14.07.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:
ÖNDER YILMAZ, ŞEBNEM HOŞGÖR, BAHAR ATAKAN, NAMIK DURUKAN, ŞEVKET YAMAN Ankara
TBMM Genel Kurulu’nda 28. Meclis Başkanlığı için yapılan seçimde Parlamenter Sistemin son başbakanı Binali Yıldırım, 335 oyla TBMM Başkanı seçildi. İlk iki turda beklendiği gibi Ak Parti, CHP, HDP ve İYİ Parti kendi adaylarının arkasında durunca, sonuç 3. tura kaldı. 584 oyun kullanıldığı üçüncü turda Ak Parti adayı Yıldırım 335, CHP adayı Erdoğan Toprak 135, HDP adayı Meral Danış Beştaş 63, İYİ Parti adayı Hayrettin Nuhoğlu 40 ve SP adayı Cihangir İslam 5 oy aldı. 6 da geçersiz oy çıktı. MHP, Ak Parti’nin adayı Yıldırım’ın arkasında blok olarak durdu.
Geçici TBMM Başkanı Durmuş Yılmaz başkanlığında Meclis Başkanlığı seçimi için toplanan Genel Kurul’da Saadet Partisi İstanbul Milletvekili Cihangir İslam, TBMM Başkan adaylığında isminin geçmemesine itiraz ederek, durumun düzeltilmesini istedi. İslam ayrıca Meclis Başkanlığı’na aday olanların TBMM kürsüsünde 10 dakika süreyle kendilerini tanıtmasını, milletvekillerinin de kime oy verdiğinin açıkça belli olmasını talep etti. Başkan Yılmaz, “Meclis’te böyle bir teamül yoktur. Olagelen teamüller uygulanacak” karşılığını verdi.
Tutuklu tartışması
Daha sonra partilerin grup başkanvekilleri yerinden söz aldı. HDP Grup Başkanvekili Ayhan Bilgen, CHP’li Enis Berberoğlu ve HDP’li Leyla Güven’in seçilmesine rağmen TBMM’de olmamalarını gündeme getirerek, “tahliye kararı çıkmasına rağmen ne Güven ne de Enis Berberoğlu bugün Genel Kurul’da değildir. Seçmenin iradesinin sandıktan çıktığı gibi parlamentoda da temsili konusunda hiçbir zafiyetin olmaması gerekir” dedi. CHP Grup Başkanvekili Engin Altay ise Meclis’e bağlı Milli Sarayların kararname ile Cumhurbaşkanlığı’na bağlanmasına tepki gösterdi. Altay, “Sistem değişmiş olabilir, ama, bu Meclis’in milli sarayları Beştepe’ye bağlaması benim için utançtır ayıptır zuldûr” dedi. Eleştirilere yanıt veren Ak Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş “Hepsi devletin ve milletindir. Bunların tahsisi ile ilgili düzenleme yapılabilir ” dedi.
Beş aday yarıştı
Yılmaz’ın aday isimlerini okumasının ardından Genel Kurul’da 27. Dönem. 1. Devre için Meclis Başkanlığı seçimine geçildi. TBMM Başkanlığı için Ak Parti İzmir Milletvekili Binali Yıldırım, CHP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, HDP Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş, İYİ Parti İstanbul Milletvekili Hayrettin Nuhoğlu ve Saadet Partisi İstanbul Milletvekili Cihangir İslam yarıştı. İlk tur oylamada 581 oy kullanıldı. Yıldırım 331, Toprak 134, Beştaş 65, Nuhoğlu 43 ve İslam 4 oy aldı. Dört oyda geçersiz sayıldı. Böylece adayların hiçbiri TBMM Başkanı seçilmek için gerekli olan olan üye tam sayısının üçte iki (400) çoğunluğuna ulaşamadı. TBMM’de Ak Parti’nin 290, CHP’nin 144, HDP’nin 67, MHP’nin 49, İYİ Parti 42, Saadet Partisi 2, Büyük Birliği Partisi 1 ve Demokrat Parti’nin 1 sandalyesi bulunuyor. Sandalye sayıları dikkate alındığında, Ak Parti ve MHP’lilerin Yıldırım, diğer partilerin de kendi adaylarının arkasında durduğu görüldü. Oy hesapları DP’nin İYİ Parti, BBP’nin ise Ak Parti adaylarına desteklediğini ortaya koydu.
