Tatil 18 yaşındaki Türk genci dünya turuna çıkıyor! Rotası belli oldu

18 yaşındaki Türk genci dünya turuna çıkıyor! Rotası belli oldu

04.06.2022 - 10:50 | Son Güncellenme:

18 yaşına basar basmaz pasaportunu çıkarıp ilk seyahatini Gürcistan’a gerçekleştiren Halil Kaptan, şimdilerde dünya turuna çıkmaya hazırlanıyor. Hayattaki en büyük tutkusunun peşinden giden genç gezginin ilk rotası ise Ürdün.

Gonca Kocabaş / Milliyet.com.tr - Halil Kaptan'ın çok daha küçük yaşlardan bu yana en büyük tutkusu, seyahat etmek ve dünya turu. 18 yaşında dünya turuna çıksa da, aslında ilk uzun soluklu seyahatini 16 yaşında otostopla Türkiye turunda yaptı.

Haberin Devamı

18 yaşındaki Türk genci dünya turuna çıkıyor Rotası belli oldu

‘TÜRKİYE’Yİ VE 5 ÜLKEYİ BİLEKLİK SATARAK GEZDİM’

Türkiye’nin büyük bir kısmını ve 5 ülkeyi bileklik satarak, yollarda bulduğu geçici işlerden kazandığı parayla gezen Kaptan, aynı zamanda sosyal medyada içerik üreterek buradan gelir elde ediyor. Aynı zamanda yaptığı paylaşımlarla da kendisi gibi hayalleri olan gençlere ilham olmayı hedefliyor. Yolda karşılaştığı zorluklar olsa da ilerlemekten vazgeçmedi ve hayallerine ulaşmak için çokça emek harcadı.

 'VİDEO EKİPMANI ALMAK İSTERKEN DOLANDIRILDIM'

16 yaşında, yaşadığı yer olan Adana’dan ilk kez Bodrum’a doğru yola çıktı ve yol boyunca bileklik satarak yol parasını çıkardı. Bodrum’da kazandığı paranın büyük bir kısmıyla kendine video ekipmanı almak isterken dolandırılan Kaptan, bu olayın yola devam etmesine engel olmadığını dile getirdi. Ekipman parasını çıkarana kadar çalıştığını söyleyen genç gezgin, “Bodrum’dan Aydın-İzmir-Manisa-Balıkesir-Bursa-Bilecik-Sakarya-İstanbul rotasıyla devam ettim. Tüm bu yolu acele etmeden, kafam rahat bir şekilde ilerledim. Ailem bana başlarda inanmıyor ve haliyle bu yaşam tarzımı desteklemiyorlardı. Ancak bir noktada güvenlerini kazandım ve şu an en büyük destekçilerim onlar” dedi.

Haberin Devamı

18 yaşındaki Türk genci dünya turuna çıkıyor Rotası belli oldu

'İLK ZAMANLARDA ÇOK KORKUYORDUM'

Hayattaki amacını farkında olmasa da küçük yaşlarında belirledi Halil Kaptan. Seyahat etmek dışında hiçbir şeyden zevk almadığının farkına vardığında da, kendini ait hissetmediği bu yaşam tarzından çıkış yolu, hep hayalini kurduğu seyahat oldu. İlk başlarda çok korktuğunu itiraf eden Kaptan, kendisini korkuya kaptırmak yerine bu alanda başarılı örneklerden ilham almayı tercih ettiğini vurguladı.

Şimdilerde mezun olma aşamasında olan okulunu donduran genç gezgin, "İlham aldığım çoğu kişi daha geç yaşlarda yola çıkmış olsa da ben hayatımın en güzel yıllarını sevdiğim şeyi yaparak geçirmeye kararlıydım. Her yaşta okul okumak mümkün ama her yaşımızda aynı enerjiye sahip olamayacağımız da bir gerçek. Bense içimde dolup taşan enerjimi okullarda harcamak yerine yollarda kullanıyorum" diye konuştu.

Haberin Devamı

 '18 YAŞINA BASAR BASMAZ PASAPORTUMU ÇIKARIP GÜRCİSTAN’DAN YOLA ÇIKTIM'

Türkiye’yi gezerken, dünya turuna çıkmaya kesin olarak verdi ve 18 yaşına basar basmaz pasaportunu cebine koyup Gürcistan’dan yola çıktı. Kendini mental olarak hazırlamak için, seyahat eden insanların hayatlarını okuyup, videolarını izleyen Halil Kaptan,Bu insanların deneyimlerini ve bu deneyimlerini aktarma şekilleri her zaman bana ilham oldu” ifadelerini kullandı.

18 yaşındaki Türk genci dünya turuna çıkıyor Rotası belli oldu

 'GÜNLÜK İKİ,ÜÇ SAAT ÇALIŞARAK YEMEK KONAKLAMA ALIYORUM'

Sabit bir geliri yok ve tüm seyahatlerinde yolda bileklik satarak geçiniyor, yerel insanların yanında konaklıyor ve seyahat masraflarının mümkün olduğu kadar minimumda tutmaya çalışıyor. Bazı yerlerde ise, günlük iki üç saat çalışma karşılığında yemek ve konaklama ihtiyacını da karşılayabiliyor. Her ne kadar bu şekilde konaklayabileceği yerler bulsa da yanından hiç ayırmadığı ekipmanı hep çadır oluyor.

Kaptan, “Kimi zaman yolda tanıştığım insanlar evlerine davet eder kimi zaman da hostellerde konaklarım. Ancak ne olursa olsun çadırım benimledir. Kalacak yer bulamadığım zamanlarda gerçekten çok işime yaramıştır” detayını paylaştı.

