2018-19 sezonu geçtiğimiz hafta yapılan maçlarla tamamlandı. Galatasaray şampiyon oldu; Bursaspor, Erzurumspor ve Akhisar Süper Lig’den ayrıldılar.
Her sezon ortasında şampiyonluk mücadelesi devam ederken bir takım matematiksel hesaplar yapılır ve şu soru sorulur; “bu sene şampiyonluk puanı kaç olur?”
Şimdi bunu biraz daha derli toplu bir tabloda toplayalım.
3 Puanlı sisteme geçtiğimiz 1987/88’den sonra tam 32 sezonu geride bıraktık.
Ligimiz 1994/95 sezonundan itibaren 18 takımla 34 maç üzerinden oynanıyor. Öncesinde farklı yıllarda bu sayı artmış bir yıl 36, diğer yıl 38 olmuş ya da azalmış; 30 maçla tamamlanmış. Ancak maç başına ortalama puana bakıldığında takım sayısının etkisi büyük standart sapmalar yaratmıyor.
Tablodan da takip edileceği gibi 32 sezonun ortalama şampiyonluk puanı 77 yani maç başına 2,29 olmuş. Bu ne demek; bir takım 25 galibiyet veya eşdeği aldığında şampiyon oluyor diyebiliyoruz.
2010/11 sezonunu 82 puanla şampiyon tamamlayan Fenerbahçe geride bıraktığımız 10 yılda 80 puanı geçen tek takım özelliğiyle göze çarparken sezonu da 26 galibiyetle bitiriyordu.
Bu sezon Galatasaray uzun yıllar sonra ilk defa 70 puan barajının da altında kaldı. 16 takımla 30 maç üzerinden oynanan ve yine Galatasaray’ın 66 puan ile şampiyonluğa ulaştığı 1992/93 sezonundan ve yine 30 maç üzerinden oynanan 1990/91’den sonra 3 puanlı sistemde alınan en düşük toplam puan oldu. Ancak 1990/91 sezonnunda ulaşılan 2,20 ortalama puan 2018/19’daki 2,03’ten çok daha iyi bir sonuçtu.
Aşağıdaki tablo takımların en düşük puanla şampiyonluğundan yükseğe doğru sıralanmıştır.
32 yıl içinde maç başına en yüksek puan ortalamasını 2,58 ile Fenerbahçe almıştır. Bunun değerini biraz daha aşağıdaki Avrupa ortalamalarıyla kıyasladığımızda çok daha iyi anlayabiliyoruz.
Buradan bir başka veriye; takımların, 32 sezon ortalaması olan 77 puanın üzerinde kaç defa şampiyon olduğuna bakalım.
Tablodan da takip edileceği gibi takımlar 17 defa 77 puan barajı aşılarak şampiyon olmuş.
15 defa da 77 puan barajının altında şampiyon olmuşlar.
Durumumuzu bu sezon Avrupa’nın beş büyük ligindeki genel bir tabloyla da karşılaştıralım.
Geride bıraktığımız 2018/19 sezonunun en önemli polemiklerinden bir tanesi ligimizin kalitesi ve marka değeri oldu. Öncelikle kulüplerimizin içinde bulunduğu finansal sıkıntıların takım kurmada nasıl büyük zorluklar yaratıyor olduğunun bir tespiti yapalım.
Bununla birlikte Manchester United ve Real Madrid örnekleri çok para her zaman başarı, kalite, güzel futbolun karşılığı olmadığını da bize hatırlatıyor olmalıdır.
Hele bu sezon Ajax ve Tottenham’ın Avrupa Ligi ve Şampiyonlar Liginde yaptıkları da bunu destekler niteliktedir.
Sonuçta biz sorunlarımızın da farkındayız ve kendimizi onlarla kıyasladığımızda gerçekler gün gibi ortaya çıkıveriyor.
Bu sezon VAR ile yeni boyut kazanan hakem kararları ve hataları konusu aslında kazananın da kaybedenlerin de en fazla tartıştığı konu oldu.
Yukarıdaki tablolardaki veriler de gösteriyor ki Süper Ligin 2018/19 sezonu tüm zamanların ve Avrupa’daki eşdeğer liglerin çok çok altında kaldı.
İngiltere, hem heyecan hem daha adil, kazanana daha fazla avantaj sağlaması adına 3 puanlı sisteme geçen ilk ülke olmuştu.
Çok basit bir örnek vereceğim;
Bu sezon küme düşen takımın 2 puanlı ve 3 puanlı sisteme göre nasıl değiştiğini görmek adına çok çarpıcıdır.
Ligin en fazla beraberlik alanan takımı olan Bursaspor 2 puan üzerinden hesaplama yapılmış olsaydı ligde kalacaktı.
Demek ki bazı özel koşullar ve kurallar futbolun kalitesini yükseltmek ve daha heyecanlı adil, rekabetçi bir lig için koyulabiliyor.
69 puan şampiyonluk için yeterli olmamalı bence ve bunu zorlayıcı, değiştirici başka kurallarla 70 puanın üzeri zorlanmalıdır.
Bu lig tablosu sadece şampiyonu değil, Avrupa Ligi’ni de yakından ilgilendiren sonuçlar içeriyor. 3. Beşiktaş, Galatasaray’ın çift kupa kazanması nedeniyle Avrupa maçlarına grup aşamalarından Eylül ayında başlarken Trabzonspor Temmuz sonunda eleme maçlarına çıkıyor.
70 puanının altında kalma durumu bu takımların kendi aralarında yapacakları bir Süper Final maçları şeklinde bir kurala dönüştürülebilir.
Bu konuyla ilgili ilk defa Twitter’dan öneride bulunduğumda yoğun olarak Galatasaraylılardan şampiyonluk kazanıldığı için Sivasspor maçına yedek ağırlıklı kadroyla çıkıldığı mazereti öne sürülmüştü. Kural devrede olsaydı belki Galatasaray bu maçı önemseyecek ve kazanacak, ligi de 72 puanla bitirmiş olacaktı.
Ayrıca 2006-07 sezonunda Fenerbahçe ligin tamamlanmasına iki hafta kala 64 puan ile şampiyonluğu garantilemiş olmasına karşın, bunlardan biri Galatasaray derbisi olmak üzere kalan iki maçını da kazanarak ligi 70 puan ile tamamlamıştı.
Bu tür ekstra kurallar ve bonuslar sezon içindeki hesapların farklı yapılmasını da sağlayacaktır.
Düşünülmesinde yarar var diyorum.
Veriler: Mackolik