CHP fire verdi
İYİ Partili Yılmaz, TBMM Geçici Başkanı sıfatı nedeniyle içtüzük gereği oy kullanmadı. Birinci tur oylamaya Ak Parti’de 5, CHP’de 4, MHP’de 2 ve HDP’den 3 milletvekili oylamaya katılmadı. Ak Parti ve MHP’den 4 milletvekilinin Cumhurbaşkanı’nın yurtdışı gezisine eşlik ettiği öğrenildi. CHP’de ise Deniz Baykal ve tutuklu Enis Berberoğlu dışında Gürsel Erol da oylamaya katılmadı. 144 sandalyesi bulunan CHP’de aday Toprak’ın 134 oy aldığı dikkate alındığında, oylamaya katılmalar düşünce 6 fire olduğu görüldü. 4 geçersiz oyun CHP’lilere ait olduğu düşünülse bile CHP’deki fire açığı kapanmıyor. 2 Sandalyesi bulunan Saadet Partisi adayı İslam’ın 4 oy aldığı, 67 vekili olan HDP adayı Beştaş’ın 3 vekilin gelmemesine rağmen üç fazla oy alarak 67’ye ulaşması dikkate alındığında, CHP’den SP ve HDP’li adaya oy kayması yaşandığı tablosu ortaya çıktı.
Ak Parti-MHP firesiz
400 oy çokluğunun arandığı 2. turda da hiçbir aday bu rakama ulaşamayınca sonuç değişmedi. 584 oyun kullanıldığı oylamada Yıldırım’a 336, Toprak’a 131, Beştaş’a 65, Nuhoğlu’na 42 ve İslam’a 4 oy çıktı. 6 oy da geçersiz sayıldıSalt çoğunluğun arandığı üçüncü turda kullanılan 584 oydan 335’ini alan Yıldırım Meclis Başkanı seçildi. Oylamada Toprak’a 135, Beştaş’a 63, Nuhoğlu’na 40 ve İslam’a 5 oy çıktı. 6 oy da geçersiz sayıldı. Son oylamada yurtdışındaki 4 isim dikkate alındığında Ak Parti ve MHP ‘nin yine fire vermediği görüldü.
İlk mesajında ‘uzlaşma’ vurgusu
Yıldırım, Meclis Başkanı seçilmesinin ardından yaptığı teşekkür konuşmasında şu mesajları verdi:
ATATÜRK’Ü ANDI: Nice meşakkat ve imkansızlıklar içinde milli iradenin, bağımsızlık ve egemenlik ruhuyla ayağa kalkmasını sağlayan 1. meclis üyelerinin başta TBMM ilk başkanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları olmak üzere istiklal mücadelemizin tüm kahramanlarını ve ecdadımızı en samimi duygularla yad ediyor, ruhları şad olsun mekanları cennet olsun diyorum.
KANUN YAPMA YETKİSİ: Yeni dönemde yürütmenin bütçe kanun tasarısı dışında meclise tasarı gönderme yetkisi yoktur. Başka deyişle, kanun yapma yetkisi tamamen Meclis’e ve değerli milletvekillerimize ait olacaktır. Bu durum yasama organını çok daha önemli hale getirmektedir.
TÜM VEKİLLERİN BAŞKANI OLACAĞIM:Seçilmeme katkı sunan bütün milletvekillerine tabi açıkça desteğini iradesini ortaya koyan Ak Parti Grubuna, MHP grubuna teşekkür ediyorum. Oy veren ya da vermeyen tüm milletvekillerinin başkanı olacağımın bilinmesini isterim.
