11.11.2008 - 11:09 | Son Güncellenme:
İstiklal Madalyası sahibi, Kurtuluş Savaşı’na katılan hayattaki son gazi Mustafa Şekip Birgöl, İstanbul’da vefat etti.
1. Ordu Komutanlığından verilen bilgiye göre, rahatsızlığı nedeniyle GATA Haydarpaşa’da tedavi gören Mustafa Şekip Birgöl (105), bu sabah hayatını kaybetti. Birgöl, 14 Kasım Cuma günü Selimiye Camisi’nde öğle vakti düzenlenecek cenaze töreninin ardından, Karacaahmet Mezarlığı’nda defnedilecek
BÜYÜK TAARUZA KATILMIŞTI
1903 yılında Üsküdar’da doğan Mustafa Şekip Birgöl, 3 kızından hayatta kalan İpek ve damadı Bekir Artunç ile birlikte yaşıyordu.
İstiklal Madalyası sahibi Mustafa Şekip Birgöl, yürüyemiyor, kulakları ağır işittiyor ve damaklarının da işlevini görememesi sebebiyle sıvıyla besleniyordu.
Gazinin, savaş anılarını ilişkin pek konuşmak istemediği biliniyordu. Sağlık problemileri sebebiyle eve misafir de kabul edilmiyordu.
GAZİNİN ÖZGEÇMİŞİ
İstanbul Üsküdar’da 1903 yılında doğan Mustafa Şekip Birgöl’ün babası ve dedesi, deniz subayı idi. İlkokulu Hasanpaşa, ortaokulu Bursa Işıklar Askeri Okulu’nda, liseyi Edirne Kuleli Askeri Lisesi’nde okuyan Mustafa Şekip Birgöl, daha sonra Harp Okulu’na girdi. Birgöl, 7 kuşaktan deniz subayı olan dedelerinin aksine, 15. Fırka 45.
Alay’dan Piyade Mülazım (Asteğmen) rütbesi ile Afyon Cephesi’nde Kurtuluş Savaşı’na katıldı. Büyük Taarruz’da da bulunan Mustafa Şekip Birgöl, 9 Ekim 1922’de düşmanın İzmir’e dökülmesinin ardından Samsun’daki kıtasına döndü. 1928 yılına kadar Samsun’da görev yapan Mustafa Şekip Birgöl, daha sonra Sarıkamış, Bayburt ve Muğla’da görev yaparken, Kurtuluş Savaşı’ndan sonra çıkan bazı ayaklanmaların bastırılmasında fiilen görev yaptı.
Çanakkale Eğitim Alayı, Ezine Dağ Tugayı ve Gelibolu 4. Tümen’de de görev yapan Mustafa Şekip Birgöl, 13 Eylül 1952 yılında Albay rütbesinde iken emekli oldu.
İSTİKLAL MADALYASI VESİKASI
TBMM’de kabul edilen İstiklal Madalyası Kanunu gereğince, Mustafa Şekip Birgöl, Milli Ordu’da vazife alması dolayısıyla muhariplere verilen kırmızı şeritli İstiklal Madalyası ile taltif edildi. Tüm Arşivciler Derneği uzmanlarınca Osmanlıca’dan Türkçe’ye çevirilen ve Mustafa Şekip Birgöl’e 30 Mayıs 1926’da verilmesi kararlaştırılan "İstiklal Madalyası Vesikası"nda şunlar yazılı: "TBMM’nin 30 Mayıs 1926 tarihinde vuku bulan 3. içtimai senesinin 110.
içtimainin 1. celsesinde kabul buyrulmuş olan İstiklal Madalyası Kanunu’nun 1 maddesine müzeyyen 30 Nisan 1926 tarihli ve 869 numaralı kanunnamenin 2. maddesine tevfiken Milli Ordu’da vazife almış olan Piyade Mülazım Mustafa Şekip Efendi’nin kırmızı şeritli İstiklal Madalyası ile taltifi 21 Teşrini Sani 1927 tarihinde tasdiki aliye iktiraen eylediğini mübeyyin vesikadır." Vesikanın son bölümünde, emekli Albay Mustafa Şekip Birgöl’ün açık kimliği ile 15. Fırka 38. Alay 5. Bölük’te görevli olduğunun yazılı olduğu gözlenirken, mührün de Türkiye Cumhuriyeti Müdafayı Mülliye Vekaleti adına imzanın Mustafa Abdülhalik tarafından atıldığı ibaresi yer alıyor. Emekli Albay Mustafa Şekip Birgöl, emekli subay ve İstiklal Madalyası sahiplerine verilen maaştan faydalanıyordu.