Dünya Suriye’de milyonlarca Ümran var

Suriye’de milyonlarca Ümran var

20.08.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Halep’te enkazın içinden çıkarılan 5 yaşındaki Ümran Dakneş’in görüntüleri dünyayı sarsarken, Suriyeli doktorlar ve aktivistler ülkede her gün çocukların yaralandığını ya da öldüğünü belirterek savaşa son verilmesi çağrısı yaptı

Suriye’de  milyonlarca Ümran var

Suriye’nin Halep kentinde bombardıman nedeniyle ağır hasar alan bir evden kurtarılan 5 yaşındaki Ümran Dakneş’in görüntüleri tüm dünyanın gözünü iç savaşa çevirmesine sebep olurken, Halepli doktorlar ve aktivistler, her daim görüntülere yansımasa dahi Suriye’de her gün yüzlerce çocuğun Ümran’la aynı kaderi paylaştığını belirterek bu savaşa artık bir son verilmesi çağrısı yaptı.

Haberin Devamı

‘İlgiye şaşırdık’

Beş yıldır Suriye’de görev yapan Doktor Zaher Sahloul, The Guardian gazetesine yaptığı açıklamada, ülkede devam eden iç savaş ve hava saldırılarının hergün binlerce kişinin yaşam hakkının elinden aldığını, Ümran’ın yaşıtı binlerce çocuğun benzer travmalar yaşadığını vurguladı. Her gün benzer vakalarla karşılaştığını anlatan Sahloul, başta görev yaptığı Halep olmak üzere, kente düşen bombaların çocuklarda geri dönüşü olmayan travmalara neden olduğunu ve bunun izlerini ömür boyu beraberinde taşıyacaklarını vurguladı. Tıp Fakültesi’ni bitirdikten sonra ABD’nin Chicago kentinden ayrılarak Suriye’ye geldiğini belirten Sahloul, burada cesur doktor ve hemşirelerle çalıştığını, tüm risklere rağmen kurtarılan Ümranların kendilerini buraya adamalarını sağladığını anlattı.

Haberin Devamı

Halep’te çarşamba günü gerçekleşen bir hava saldırısının ardından enkaz altından çıkartılan beş yaşındaki Ümran’ın görüntülerini çeken Suriyeli gazeteci Mustafa al Sarout, Guardian gazetesine yaptığı açıklamada, “Enkazdan çıkarılan çok çocuk gördüm. Ama bu çocuğun, o masum haliyle, neler olup bittiğine dair hiçbir fikri yoktu. Elini yüzüne koydu ve kanı gördü. Başına neler geldiğini bile bilmiyordu” sözleriyle yaşananları anlattı.
Görüntülere yönelik ilgiye ise şaşırdığını söyleyen Sarout, “Bu çocuklar her gün bombalanıyor. Bu istisnai bir durum değil” sözleriyle ülkedeki yıkımın uluslararası kamuoyunda topladığı ilgiyi sorgularken, “Bu çocuk, Suriye’de milyonlarca çocuğu temsil ediyor” ifadesiyle Suriye’de yaşayan milyonlarca Ümran’ın artık görünmez olmadığını ifade etti.

Rusya reddetti

Saldırının ardından gözlerin çevrildiği Rusya ise Savunma Bakanlığı aracılığıyla 17 Ağustos’ta Ümran’ın görüntülerinin kaydedildiği Halep’in El Katerji mahallesine hava saldırısı düzenlemediklerini açıkladı.