemlerini gerçekleştirdi. Yetkililerden alınan bilgiye göre sığınmacılar kayıt işlemlerinin ardından kendilerine verilen numaralarla sağlık ve
sosyal hizmetlerden yararlanabilecek.

Geri dönene biber gazı sıkıldı

Sınır tellerinin yıkılmasının ardından grupta bulunan yüzlerce kişi kendilerini bekleyen Kobanililerin zılgıtlarıyla karşılandı ve YPG’ye destek sloganları arasında Kobani’ye geçiş yaptı. Bu olayın ardından yüzlerce asker ve polis sınır hattına yöneldi ve zırhlı araçlarla bölgede önlem aldı. Sınır hattında geçişler engellenirken, bölgede toplanan ve dağılmayan gruba da biber gazı bombalarıyla müdahale edildi.

Yasal işlem yapılacak
Bu sırada Suriye tarafından yapılan protesto üzerine güvenlik güçleri Kobani tarafında bekleyen kalabalığı da biber gazı sıkarak uzaklaştırdı. Sınırdan geçenler bir saat sonra yeniden Türkiye’ye gelmek için tellerin bulunduğu alana gelince güvenlik güçleri geçişlere izin verilmedi. Sınır hattında yoğun önlem alan polis ve askerler, sınırı kaçak geçen kişilerin Türkiye’ye sadece Mürşitpınar Sınır Kapısı’ndan girebileceklerini Türkçe ve Kürtçe anonslarla bildirdi. Sınır kapısına yönelen kalabalığın Türkiye’ye giriş yapacağı öğrenilirken, bu kişiler hakkında sınır ihlali yaptıkları gerekçesiyle yasal işlem yapılacağı da bildirildi.
Güvenlik güçleri sınır hattında toplanan ve uyarılara rağmen dağılmayan kalabalığa zaman zaman biber gazı bombalarıyla müdahale ederken, bazı kişileri de gözaltına aldı.
DHA