YÜRÜTMEYİ DENETLEMEK: Yeni dönemde amacımız bu çatı altında milletvekillerimizin ülke millet menfaatine yürütmenin ihtiyacı olan düzenlemeleri yapmak bir yandan da milli irade adına yürütmeyi denetlemek olacaktır. 16 Nisan halk oylamasıyla 95 yıllık cumhuriyet dönemimizin parlamenter sisteminden, cumhurbaşkanlığı sistemine geçiş yapıldı. Parlamenter sistemin son Başbakanı, yeni sistemin ilk Meclis Başkanı olarak hepinizi selamlarken, 24 Haziran seçimlerinin ardından göreve başlayan Cumhurbaşkanıma ve kabinesine görevlerinde başarılar diliyorum.
EŞİNE TEŞEKKÜR ETTİ: Bugünlere gelmemde büyük katkı sağlayan eşim Semiha Hanım ve aile fertlerime de teşekkür ediyorum.
Yıldırım görevi devraldı
TBMM Geçici Başkanı Durmuş Yılmaz, yeni TBMM Başkanı seçilen Binali Yıldırım’a görevi devretti.
Yılmaz, Meclis Başkanlığı makamında gerçekleştirilen törende yaptığı konuşmada, “Artık yürütmenin TBMM’ye kanun tasarısı gönderme yetkisi yok. Milletvekillerinin kendisi kanun teklifi verecek. Gerçekten kuvvetler ayrılığını muhafaza edecek miyiz edemeyecek miyiz, bunu zaman içerisinde göreceğiz” dedi. Yürütmede istikrar ve güveni hiçbir vesayete mahal kalmadan milletin sandıkta hallettiğini, vekillere bırakmadığını, ülkeyi yönetecek cumhurbaşkanını belirlediğini vurgulayan Yıldırım, “Dolayısıyla iradeler ve erkler arasında bir üstünlük kıyaslaması yapmak fevkalade gereksiz bir konudur” diye konuştu.
Öte yandan NATO Liderler Zirvesi için Brüksel’de bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yıldırım’ı telefonla arayarak tebrik etti.
‘Bismillah dedik başladın dalmaya’
- Ak Parti İzmir Milletvekili Binali Yıldırım, Genel Kurul başlamadan hemen önce Meclis’e geldi.
- Yıldım, Genel Kurul’a Ak Parti Grup Başkanvekillerinin refakatinde alkışlar arasında girdi. 26. Dönem’de Ak Parti Grubu için ayrılan bölüme yönelen Yıldırım’ı Grup Başkanvekilleri Ak Parti sırasının yeni yerini gösterdi. 27. Dönem’de CHP Grubu’na ayrılan bölümden Ak Parti sıralarına yönelmeden önce, sıranın en önünde oturan CHP Grup Başkanvekili Engin Altay ve bazı CHP’lilerle tokalaşan Yıldırım, sıraları karıştırdığı gülerek anlattı.
- Yıldırım seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından teşekkür konuşması yaptı. Konuşması sürerken, CHP’li Mahmut Tanal’ın yerinden laf atması üzerine “Efendim?” diyerek konuşmasını kesen Yıldırım, ardından CHP’li vekile “Biraz sabredersen Tanal... Daha bismillah dedik başladın dalmaya” esprisiyle takıldı.
Muhalefetle tokalaştı
- Yıldırım, konuşmasını tamamladıktan sonra muhalefet gruplarının sıralarına yöneldi. CHP, HDP, MHP, İYİ Parti Grup Başkanvekilleri ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile tokalaşan Yıldırım, ardından Divan kürsüsüne gidip Geçici Başkanlık görevini üstlenen Durmuş Yılmaz’a teşekkür edip tokalaştı.