Gündem Suriyelilerle köşe kapmaca!

Suriyelilerle köşe kapmaca!

13.07.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

İstanbul’da dilencilik yapan Suriyeli mültecilerle zabıta arasında köşe kapmaca yaşanıyor. Kadıköy’deki zabıtalar yakaladıkları mültecileri vapurla Eminönü’ne, Eminönü’ndeki zabıtalarsa Kadıköy’e yolluyor.

Suriyelilerle köşe kapmaca



Her geçen gün sayıları hızla artan Suriyelilerin birçoğu maddi olanaksızlıklar yüzünden büyük şehirlerde tutunmak için dilencilik yapıyor. Sığınma kamplarında kalmak yerine İstanbul’da yaşamayı tercih eden Suriyeli sığınmacıları burada da belediye ve zabıta ekiplerinin ‘bölge’ savaşları rahat bırakmıyor.
Trafik ışıkları başta olmak üzere pek çok yerde dilencilik yapan Suriyeliler, gün boyu kentin farklı noktalarında zabıta ekipleriyle adeta köşe kapmaca oynuyor. Suriyelilerin dilencilik için en çok tercihi ettiği bölge Eminönü. Özellikle küçük Suriyeliler anne ve ablalarının da zorlamasıyla dilenmeye devam ediyor.
‘Fırsat verilmeyecektir’
Eminönü’nde dilenirken yakalananlar iddiaya göre Fatih Belediyesi’ne bağlı zabıta ekiplerince vapura bindirilip Kadıköy’e gönderiliyor. Burada yakalananlar da bu kez Kadıköy Belediyesi’nin zabıtaları ekiplerince yine karşı yaka olan Eminönü’ne gönderiliyor. Kadıköy’deki zabıta ekipleri, bu uygulamanın 1 aydır sıklıkla yapıldığını söylüyor.
Zabıta yetkililerine göre, uygulamanın nedeni İstanbul Valiliği’nin Ramazan öncesi belediyeler, emniyet müdürlükleri, jandarma komutanlıkları ve kaymakamlıklara gönderdiği yazı. Vali Hüseyin Avni Mutlu imzası taşıyan ‘Dilenciler’ başlıklı yazıda valilik, kentteki dilencilere müdahale edilmesini istiyor. Yazıda “Yapılan tüm denetimlere rağmen devam eden dilencilik faaliyeti, halkımızın merhamet duygusunu sömürmekte ve ülkemizin imajını zedelemektedir. İçinde olduğumuz turizm mevsimi ve yaklaşan Ramazan ayında bu tür faaliyetlerin artmasının engellenmesi maksadıyla tüm dilencilere fırsat verilmeyecektir” deniliyor.

Haberin Devamı

‘İstanbul’da sığınma kampı yok’

Suriyelilerle ilgili Milliyet’e konuşan bir zabıta amiri, Suriyelilerin dilencilik yaptığını ve bazılarının halkı rahatsız ettiğini belirterek bu nedenle sığınmacıları kendi bölgelerinden uzaklaştırmak zorunda kaldıklarını söyledi. Zabıta amiri, “İstanbul’da Suriyeliler için bir sığınma kampı yok. Dilencilik yaparken yakaladıklarımıza Türkiye vatandaşı olmadıkları için cezai işlem uygulayamıyoruz. Dolayısıyla tek seçeneğimiz kendi bölgemizden uzaklaştırmak” diye konuştu. Öte yandan kış koşullarında Suriyelilerin misafir edilmesi için İstanbul’da 2 mülteci kampı bulunuyordu. Tuzla ve Pendik’te bulunan Kızılay’a ait tesislerde misafir edilen Suriyelilerin bir kısmı geçtiğimiz ay otobüslerle Viranşehir’e gönderilmişti. Gitmek istemeyen Suriyeliler ise kamplardan çıkarılmalarına tepki göstermişti.