Teknoloji Vestel Venus Z20 inceleme: Büyük ama en iyisi değil

Vestel Venus Z20 inceleme: Büyük ama en iyisi değil

18.05.2018 - 11:51 | Son Güncellenme:

Vestel akıllı telefon ailesinin en güçlü üyesi Venus Z20, Türkiye'de satışa sunuldu. Venus Z20, bildiğiniz üzere geçtiğimiz Şubat ayında düzenlenen MWC 2018 fuarında tanıtılmış, çift kamera ve 18:9 ekranı ile dikkat çekmişti. Biz de Vestel Venus Z20’yi detaylı olarak sizler için inceledik.

Vestel Venus Z20 inceleme: Büyük ama en iyisi değil

Onur Binay/milliyet.com.tr

Haberin Devamı

Vestel’in Venus serisi tarihsel olarak bakıldığında birçok yeni teknolojiyi bünyesine ekleyerek bu zamana kadar geldi. Venus Z20 de şirket için bir sonraki adım ve tamamen evrim niteliğinde.

Orta sınıf olmasına rağmen üst düzey bir amiral gemisi gibi görünüyor. Bu tasarım Android Oreo ile birleştirilmiş.
Venus Z20, en iyi tasarıma sahip Vestel telefonu. 2018'in en iyi bütçe dostu telefonlarından biri olup olmadığını öğrenmek için detaylı incelememizi okumaya devam edin.

Vestel Venus Z20 inceleme: Büyük ama en iyisi değil

Cam gibi parlayan arka kapak

Venus Z20, artık pek çok cihazda yaygın olan modern bir tasarıma sahip. Kavrayışı kolaylaştırmak ve tasarımda sürekliliği sağlamak için kavisli kenarlara sahip metal bir yapıyla karşı karşıyayız.

Cihaz elinizde gerçekten rahat bir kullanım sunuyor. Venus Z20 ilk bakışta çok sağlam görünmesine rağmen iki panelin camdan yapıldığını unutmayın. Bu nedenle sert zemine düşürdüğünüzde korunmasını beklemeyin. Telefonun ön ve arka bölümündeki cam yüzey Corning Gorilla Glass 3 ile korunsa da tek düşürmede tuzla buz olabilir. Cihazı korumak adına kutu içinden jelatin çıksa da siz ona pek güvenmeyin. Sağlam bir kılıf almanızda fayda var.

Parmak izi sensörü cihazın arkasında ve tam ortada. Bu yüzden işaret parmağıyla erişilmesi rahat. Parmak izinizi cihaza kolayca ekleyip daha sonra bu alana parmağınızı dokundurarak telefonun kilidini hızlıca açabilirsiniz.

Arka panel, ZTE Balde V9 ve Honor 8 benzeri bir karışıma sahip. Ürettiği hoş ışık efektleri nedeniyle Aurora ışıklarını çağrıştırıyor. 7.9 mm kalınlığında ve 185 gram ağırlığında olan telefon, siyah, mavi ve sarı renklerde geliyor.

Haberin Devamı

Vestel Venus Z20 inceleme: Büyük ama en iyisi değil

Zarif tasarıma parlak ekran eşlik ediyor

Vestel Venus Z20, yuvarlatılmış köşe modasını takip eden 18: 9 oranında 5.65 inç FHD+ (1080x2160) ekranla geliyor. Klasik dikdörtgen şeklinde yani.

Ekranın etrafındaki çerçeveler diğer modellere kıyasla inceltilse de ekran-kasa oranı yaklaşık yüzde 79 civarında. Bu oran Honor 7X'te yaklaşık yüzde 77, iPhone 8 Plus'ta ise % 67.

Telefon, çerçevelerden az da olsa arındırıldığından biraz daha uzun duruyor. OLED kadar olmasa da ekran iyi görüş açıları sağlıyor. Bunun dışında panelde renkler canlı ve parlak görünüyor. Beyazlar iyi ama maviye doğru küçük bir eğilim var.

Haberin Devamı

Kontrast iyi olsa da OLED paneller kadar değil. Bulduğum değer 1158: 1, çok kötü değil. Tabii ki de piyasada, özellikle de kendi fiyat segmentinde, çok daha iyi ekranlı telefonlar var. Genel olarak baktığımızda, hem ekran boyutu hem de çözünürlük değerinin pek çok kullanıcı için uygun olduğunu söyleyebilirim. Ekranın açk havada sunduğu parlaklık düzeyi de yeterli.

Vestel Venus Z20 inceleme: Büyük ama en iyisi değil

Günlük kullanım için donanım yeterli

Venus Z20 gücünü 2.2GHz’lik 8 çekirdekli Snapdragon 630 işlemciden alıyor. Grafik tarafında Qualcomm Adreno 508’i görüyoruz. Cihazda isteğe göre seçebileceğiniz RAM veya depolama alanı seçeneği yok. 4GB RAM ve 64GB depolama alanı ile standart pakette geliyor. 2 TB'a kadar microSD kart desteğini de unutmayalım.

Performans, temel işlevlerle iyi bir performansla yerine getirebilecek türden. Ancak ikiden fazla uygulama, çoklu görevler derken telefon bazen yavaşlayabiliyor.

