Siyaset ‘Tüm emekliler güç birliği yapmalı’

‘Tüm emekliler güç birliği yapmalı’

22.01.2022 - 07:01 | Son Güncellenme:

Emeklilerin sorunlarını ve taleplerini dinleyen CHP lideri Kılıçdaroğlu, "Emeklilerin güç birliği yapması lazım. Sendika emeklilerin de hakkını savunmak zorunda. Bunun altyapısı oluşturulabilir" dedi.

‘Tüm emekliler güç birliği yapmalı’

ANKARA Milliyet - Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Özellikle son üç yılda fakirden alıp küçük bir azınlığa büyük kaynaklar aktaran bir modelin içine girdik. Bu modelden Türkiye’nin çıkması lazım. Emeklilerin güç birliği yapması lazım" dedi.

Haberin Devamı

Kılıçdaroğlu, dün Türkiye Emekliler Platformu üyeleri ile Parti Genel Merkezi’nde bir araya geldi. Kılıçdaroğlu’na Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba eşlik etti. Emeklilerin sorunlarını ve taleplerini dinleyen Kılıçdaroğlu, özetle şunları söyledi:

ZENGİNE KAYNAK AKTARAN MODEL: Fakirden alıp zengine kaynak aktaran, özellikle son üç yılda fakirden alıp küçük bir azınlığa büyük kaynaklar aktaran bir modelin içine girdik. Bu modelden Türkiye’nin çıkması lazım. Bunun için de üretmesi lazım Türkiye'nin, istihdam yaratması lazım.

EK GÖSTERGE: Öğretmenler için netleşti ama diğer kamu çalışanları için netleşmesi lazım. İktidar kim olursa olsun şuna dikkat etmesi lazım. Çalışırken aldığı ücret ile emekli olduğunca aldığı ücret arasında yüzde yüz fark olmamalı, yüzde 50 fark olmamalı.

Haberin Devamı

ORTAK SÖYLEM ÇAĞRISI: Burada emeklilerin güç birliği yapması lazım. Tamam her partide emekli var, doğru, ama en azından emeklinin haklarını savunan bütün emekli derneklerinin ortak hareket etmesi, ortak söylem geliştirmesi emeklileri etkilemesi o önemli. Sendika sadece çalışanları değil, emekli olanların da hakkını savunmak zorunda. Bu yapılabilir. Bunun alt yapısı oluşturulabilir.

‘Gerçekleri millet bilsin’

HERKES FAKİRLEŞTİ: Kişi başına gelir bir ara 12 bin 500 dolar civarındaydı şu anda 8 bin 500 dolar civarına kadar düştü. Dolayısıyla herkes fakirleşti. Bunun en büyük sıkıntısını da emekliler yaşıyor. Sosyal Güvenlik Kurumu rakamları açıklamıyor. İstatistik tablolarını açıklamıyor. Çünkü ben, ‘1500 liranın altında emekli aylığı alan var’ dedim. ‘Hayır yok’ dediler. Sonra ben o tabloları buldum bir yerden. Yayınlayınca, şimdi yayınlamayı yasakladılar. Gerçekleri millet bilsin, öğrensin. Çünkü benim söylediğim, sonuçta emeklilerin hakkını savunmak. 

‘Başvurular 60 gün içinde sonuçlanmalı’

CHP, Anayasa Mahkemesi’ne bütçe kanunlarının iptaline ilişkin başvuruların en geç 60 gün içinde sonuçlandırılması için kanun teklifi verdi. CHP Grup başkanvekilleri tarafından hazırlanan kanun teklifi TBMM Başkanlığı’na dün sunuldu. Teklif ile bütçe kanunlarının Anayasaya aykırılığı iddiasıyla açılan iptal davalarının, başvurunun yapılmasından itibaren en geç 60 gün içerisinde karara bağlanması öngörülüyor. Teklifin gerekçesinde, "Kanun teklifimiz ile bütçe kanunları ile ilgili takvim yılı bittikten sonra verilen kararların yaratabileceği sakıncaların giderilebilmesi amacıyla, bütçe kanunlarının iptaline ilişkin olarak yapılan başvuruların Anayasa Mahkemesi tarafından en geç 60 gün içinde sonuçlandırılması önerilmektedir" denildi.