Teknoloji En çok konuşulan yedi teknolojiden biri

En çok konuşulan yedi teknolojiden biri

17.12.2021 - 07:01 | Son Güncellenme:

Bu yıl en çok gündeme gelen konulardan biri blokzincir, NFT ve kripto para oldu. Araştırmalar 2022’de de blokzincir teknolojisinin en çok konuşulanlar arasında yer alacağını gösteriyor.

En çok konuşulan yedi teknolojiden biri

 

Blokzincir (blockchain), 2021 yılına damga vuran teknolojilerden oldu. Blokzincir, NFT ve kripto para çok gündeme geldi. Araştırmalar, 2022’de de blokzincir teknolojisinin en çok konuşulanlar arasında yer alacağını gösteriyor. Deloitte tarafından açıklanan Tech Trends 2022 raporuna göre, blokzincir önümüzdeki yılın en çok konuşulacak 7 teknolojisinden biri olacak.

Haberin Devamı

Her alanda kullanım

LPS Bilişim Hizmetleri CEO’su Gökhan Önal gelecek yıl blokzincir teknolojisinin etkisini daha da hissettireceğini belirterek, “Paylaşılan öngörülerde 2022 boyunca, kurumların blokzincir çözümlerine yapacağı harcamaların 11.7 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor. Ayrıca araştırmalar önümüzdeki 5 yıl içinde blokzincir pazarının büyüklüğünün de dünyada 70 milyar dolara yaklaşacağını gösteriyor. Dağıtık defter teknolojisi (DLT) yaşanacak bu büyümenin önemli unsurlarından birini oluşturacak. Blokzincir teknolojisinin, ayrıca IoT, sürdürülebilirlik, üretim ve tedarik zinciri ile İK alanlarında da artırdığı etkisiyle, iş dünyasının her alanında yeni birçok yaklaşımın ortaya çıkışında da etkili olacağı öngörülüyor” dedi.

Haberin Devamı

Verinin, cihaz ve depolama alanından bağımsız olarak korunmasını ve takibini sağlayan böylece de dijital güvenlikle ilgili birçok sorunu çözme potansiyeline sahip olan blokzincir teknolojisi, aralarında dijital akıllı sözleşmeler, kimlik hırsızlığına karşı koruma ve herhangi bir sistemde güvenlikle bütünlüğü geliştirme gibi sahip olduğu çok geniş kullanım potansiyeliyle, 2022 yılında da en çok konuşulacak teknolojiler arasında yer alıyor.

En çok konuşulan yedi teknolojiden biri

Yeni trend NFT

Blokzincir dünyasının yeni trendi ise NFT. Yani benzersiz dijital varlıklar. 2021’de yatırımcı ve sanatçıların ilgisinin arttığı NFT’de, Türkiye de atağa kalktı. Cem Yılmaz ve Galatasaray’ın çalışmaları bu alanı öne çıkardı.

En son komedyen Cem Yılmaz’ın çizimlerini NFT olarak satışa sunması ve Galatasaray’ın NFT çalışmalarının ikinci ayağını başlatması da bu alana ilgiyi patlattı. Sanat dışında farklı alanlarda uygulamaları da artıyor. Futbol kulüpleri, müzeler, sanat evleri, oyun firmaları hatta işletmelerin de kendilerine göre farklı iş modelleri geliştirmesinin önü açılıyor. Türkiye’de de başarılı örneklere şahit olduk. Dünyada NFT piyasasındaki satış hacminin 2020’nin ilk yarısında 13.7 milyon dolardan 2021’in aynı döneminde 2.5 milyar dolara ulaştı.

NFT’nin farklı alanlarda kullanımları da artıyor. NFT çerçevesinde yeni girişimler de kuruluyor. NFT’ler için yapay zeka destekli pazaryeri kuruldu. NFT’leri kullanarak oyun oynama fikri revaçta. Oyunlarda, takas edilebilir ve satın alınabilir benzersiz öğelere talep var.

Haberin Devamı

Geniş yelpazesi var

Blokzincir, birçok bilgisayardaki işlemleri kaydetmek için kullanılan merkezi olmayan, dağıtılmış ve halka açık bir dijital defter olarak tanımlanıyor. Blokzincir teknolojisi yaygın olarak bitcoin ve ethereum gibi sanal paraların altındaki teknoloji olarak biliniyor. Fakat bu teknoloji sağladığı olanaklar ve çeşitlendirilebilir uygulamaları ile çok daha geniş bir yelpazeye sahip.

Blokzincir teknolojisi, günümüzün önemli problemlerinden olan tek merkeze dayalı güven sistemlerindeki merkezi güven yapısını dağıtarak, bu sistemlerin daha verimli çalışmasında oynayabileceği rol nedeniyle dikkat çekici hale geldi.

Fan token modası

NFT, içerisinde resim, ses dosyası, video veya fiziksel bir varlığın dijital karşılığının kanıtını bulunduran benzersiz dijital varlıklar. Futbol kulüpleri, müzeler, sanat evleri, oyun firmaları hatta işletmelerin de kendilerine göre farklı iş modelleri geliştirmesinin önünü açtı. Türkiye’de de başarılı örneklere şahit olduk. NFT yani token çıkaran pek çok futbol kulübü var. Bu yöntemle futbol kulüpleri ve sanatçılar ek gelir elde ediyor. Galatasaray, Fenerbahçe, Trabzonspor, Antalyaspor, Hatayspor, Vanspor, Çaykur Rizespor, Yeni Malatyaspor, Diyarbekirspor, Balıkesirspor, Sivasspor, Sakaryaspor gibi kulüplerin hepsi fan token arzı gerçekleştirdi. Bu furyanın diğer kulüplerde de devam etmesi bekleniyor. Dünyada da spor kulüplerinde benzer bir trend yaşanıyor. Fan token’a hücum var.