Başbakan Davutoğlu’nun cuma günü Diyarbakır’ın Sur ilçesinde açıkladığı Sur’un yeniden inşa ve ihya sürecine ilişkin 10 maddelik plan çerçevesinde Diyarbakır Surları’nın tamamen restore edileceğini ve eksik kalan yerlerinin de aslına uygun olarak yeniden yapımının planlandığını açıkladı.
1932 yılında dönemin Diyarbakır Valisi Hasan Faiz Ergun “Kente
hava girişi olmadığı” gerekçesiyle Dağkapı ile Mardinkapı ve Yenikapı bölgelerinde surları dinamitle yıktırmıştı. Yaklaşık 300 metrelik bu yıktırılan bölgede yıllar içinde yeni yapılar da inşa edildi. Sur’u inşa planı kapsamında toplamda 5,4 kilometreyi bulan surların tamamı elden geçirilecek. Birçok yıkık bölüm ile üzerindeki işlemeler de yeniden restorasyona tabi tutulacak ve eksik kısımlar da yeniden inşa edilecek. Yıktırılan 300 metrelik bölümdeki surlar da yine bölgeden çıkarılan taşlar ile aslına en yakın uygunlukta yeniden yapılacak. Bu kapsamda yeniden inşa aşaması için bazı taş ustaları ile de görüşmeler yapıldığı inşaatta da taş ustalarının kontrolünde çalışmaların yapılmasına izin verilmesinin planlandığı kaydedildi. Diyarbakır surları üzerinde çok sayıda medeniyete dair işaretler bulunuyor. Surlardaki taş, yazıt ve kitabelerin korunabilmesi için tarihçilere de danışılarak restorasyon yapılacak.
Bazalt taşı kullanılacak
Sur’daki inşa sürecinde mesken alanlarında bazalt taşı kullanılacak. Yeni mimarinin özgün Diyarbakır mimarisi olmasına özen gösterilecek. Evlerin iç ve dış cephelerinde Selçuklu ve Osmanlı mimarisinden el işçiliği örnekleri de sergilenecek. Bunun için de bazı el işçiliği ustaları ile irtibata geçildiği ve bu ustalardan destek alınacağı kaydedildi.
Sur simülasyonu
Başbakan Ahmet Davutoğlu 2 gün önce Sur ilçesine yaptığı ziyarette tarihi Hasan Paşa Hanı’nda Sur’un yeniden inşa projesini açıklayarak ‘kültür mirasının dışına çıkılmayacak’ demişti.