Galatasaray Burak Elmas her şeyi açıkladı! Fatih Terim, Torrent, Işıtan Gün ve transfer...

Burak Elmas her şeyi açıkladı! Fatih Terim, Torrent, Işıtan Gün ve transfer...

25.01.2022 - 20:31 | Son Güncellenme:

Galatasaray Başkanı Burak Elmas, Habertürk'te açıklamalarda bulundu.

Burak Elmas her şeyi açıkladı Fatih Terim, Torrent, Işıtan Gün ve transfer...

Galatasaray Başkanı Burak Elmas, Habertürk TV'de Sarı Kırmızılıların gündemine dair açıklamalarda bulundu.

Haberin Devamı

İşte Burak Elmas'ın açıklamaları...

Soru: Yönetim kadronuz eleştirildi. Galatasaray tecrübesi olmadığı için eleştirilidiler. Siz ise bunu avantaj olduğunu söylediniz. Yönetiminizden memnun kaldınız mı?

Burak Elmas: "Siz de yönetim kurullarında yer aldınız. Seçim öncesi ve seçim sonrası birtakım fikir ayrılıkları oldu. Bu fikir ayrılıklarında dostça yolları ayırmak son derece doğal. Yönetim kuruluna seçtiğimiz arkadaşlarımdan pişman değilim. Galatasaray'ın çok zor zamanında aday olduk. Baştan beri 'Bizim için iktidar mücadelesi değil Galatasaray mücadelesi' dedik ve bu yönde devam ediyoruz."

Soru: Seçim öncesi 'Terim ile devam edeceğim' diyen tek adaydınız. Diğer adaylar çekimserdi. Bu şekilde seçildiniz ve camia bunu haklı buldu. Sonrasında takım kurulumunda gençleştirme operasyonu yapıldı. Transfer döenminde kadroyu kim kurdu?

Haberin Devamı

Burak Elmas: Galatasaray'ın scouting ekibi var. Scouting ekibimiz hocaya tüm ayrıntıları aktardı. Ghezzal'ın yıllık maliyeti yaklaşık 4 milyon Euro'ydu. Hocamızın da onayıyla scouting ekibinin önerdiği isimler kadroya katıldı. Biz bir ilk daha yaptık. Hep şikayet ediyorduk transferler nasıl yapılıyor diye. Yaptığımız transferlerin dosyalarını denetleme kuruluna gönderdik.

Soru: Ghezzal kendini kanıtlamış ve Beşiktaş'ın şampiyonluğunda etkili oldu. Ghezzal'a pahalı dediniz ama Morutan ve Cicaldau gibi oyunculara büyük bonservis bedelleri ödendi. Niye?

Burak Elmas: Galatasaray'ın en büyük maliyetlerinden biris oyuncu ücretleri. Galatasaray, Bankalar Birliği ile anlaşma yapmış. Gelirlerin oldukça azaldığı bir dönem. Bu sezon için naklen yayın 220 milyon dolara düştü. Özellikle Bankalar Birliği ilşe yapılan anlaşmalarla büyük vaatler vermiş. Avrupa gelirlerinin bir daha olamayacağı bir resime hazırlanıyoruz. Galatasaray'ın geleceği için popüler olma çabamız yok. Sürekli transfer yapan, kiralık oyuncularının her sezon takımdan ayrıldığı bir takımdan bahsediyorduk. Hedefimiz scouting ekibimiz ve hocamızın onayladığı oyuncuları takıma katmaktı. Biz de bu sistemin ilk uygulamalarını yaptık. Takım bütçesi 95 milyon Euro'dan 50 milyonlara ardından 35 milyon Euro'lara kadar düşürdük. Tüm oyuncular scouting ekibimizin ve hocamızın onayıyla transfer edildi.

Haberin Devamı

Soru: Fatih Terim 'Kendimi aldatılmış hissediyorum' dedi. Ne konuştunuz ki kendini bu denli aldatılmış hissediyor?

Burak Elmas: En büyük geliri futbol olan bir kulübün hangi teknik adamla çalışmak istemesi kadar doğal bir şey yok. Öncesinde de hocamızla konuşmamıştık etik açıdan uygun değildi. Göreve geldikten sonra hocaya 'Hocam yapılan hatalarla finans durumu buralara geldi. Yüksek bedellerle oynayan isimleri alamayız. Genç ve potansiyelli oyuncular takıma katabileceğimiz bir sistem olacak' dedim. Aldatılma kelimesinin içini doldurmak lazım ama dediğim gibi bu projenin Galatasaray için bir mecburiyet olduğunu söyledim.

Soru: Yıldız oyunculardan potansiyelli oyunculara dönme konusunun Galatasaray'ın genetiğinde olmadığı eleştirileri var. Bu eleştirilere katılıyor musunuz?

