03.05.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:
ALP EREN KAYA / Ankara
Bu yıl ‘Sevgi neydi?’ temasıyla 19’uncusu düzenlenecek olan, basın sponsorları arasında Milliyet gazetesinin de bulunduğu Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali dün düzenlenen basın toplantısıyla tanıtıldı. Ankara Neva Palas Otel’deki toplantıyı, Uçan Süpürge Yönetim Kurulu Başkanı Selen Doğan ve Festival Danışmanı Bilge Taş yaptılar.
Festival, 5-12 Mayıs arasında sinemaseverlerle buluşacak. Dünyanın birçok yerinden filmlerin gösterileceği festival, sinema dünyasının önemli isimlerini de Ankara’da bir araya getiriyor. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali’nde oyuncu Selda Alkor, Onur Ödülü’ne layık görülürken, belgeselci Bingöl Elmas, görüntü yönetmeni Meryem Yavuz ve oyuncu, seslendirme sanatçısı Tülay Bursa da Bilge Olgaç Başarı Ödüllü’ne değer görüldü.
20. yıla hazırlık
Festivalin bu seneki Tema Ödülü ise Diyarbakır patlamasında yaralanan yönetmen Lisa Çalan’ın oldu. Sinemaya farklı dallarda katkıları bulunan ve kadın emeğinin sinemada görünür olması için mücadele eden kadın sinemacılara ödülleri 6 Mayıs gecesi düzenlenecek olan açılış töreninde takdim edilecek. Ankara Devlet Opera ve Balesi Salonu’nda saat 20.00’de gerçekleşecek açılış törenini Yetkin Dikinciler ve Şenay Gürler sunacaklar. Festival filmleri, Kızılırmak Sineması’nda, “Seyirci dostu festival” sloganıyla 5 TL’den izlenebilecek. Selen Doğan, festivalin 20. yıl için geri sayım yaptığını şu sözlerle anlattı: “Bu sene de festivalin 19’uncusunu yapıyoruz. Artık bizim için tarihi bir önemi olacak olan 20. yıla hazırlanıyoruz. Bir anlamda geri sayıma başladık. 19 yaşına geldik. İlk festivali yaptığımız sene doğan çocuklar bugün artık yetişkin oldular. Dünyanın her yerine filmler vasıtasıyla gittik. Dünyanın her yerinden kadın sinemacıları, yönetmenleri, oyuncuları, yapımcıları, set işçilerini, sinema emekçilerini ağırladık.”
“Bir kadın derneği”
Uçan Süpürge’nin bir kadın derneği olduğunun altını çizen Doğan, “Türkiye’de ve dünyada olup bitenleri kadınlara yönelik insan hakları ihlallerini, kadına yönelik şiddeti, kadınların güçlenmesini, onların mutluluklarını, başarılarını, kazanımlarını hep izleme, görme ve hep onlarla birlikte o hareketin içinde devinme fırsatımız var. Bu kadar sene içinde tabii ki çok kazanımlarımız oldu Türkiye’deki kadınlar olarak. Ama aynı zamanda kayıplarımız da oldu” dedi.
Türkiye’nin ve dünyanın dört bir tarafında savaşlar, hak ihlalleri, ayrımcılıklar ve şiddetin kol gezdiğini hatırlatan Doğan, “Biz de bu sene festivalin temasını oluştururken dünyanın bu halinden de uzak düşmemeye çalıştık. Daha doğrusu, buna duyduğumuz ihtiyaçla sloganımızı ve temamızı ‘Sevgi neydi?’ olarak belirledik” açıklamasını yaptı.
Doğan, festivalin Ankara’da yapılmasının önemini şöyle açıkladı: “Bütün kültür sanat faaliyetlerinin ve kültür endüstrisinin İstanbul’da yoğunlaşmasına rağmen biz Ankara’daki seyircimizi hiç yalnız bırakmamak için festivali hiçbir zaman başka bir kente taşımayı düşünmedik. Bu, Ankara’nın festivali.”