GündemTarihi koleksiyon artık müzede

Tarihi koleksiyon artık müzede

15.07.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

İş adamı Jeff Hakko, dalış malzemeleri koleksiyonunu Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na bağışladı. Koleksiyon İstanbul Deniz Müzesi Komutanlığı’nda sergileniyor

Tarihi koleksiyon artık müzede

Ünlü iş adamı Jeff Hakko dünyanın en geniş tarihi dalış malzemeleri koleksiyonunu Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na bağışladı. 14 ülkeden dalgıç başlıkları, hava doldurma tulumbaları, çelik ayakkabılar, su altı bıçakları ve ağırlıklardan oluşan 200 parça malzeme, Beşiktaş’taki İstanbul Deniz Müzesi Komutanlığı’nda sergilenmeye başlandı. Hakko, “28 yıldır büyüttüğüm çocuklarım adına içim rahat, en yüksek değeri göreceği ve deniz tutkunlarıyla buluşacağı yerdeler” dedi.

Haberin Devamı

Dünyanın her yerinden

Deniz ve su altı tutkusuyla tanınan Vakko Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Jeff Hakko, dünyada sadece 5 kişide olan tarihi dalgıç malzemeleri koleksiyonunu Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na bağışladı. Çocukluğunda başlayan sualtı merakını koleksiyonerliğe çeviren Jeff Hakko, iş seyahatleri ve tatilleri sırasında topladığı dalgıç malzemelerini Etiler’deki evinde koruyordu. İngiltere, ABD, Kore, Almanya, Rusya, Kanada, Japonya, Çin, Şili, Hollanda, İtalya, İsveç, Danimarka, Yunanistan gibi ülkelerden satın alarak İstanbul’a getirdiği dalış malzemelerini çocukları gibi gören iş adamı, onların sergilenerek deniz severlerle buluşmasını çok istiyordu.

Tarihi koleksiyon artık müzede

Dönemin teknolojileri

Haberin Devamı

200 parçalık koleksiyonun ana malzemesi 1870-1955 yılları arasında kullanılan 70 dalgıç başlığı. 150 yıl önce dalgıçların su altında nefes almasını sağlayan ve dönemlerinin en ileri teknoloji ürünleri olan dalgıç başlıklarının yanı sıra, hava doldurma tulumbaları, çelik ayakkabılar, su altı bıçakları, ağırlıklar gibi pek çok malzeme de koleksiyonda bulunuyor.

Tarihi koleksiyon artık müzede

‘Büyüttüğüm çocuk emin ellerde’

Jeff Hakko, “Koleksiyonumda büyük bir tarihi geçmişe sahip askeri ve sivil dalış malzemeleri bulunuyor. Bir koleksiyonerin en büyük kâbuslarından biri ‘Benden sonra ne olacağı korkusu’dur. Bu konuya ailemden kimse ilgi göstermeyince ben de kendime bu soruyu sordum. Satılması, anlamını yitirmesine neden olur. Burada 28 yıldır büyüttüğüm bir çocuk var. Nasıl satabilirim? Manevi değeri, maddi değerinden çok daha fazla. Gidebileceği en iyi adres olan Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, bu çocuğun değerini bilecek ve gelecek kuşaklara aktaracaktır” dedi.

Tarihi koleksiyon artık müzede

Dünyada ilk beş arasında

Jeff Hakko, “Ben tamamen tarihi dalgıç malzemelerine konsantre oldum. Bu nedenle koleksiyonun hepsinin bir bütün halinde kalması gerekli. 1955’teki yeni teknolojiye kadar olan tüm malzemelerden örnekler var. Bu anlamıyla da çok iddialı bir koleksiyon. Sanırım dünyadaki ilk 5 koleksiyondan biri. Yine Türkiye’de olacak ve halka açık olarak sergilenecek. Deniz müzesine gelenler zaten denizi ve tarihi sevenler olacak. Hem de müzenin ilk sualtı malzemeleri olarak ziyaretçilere farklı bir pencere açacak” diye konuştu. Serginin açılışını yapan Deniz Kuvvetleri Komutanı Koramiral Adnan Özbal ise, serginin deniz kültürünü anlatmakta çok başarılı ve denizle tanışmak için iyi bir başlangıç olduğunu söyledi.

Tarihi koleksiyon artık müzede