27.06.2016 - 11:51 | Son Güncellenme:
milliyet.com.tr
Türkiye Başbakanı Binali Yıldırım, saat 13.00'te Çankaya Köşkü'nde kameraların karşısına geçti. İtalya'nın başkenti Roma'da bulunan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da aynı anda basın toplantısı yaptı.
Binali Yıldırım'ın sözlerine şöyle başladı:
"Mutabakat metni üzerinde uzlaşıldı, kararlaştırıldı ve parafe edildi. Ve böylece ilişkilerin normale dönmesiyle ilgili süreç başlamış oldu.
Mutabakat metni yarın Türkiye ve İsrail tarafından imzalanacak. İmzadan sonra onay süreçleri var. İsrail'de onay bakanlar kurulunda, bizde ise Meclis'te tamamlanmış olacak. Akabinde en kısa sürede büyükelçilikler faal hâle getirilecek ve büyükelçilerin ataması yapılmış olacak."
İsrail Başbakanı Netanyahu'nun dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ı arayarak özür dilemesiyle ilişkilerin düzelmesi için ilk adımın atıldığını aktaran Yıldırım, Ankara'nın iki önemli şartı olduğunu daha hatırlattı: Gazze'ye insani yardımın önünün açılması ve Mavi Marmara baskınında hayatını kaybedenlerin ailelerine tazminat ödenmesi.
20 milyon dolar tazminat
Binali Yıldırım, "Mavi Marmara'da hayatını kaybedenler için 20 milyon dolar tazminat ödenecektir" dedi.
Gazze'ye ilk gemi kalkıyor
Sürecin bu kadar uzun sürmesinin nedeninin Gazze sorunu olduğunu belirten Yıldırım, "İlk gemi İsrail'in Aşdot limanına 10 bin ton yardımla hareket edecektir. Ambargo Türkiye'nin öncülüğüyle kalkıyor" diye konuştu. Yardım için koordinasyonunu AFAD gerçekleştirecek.
Anlaşmaya göre ayrıca Gazze'deki inşaat çalışmaları başlayacak. Türkiye hastane yapacak ve Cenin bölgesinde sanayi bölgesi inşa edecek. TOKİ de Gazze'de devreye giriyor.
Yıldırım "TOKİ'nin Gazze'de konut projesi var. Bunun da önünü bu şekilde açmış oluyoruz. Cenin bölgesindeki Erez sanayi bölgesinin yapımına hız verilmesi konusu da yine bu mutabakat çerçevesinde mümkün hale geliyor. Varılan mutabakatın ülkemize, Filistinli kardeşlerimize hayırlı, uğurlu olmasını diliyoruz" dedi.
Atanacak büyükelçi için ise bir isim vermeyen Yıldırım, gazetecilere "Talipseniz sizi de düşünebiliriz" dedi ve salonda gülüşmeler oldu.
İsrailli gazeteciye yanıt
Salondaki bir İsrailli gazetecinin "Sizce ilişkiler gerçekten normale dönecek mi? Son 10 yılda olduğu gibi güvenlik ve turizmde ilişkiler eskiye dönecek mi yoksa kağıt üstünde mi kalacak normalleşme?" sorusuna şu yanıtı verdi:
"Anladığım kadarıyla sen bu mutabakattan emin değilsin, çalışmaz diyorsun. Yıllar aldı, önemli bir adımdır. Bundan sonrası gelişmelere göre değerlendirilecek bir husustur. İki tarafa da görevler düşmektedir. İlişkileri düzeltmek hem Türkiye hem de İsrail halkının yararınadır."
Tazminat toptan yatırılacak
Başbakan Yıldırım, ödenecek 20 milyon dolar tazminatın İsrail tarafından toptan yatırılacağını ve hayatını kaybedenlerin yakınlarına tazminatın ulaştırılması Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin güvencesinde olduğunu söyledi. Baskında hayatını kaybedenlerin aileleriyle de müzakere sürecinde görüşüldüğünü ifade etti.
Yıldırım sözlerini şu cümlelerle noktaladı:
"Orada fiili bir durum var. Oradaki insanların dünyayla ilişkisi yok. Ölüm kalım mücadelesi veriyorlar. Biz bu nsanları dünyaya açmak ve en temel ihtiyaçlarının karşılanması için çalışıyoruz.
Her şey Türkiye’nin gözetiminde ve kontrolünde. Her türlü insani yardımın ve orada tahrip olmuş altyapının yeniden yapılması, oradaki insanların nefes alıp hayata dönmesinin sağlanmasıdır. Her türlü faaliyet tarafımızdan koordine edilecek, İsrail hükümeti de desteğiyle işimizi kolaylaştıracak.
Biz ateşkes değil, Türkiye-İsrail arasında ilişkilerin normale dönmesi için mutabakata vardık. Burada savaşı durduran ya da tetikleyen hiçbir unsur yok.
Yardım gemisi Mersin’den kalkacak."
NETAHYAHU: ABLUKA DEVAM EDECEK
Roma'da gazetecilerin karşısına çıkan İsrail Başbakanı Netanhayu ise, Gazze’deki İsrail deniz ablukasının Türkiye ile yapılan anlaşma sonrasında da devam edeceğini söyledi.
Ankara yönetimi ile varılan anlaşmanın Ortadoğu’da istikrar sağlamaya yardımcı olacağının altını çizen Netanyahu, "Gazın Türkiye üzerinden taşınmasının önü açılacak" dedi.