Haberin Devamı

'ÖNEMLİ OLAN KORKTUĞUNUZ HALDE BİR ŞEYİ BAŞARABİLMEK'

Seyahat etmek, yeni insanlar ve kültürler tanımak dünyanın en güzel duygularından biri ama 18 yaşında ve tek başınızaysanız işler biraz daha karmaşık olabilir. "Önemli olan, korktuğunuz halde bir şeyi başarabilmek" diyen Halil Kaptan, korkuların üstüne gidildikçe aslında insanın içinde olan gerçek gücün ortaya çıktığının altını çizdi.

Genç gezgin, “Dünyanın o kadar da kötü bir yer olmadığını gördükçe korku kalmıyor insanın içinde. Hiç tanımadığım insanların bana yaptığı iyilikler beni yola daha çok bağlıyor. Yaşadığım iyi şeyler, yaşadığım kötü şeyleri görmezden gelmemi sağlıyor. Bu sayede içimdeki korku giderek azalıyor" dedi.

18 yaşındaki Türk genci dünya turuna çıkıyor Rotası belli oldu

'İNGİLİZCEMİ YABANCI İNSANLARLA İNTERNETTE KONUŞARAK GELİŞTİRDİM'

Yurt dışına çıkmak isteyen insanların en büyük sorunlarından biri de çoğunlukla dil problemi oluyor. İngilizcesini küçük yaşlarda, gördüğü her yabancıyla hata yaparım korkusundan uzak bir şekilde konuşarak geliştiren Halil Kaptan, "Yolda karşılaştığım bazı insanlarla konuşabildiğimiz hiçbir ortak dil olmasa da bunun çok sorun yarattığını söyleyemem. Beden dilini kullanmak çoğu zaman gerçekten işe yarıyor. Tabii en nihayetinde internetten anında çeviri de yapabiliyoruz" diye konuştu.

Haberin Devamı

Ailesi için başlarda kabullenmesi zor bir süreç olsa da Halil Kaptan şimdilerde ebeveynleri için, "Onlar benim en büyük destekçim" açıklamasını yaparak şunları söyledi:

'AİLEM İLK ZAMANLARDA KABULLENMEKTE ÇOK ZORLANDI'

“Ailem, Türkiye turuna çıktığımda Türkiye’yi seyahat ettikten sonra eve dönüp eski hayatıma devam edeceğimi düşünüyorlardı ama birden dünya turuna çıkma kararımla karşı karşıya kalınca haliyle şaşırdılar. Başta kabullenmekte zorlansalar da bu duruma alıştılar. Güvenlerini kazanınca da destekleriyle beni her zaman motive ettiler.”

Dünya turunun bitişi için kafasında bir tarih belirlemeyen genç gezgin, plan yapmaktan da hoşlanmadığını dile getirdi. Başlangıcını Arap ülkeleriyle yapıp yol durumuna göre yeni rotasına devam etmeyi düşünüyor:

"Genelde plan yapmaktan hoşlanmıyorum. Çünkü plan yaptığımda işler her zaman plana göre gitmeyebiliyor ve mental olarak gerçekten zorlayıcı olabiliyor. Şimdilik bir dönüş tarihi belirlemedim. Başlangıcımı Arap ülkeleriyle yapıp devamında da yolun beni götürdüğü yere gideceğim."

18 yaşındaki Türk genci dünya turuna çıkıyor Rotası belli oldu

'KARADAĞ'DA PARAM YETMEYİNCE TUVALET KAĞIDI KULLANDIRMADILAR'

Balkan turuna çıktığında başına gelen ilginç bir olayı da şu sözlerle anlattı:

"Karadağ-Budva’da cebimde 30 cent vardı ve tuvalete girmek 50 cent. Yalvar yakar görevliyi 30 cent için ikna ettim. Tuvalete girmeden önce elimi yıkarken adam tüm tuvaletlere girdi. Tuvalete girdiğimde ise hiçbir yerde tuvalet kâğıdı olmadığını gördüm. Görevli 20 cent eksik verdiğim için tuvalet kâğıdı kullanmamı yasaklamıştı resmen."

Tek gündeminin çıkacağı dünya turunu olduğunu vurgulayan Halil Kaptan, “Bundan ilerisini düşünmenin pek bir anlamı yok bence. Üniversite okumayı tabii ki istiyorum ama önceliğim hayatımı yaşamak. Herhangi bir meslek hayalim de yok şimdilik ama zamanla işler nasıl ilerler bilmiyorum” dedi.

18 yaşındaki Türk genci dünya turuna çıkıyor Rotası belli oldu

'KORKULARINIZIN SİZİ ELE GEÇİRMESİNE İZİN VERMEYİN'

Türkiye ya da dünya turu yapmak isteyen pek çok insan var. Kimileri o ilk adımı atmakta çekingen davranırken kimilerine de korkular engel olamıyor. 18 yaşında önce Türkiye sonra da dünya turuna çıkmaya hazırlanan Halil Kaptan, günümüzün toplumsal şartlarına baktığımızda böyle bir yaşam tarzına ilk adımı atabilmenin zor olduğunun bilincinde. Bunun yanında o ilk adım ne kadar zor ve ürkütücü gelse de kendimizi bu korkulara kaptırırsak toparlanmakta bir o kadar güç olacak. Bu noktada kendimize yapacağımız en büyük iyilik korkularımızın bizi ele geçirmesine izin vermemek” diyen genç gezgin, şu tavsiyelerde bulundu:

 “Çünkü hayallerimiz tüm bunlardan çok daha büyük öneme sahip hayatlarımızda. Bazen onlara ulaşabilmek için fazla düşünmeden ilk adımı atmak gerekir. Bunu başardığımızda en zor kısmı halletmiş oluruz.”