Burak Elmas: Gitmek zorunda oldupumuz tek yol bu. Galatasaray ve diğer kulüplerin Bankalar Birliği anlaşmaları var. Her kulüp bu yola başvuracak. Bu ödemeleri ödemezsiniz isterse Bankalar istediği başkan adayını kayyum atama şansına sahip olabilirler. Bağımsızlığını olumsuz anlamda etkileyebilecek bir durum. Eski alışkanlıklarımızı yapmayacağız. Galatasaray son dönemlerde seçimlerle parçalandı. Bazen kasıtlı olarak körüklenen kimi zaman da bazı kesimlerin çabalarıyla bölündü. Buradan ilk Galatasaray'ın çıkması lazım. Camiayı birleştirmek adına istişare kurlu toplantıları yaptık.

Haberin Devamı

Soru: Esas dikkat çeken Federasyon ve hakemlerin Galatasaray karşıtlığına vurgu yaptınız. Bunu en çok yapan Rezan Epözdemir'di. Kendisi basın toplantısı yaparak istifasını sundu ve sizi yeteri kadar Galatasaray'ın haklarını savunamadığınız konusunda eleştirdi. Bo sorunlar küçülmeden büyüyor.

Burak Elmas: Yönetim içerisinde değişik konuda değişik tepki veren arkadaşlarımız oluyor. Galatasaray Sözcüsü Remzi Sanver'in Beşiktaş maçının ardından 'Haklı galibiyet' sözü Rezan Bey tarafından tepki çekti. Yönetimler için en kolayı başarısız olduğunuzda hakemlerin arkasına sığınmaktyır. Biz bunu yapmak istemedik. Hakemlerle ilgili ciddi sorunlar var. Federasyonla çok sert görüşmeler yaptık fakat takımımızla ilgili de çok büyük sorunlar vardı. Bazı hataların organize olarak yapıldığını düşünüyorum. Hatta bizim gitmemizi isteyen bazı federasyon yetkilileri olduğunu düşünüyorum. Biz geldiğimiz andan itibaren Türk futbolundaki değişmesi gerekenler hususunda hep masada olduk. Ceza sistemi başta geliyor. İkincisi MHK atamaları ve bunun dışında naklen yayın ihalesi gibi her yerde aktif olduk. Fakat mevcut sistemden memnun olan ve değişimi isteyenler istenmez. Oğulcan sorunu ile başladık zaten. Bunların tamamını diyalog kurarak çözmeye çalıştık. Diğer kulüp başkanmları 'Biz bu yollardan geçtik' deseler de biz bunu denedik. Farklı kurullarda farklı dengeler var. Federasyonla konuştuğumuzda Galatasaray'a avantaj istemedik. Herkese eşit mesafede olunmasını istedik. Fenerbahçe maçı sonrası TFF ile yaptığım görüşmede diğer kulüp başkanlarına da haber verdim. Rizespor-Galatasaray maçını yöneten Ali Palabıyık uzun süre maç alamadı. İki takıma da hatalar yapmıştı. Aynı şekilde Yaşar Kemal Uğurlu da öyle. Hocamız cez aalacaktı o dönem... Benzeri cezaları alması gerekenler almadı. Türk futbolu doğru yönetilmezse biz bu borçlarımızı ödeyemeyeceğiz. 

Haberin Devamı

Soru: Federasyondan herkes şikayetçi ama içeriye dönelim. Seçim döneminde vaatlerinizin hiçbiri olmadı. Onlar seçim yalanları mıydı?

Burak Elmas: Hayır! Asla yalan söylemedik. Hepsini taahhütlerini aldık ama dediğim gibi projelerimizi 2 aylık sunmadık. 3 senelik bir proje ile geldik. Döviz kurundai artış, naklen yayın gelirlerindeki düşüş bizi zorladı. Seçim dönemindeki verdiğimiz sözler için hala çalışmalarımız devam ediyor. Sponsorluk gelirlerini yükseltmek için çalışmalarımız devam ediyor.

Soru: Rezan Epözdemir ve Köksal Ünlü en yakın çalışma arkadaşlarınızdandı. Aynı dönemde istifa ettiler. Onları bu şekilde kaybetmek kötü bir şey değil mi?

Burak Elmas: Bu türk ayrılıkları Galatasaray için düzgün yapabilmek lazım. Çok doğal bir durum. Gelecekte de istifalar söz konusu olabilir. Beklediğiniz zorluklarla karşılaştıklarınız aynı olmayabilir. Bu durumu anlayışla karşılamak lazım. 

Soru: Fatih Terim ile ayrılık konusuna gelelim. Galatasaray daha önce hiç olmadığı kadar puan kayıplarıyla alt sıralara kadar geriledi ve Torrent'le yapılan görüşme... Terim buna karşı çıktı. Torrent'le yapılan görüşme kimin fikriydi?

