Siyaset Vekilsiz 35 il sil baştan

Vekilsiz 35 il sil baştan

23.05.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, partisinin 1 Kasım 2015 seçimlerinde milletvekili çıkaramadığı 35 ildeki adaylarının neredeyse tamamını değiştirirken, bu illerde yeni isimlerle seçmenin karşısına çıkma kararı aldı.

Vekilsiz 35 il sil baştan

CHP’nin YSK’ya sunduğu aday listesinde 57 milletvekili çizilmiş, önceki seçimlerde önseçimle gelen ve “sol” görüşleriyle öne çıkan çok sayıda milletvekiline yer verilmemesi, SP’den altı adaya kontenjan ayrılması ve Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce’nin ekibinden çok sayıda ismin aday gösterilmemesi tepkilere neden olmuştu. Parti içindeki eleştiriler dün de sürerken listeyi savunan Kılıçdaroğlu’nun kurmayları, “Önceliğimiz ilk turda Meclis’te çoğunluğu sağlamak. Liste bunu ana hedef alarak hazırlandı. Nasıl bir liste yapılırsa yapılsın zaten eleştiriler olacaktı. Tartışmaları bir kenara bırakıp Türkiye’yi düzlüğe çıkarmak için çalışmaya devam edeceğiz” değerlendirmesini yaptı.

Haberin Devamı

Listede ‘örgüt’ ağırlığı

Kılıçdaroğlu, partisinin 1 Kasım 2015 seçimlerinde milletvekili çıkaramadığı 35 ildeki adaylarının neredeyse tamamını değiştirirken, bu illerde yeni isimlerle seçmenin karşısına çıkma kararı aldı. Parti örgütünden isimlerin ağırlıkla yer verildiği listede; eski il, ilçe başkanları ile örgüt yönetiminden yaklaşık 25 isim seçilebilecek sıralardan aday gösterildi. Doğu ve Güneydoğu illerinin çoğunun ilk sıraları da partili isimlere emanet edildi. Şanlıurfa, Sivas, Van, Bitlis, Erzincan ve Mardin gibi illerde eski il ve ilçe başkanları adaylar arasında yer aldı. Adana, Antalya, Hatay, Muğla, Balıkesir, Giresun ve Karaman’da da birden fazla eski il, ilçe başkanı ile il yöneticisine listelerde yer verildi. Burdur, Zonguldak, Kütahya ve Eskişehir il başkanları da milletvekili adayı oldu. İstifa ederek adaylık başvurusu yapan 24 il başkanından 9’u illerinden liste başı oldu. Bu nedenle parti kulislerinde liste için, “örgüt listesi” yorumları yapıldı.

Haberin Devamı

Kadınlar liste başı olamadı

CHP’nin önceki seçimlerdeki aday listesinde İstanbul, Ankara ve İzmir sıralarının liste başı olan yedi kadın isimden sadece Selin Sayek Böke 24 Haziran seçimlerinde aday oldu. Şafak Pavey sağlık sorunları nedeniyle bir süre önce istifa etmiş, Bihlun Tamaylıgil de adaylık başvurusu yapmamıştı. Gülsün Bilgehan, Senal Sarıhan, Zeynep Altıok ve Selina Doğan ise aday gösterilmedi. Listede üç büyük kentin birinci sıralarının tümünde erkek adaylar yer aldı. CHP’nin, 1 Kasım 2015 seçimlerinde aldığı oyu koruması durumunda ise milletvekili sayısı 600’e çıkmasına rağmen parlamentoda, ancak 20 civarında kadınla temsil edileceği belirtildi. CHP, 1 Kasım’da 21 kadın vekil çıkarmıştı.

Öğütçü son anda gitti

Parti Meclisi’ne sunulan listede İstanbul 2. bölge 8. sıradan aday olan yazar Orhan Kemal’in oğlu Işık Öğütçü, İstanbul Milletvekili Ali Şeker’in son dakika kararıyla aday olması üzerine liste dışında kaldı.