21.05.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:
Önder Yılmaz / ANKARA
Soma’daki facia ve CHP İstanbul Milletvekili Mevlüt Aslanoğlu’nun ölümü nedeniyle TBMM Genel Kurulu’ndaki çalışmalar matem havasında yapıldı... 301 madencinin yaşamını yitirdiği Soma faciasıyla ilgili bilgi veren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, iktidarıyla, muhalefetiyle, sivil toplum örgütleriyle, toplumun birçok katmanıyla beraber tek yürek olunduğunu belirtirken, CHP, MHP, HDP ve diğer partilerden gelen temscilere gösterdikleri nezaketten dolayı teşekkür etti.
Devletin tüm kurumlarının Soma’da hizmet verdiğini belirten Yıldız, her kurumun katkılarını tek tek anlatırken, 2 bin 743 personel, 258 kara aracı ve 9 hava aracıyla krizi yönetmeye çalıştıklarını kaydetti. Yıldız, “Krizin doğru yönetilmesinin en önemli gerekçelerinden bir tanesi koordinasyonun tek yerden yapılıyor olmasıdır ve bu konuda Ak Parti ve bütün muhalefet partileri bu konuya son derece nezaket gösterdiler ve bu krizin doğru yönetilmesine katkı koydular. Tek bir yürek orada hep beraber çalıştık” dedi. Yıldız, ilk aşamada ailelere biner TL ihtiyacı karşılamaya yönelik acil para yardımı da yapıldığını söyledi.
‘Hepimiz sorumluyuz’
Yıldız, “Eğer, bir afet doğal afet değilse, tabii afet değilse orada kusur vardır. Eğer, oradaki afet bir doğal afetse oradaki kusur tartışılır ama buradaki kusur değerli arkadaşlar kesinlikle tartışılmaz. Bunun paydaşları kim ve hangi kuruluş olursa olsun bununla alakalı yapacağımız çalışmaya itimat etmenizi, inanmanızı özellikle isterim” dedi. Yıldız, madenlerin Enerji Bakanlığı’nın sorumluluk alanında olduğunu söyleyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’e de örtülü olarak yanıt verdi. Yıldız şöyle devam etti:
“Bu işin odağında rödovansla alakalı işletmecilik yapan özel sektör vardır ama sorumluluk olarak hem hukuki hem de insani olarak tek başına değildir. Rödovans işletmeciliği yapan TKİ’nin ve nezaret eden teknik ve daimi nezaretçilerden ruhsat sahibine varıncaya kadar, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’mızla beraber Çalışma Bakanlığı’mızın da içinde bulunduğu bir sorumluluk alanıdır. Biz, bu kazayı çok önemli bir tehdit olarak görüyoruz. İdari soruşturmada, ruhsat sahibinin yaptığı rödovans anlaşmaları ve sözleşmelerle alakalı konulardan tutun, adli konularda, bütün buradaki yapılacak olan cezai işlemlere varıncaya kadar... Tabii ki biz Çalışma Bakanlığı’yla aramızda, son derece iyi bir çalışma ekibiyle beraber, acaba çalışmalarda çakışma var mı, yapmadığımız işler nelerdir, 70’e yakın kalem üzerinde çok farklı denetimlerle beraber geliyoruz. Yerli kömürü hiçbir işçimizin can güvenliğine halel getirmeden çıkıyor olmamız lazım. Bunun çözümünün ‘Her birisini kapattık ve olduğu yerde dondurduk’ olmadığını hepimizin bilmesi lazım.”
‘İhtiyacımız olan şefkat’
Bağımsız İstanbul Milletvekili Hakan Şükür, “Ben geliyorum diyen bir facianın halının altına süpürülen bir tehdit olduğunu 301 şehit tabutuyla karşılaşınca anlayıverdik. Soma’da yaşanılan facianın sorumluları ve sebeplerinin araştırılmasının eleştirilmesinin bir Hükümet karşıtlığı gibi sunulmaya çalışılması ise vicdanları yaralayan başka bir acı gerçek olarak karşımıza çıktı. Oysa bu ülkede ölümler üzerinden siyaset yapmayacak kadar ahlaklı hamura sahip milyonların varlığı unutuldu. Soma‘nın şu anda ihtiyacı olan tek şey şefkattir. Merhamet ve mahcubiyet yaralara merhem olacaktır. Ardından ise maddi destekler hem devlet eli hem de STK’lar aracılığıyla ivedilikle yerine getirilmelidir. Soma üzerinden kim nefret dili geliştirirse vebal altında kalacaktır” diye konuştu.
‘Babamı 38 yıl önce şehit verdim’
Ak Parti Çorum Milletvekili Cahit Bağcı, 38 yıl önce bir yılbaşı gecesi babasını maden kazasında şehit verdiğini dile getirdi. Bağcı, “Madencilik nedir bilir misiniz arkadaşlar? Babalarına doyamamış ve kader kardeşi olmuş çocuklar, mürüvvetleri görülememiş yaslı, duvaklı gelinler, aynı kadere mahkûm delikanlılar. Kömür, her vardiya öncesi vasiyetname yazıp her eve dönüşte silmektir. Kömür, kazanç hırsının ocakları esir almasıdır” diye konuştu.
Ak Parti’den Soma’ya 4 önerge
Ak Parti, Soma’da meydana gelen maden faciası için Meclis Araştırması talebini 4 ayrı önergeyle TBMM Başkanlığı’na iletti. Aksaray Milletvekili Ali Rıza Alaboyun ve arkadaşları ile Manisa milletvekillerinin ilk imza sahibi olduğu 2 önergenin ardından dün de faciada çok sayıda hemşehrilerini kaybeden Balıkesir milletvekilleri ve Sanayi Ticaret Komisyonu üyelerinin imzalarını taşıyan önergeler başkanlığa sunuldu.
Akçay: 40 taşeron var
Genel Kurul’da gündemdışı konuşmalarda MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay, yas tutulurken facianın sorumlularının savsaklanmadan örtbas edilmeden hesap vermesinin sağlanması gerektiğini belirtti. Akçay, “Kazanın yaşandığı maden ocağında 40 taşeron bulunmaktadır. Madenlerdeki çalışma düzeni tam bir köle düzenine dönüşmüştür. Eğer Adalet ve Kalkınma Partisi’nin iktidar sahipleri ve yöneticileri ellerini madenlerden çekmezlerse ve gereken tedbirler alınmazsa bu kaza da maalesef son olmayacaktır” dedi.