Burak Elmas: Tamamen yalan... O kadar fazla yalan bilgiyle çirkin bir üslup ile servis ediliyor ki bunları anlatmak lazım. Galatasaray Spor Kulübü Başkanı istediği teknik adamla istediği zaman görüşebilir. Yazdan beri asla böyle bir şey olmadı. Torrent'le görüşmeleri ben yaptım. Kısa süre içnide böyle bir görüşme oldu. Hocamızla bir maçın ardından Guardiola'nın yardımcılarıyla ilgili bana bir şey geldi. Hocamızla konuyu kısa kestik ve bu önerinin kimden geldiğini söyledi. Ben de detaylarını anlattım. Yönetim kurulunda Fatih Terim'in kalmasını ve zamanlamanın yanlış olduğunu da aktardılar.

Soru: 'Hiç değilde Mart'a kadar kalsaydı' düşünesi var. Terim'e haksızlık yapıldığını düşünüyor musunuz?

Burak Elmas: Camiamızın en önemli isimlerinden biri. Galatasaray Başkanı olarak en doğru olduğunu düşündüğüm kararı aldım. Bunun da arkasındayım. Gerçekleri yaşayarak öğrendim. Arkadaşlarınız da sizi bir yere kadar koruyabiliyor. Galatasaray başkanı olarak cesret göstermeyecekseniz bunu yapmamanız lazım. Bu kararın doğru olup olmadığını zaman gösterecek. Üzülerek söylğyorum ama bu ayrılığı yaparken Galatasaray'a uygun bir ayrılığın olmasını istedim fakat sonrasında bambaşka bir ortam oldu. 

Soru: Fatih Terim'i yardımcınız yapmak istediniz. Bu çelişkili bir karar değil mi?

Burak Elmas: Fatih hoca sportif anlamdaki yetkinliği en üst düzey isimlerden. Sahada bir efsanemizin bu kadar yıpranmamasını istedim. Efsanemizin futbol aklı olarak bizimle devam etmesini söyledim. Hocamız bunu kabul etmedi. Bu türk ayrılıklar hiçbir zaman kolay değildir. Kendisiyle en iyi şekilde yollarımızı ayırmak istedik. Tepkileri anlayışla karşılıyorum. 

Soru: Tartışılan konulardan biri de Işıtan Gün... Daha önce Ünal Aysal döneminde de görev yapmıştı. Çok tartışılan bir isim. Fortuna Sittard ile sizden önceki dönemden bir anlaşma yapıldığı iddia ediliyor. 

Burak Elmas: Denetleme kurulundan bu konuyu denetlemelerini talep ettim. Bireysel saldırılar Galatasaray'a çok zarar veriyor. Bu dediğinizin içeriği doğru. Ürünler iade edilmiş. Eğer bir yolsuzluk varsa ve bu ispatlanıyorsa ben mahkemeye gidermi. Fakat bu yalanlar ve dedikodularla Galatasaray'ı düzlüğe çıkarmamız mümkün değil. Arkadaşlarımız Galatasaray'ı çok seven insanlar.

Soru: Işıtan beyin bir kulüp sahibi olması ve Ogan Tarhan'ın yakın arkadaşı olması camiada rahatsızlık yarattı?

Burak Elmas: Yaptığımız tüm transferlerde görüşmeleri bizzat ben oyuncuların resmi menajerleriyle yaptım. Kulüpte sadece oyuncuların giymesi gereken ürünler internet sitelerinde satılıyor. Savcılığa gereken başvuruyu yaptık. Galatasaray'ın geleceği tehlike altında. Gerekeni yapmaya hazırım. Bunu kişisel bir kavgaya dökmemek lazım. Yapılması gereken bir şey varsa arkadaşlarımız da yapar ben de bunu yapıyorum. Işıtan Gün'ün o tweetleri bize de geldi. Bundan rahatsız olduk. Kadın arkadaşlarımız da görüşlerini belirttiler. Ama böyle bir üslubu kabul etmemiz mümkün değil. Işıtan bey özür diledi ama önümüzdeki günlerde her şey olabilir. Hepimiz hatalar yaptık.

Soru: Bir seçim kararı almayı düşünüyor musunuz? Camiada bir rahatsızlık var. İbra edilmesin şeklinde bir çalışma da var. İdari anlamdaki tutumuzun sebebiyle ibra edilmeyeceğiniz söyleniyor camiada. Seçime gitmek gerekmez mi?

Burak Elmas: Tabii ki eleştiriler çok doğal. Çok adaylı bir seçimden 41 oyla çıktık. Şu anda ben ne ibrayı ne de istifayı veya seçimi düşünüyorum.

Soru: Transfer... Taraftar Gedson Fernandes ve Gomis'i istiyor?

Burak Elmas: Gomis görüştüğümüz oyunculardan biri. Yedlin gidiyor. Yerine Omar'ı düşünüyoruz. Görüştüğümüz birkaç oyuncu va rkısa süre içinde gerekenleri yapacağız.

Burak Elmas: Florya projesiyle Galatasaray'ın bütün borçlarını ödeyebiliriz. Detaylara girmek istemiyorum, bozmak isteyenler olabilir. Dursun Özbek'ten de bu konuda yardım istedik. Riva projesinde borçlu çıkabiliriz. Onu da halletmeye çalışıyoruz.