Haberin Devamı

Oyunlara gelecek olursam, gecikme yaşamadım. Ancak 3D oyunlarda yüklemeler biraz uzun sürebiliyor. Oyunların genelinde aldığınız kare oranı 30fps. Tarayıcı, e-posta, sosyal medya ve diğer uygulamaları kullanırken, Venus Z20 herhangi bir sorun yaşatmadı.

Telefon, 3400 mAh bataryasıyla bir günlük kullanım sunuyor. Kullanıma bağlı 2 günü de görebilirsiniz. Galaxy S9'un pilinden daha fazla kapasiteye sahip olmakla birlikte, düşük güç tüketen işlemci ona daha uzun pil ömrü sağlıyor.

Sağlam bir mobil oyuncuysanız ve işlemciyi sonuna kadar zorluyorsanız durum farklı. O halde telefon akşamları şarja takmak zorunda kalabilirsiniz. Bu sayede telefonu bir sonraki güne hazır etmiş olursunuz.

Quick Charge 3.0 desteği sayesinde telefonu hızlı şekilde şarj edebiliyorsunuz. 0’dan 100’e yaklaşık 2 saatte ulaşıyor.
Bu özelliklerin dışında Venus Z20’de 802.11 a/b/g/n /acWi-Fi, Bluetooth 4.1 ve GPS gibi klasik kablosuz bağlantı özellikleri mevcut. LTE noktasında Cat6^yı destekliyor. 4.5G şebeke uyumu da var.

Haberin Devamı

Z20, kutudan Android 8.0 yüklü çıkıyor. Android 8.1’in yayınladığı bugünlerde telefonda bu işletim sisteminin olmaması üzücü bir durum. İlerleyen günlerde Vestel’in bu güncellemeyi yayınlayacağını öngörüyorum. Bunun dışında telefon saf (stock) Android deneyimi sunuyor. Arayüz ve süslemeler olamadığından performans daha stabil.

Vestel Venus Z20 inceleme: Büyük ama en iyisi değil

Fotoğraflar mükemmel değil ama eskiye göre daha iyi

Şirket, Venus Z20 ile fotoğraf anlamında kendini geliştirmiş. Fiyat aralığı göz önüne alındığında mucizeler beklemiyoruz ama kağıt üzerinde iddialı ve rekabete ayak uyduruyor.

Ana kamera, daha az bozulma ve daha iyi performans için biri 16 MP ve diğeri 5 MP olmak üzere iki sensörden oluşuyor. 16 MP kamera PDAF 2.0 otomatik netleme özelliğine sahipken, ikinci kamera bokeh efekti ve portre modu için kullanılıyor. Ön tarafta ise gerçek LED flaşlı 8 MP kamera var.

Vestel portre, gece modu, spor gibi birçok işlev sunan fotoğraf yazılımı da sağlıyor. Sonuçlar nefesinizi kesmeyecek ama uygun ışık koşullarında etkileyici kareler yakalayabilirsiniz. Yalnız fotoğrafm çekerken eliniz çok titriyorsa bulanık kareler çekme olasılığınız yüksek. Düşük ışık performansı ve portre modu eski modellere göre daha iyi. Ön kamera da iyi performans gösteriyor ve hızlı şekilde selfie çekimi gerçekleştirebiliyor.

Arka kamera maksimum UHD (3840x2160), ön kamera ise FHD çözünürlükte videolar kaydedilebiliyor. Videolar parlaklık ve kalite açısından tatmin edici, ses kalitesi de ortalama.

Z20’nin ana kamerasıyla çekilen fotoğrafların segmentine göre etkileyici olduğunu itiraf etmeliyim. İyi ışıklandırmada renkler doğru şekilde temsil ediliyor, detaylar görünür ve ayırt edilebiliyor.

Vestel Venus Z20 inceleme: Büyük ama en iyisi değil

Sonuca bağlıyorum

Vestel Venus Z20 ile yaşadığım deneyim olumluydu. Çok özgün olmasa da akıllı telefonun tasarımı etkileyici. Cihaz bazı kişiler için “elde büyük” hissi uyandırabilir. Android'in en son sürümünü kullanmıyor ama bu telefonunuzu hiç yavaşlatmayacak.

Buraya kadar sıkıntı yok ama gelelim fiyatına. Performans, üst düzey değil, 18: 9 ekran ve çift kamera artık pek çok modelde var. Zarif tasarım ve kompakt boyutu onu çekici kılıyor. Ancak Vestel Venus Z20 için belirlenen satış fiyatı 2099 TL. Piyasada Xiaomi Mi 6, Note FE, Galaxy S7, Nokia 8 gibi rakipleri varken bu fiyat göz önünde alındığında Z20’nin pahalı olduğunu söyleyebilirim.

V Hepyeni kampanyasıyla 18 ay sonunda ücretsiz olarak daha güncel telefon sunulsa da telefon yanında kablosuz kulaklık hediye edilse fiyat yine de yüksek. Burada tek avantaj cebinde peşin parası olmayanlar için V Hepyeni'nin mantıklı durması.

ARTILARI

  • Etkileyici tasarım
  • Stok Android’e yakın deneyim
  • Pakete dahil olan koruyucular ve kablosuz kulaklık
  • Hızlı parmak izi okuyucu

EKSİLERİ

  • Sundulklarına göre pahalı
  • Kırılgan yapıda
  • Performans bazen düşüyor