10.01.2020 - 07:50 | Son Güncellenme:
SEYFETTİN ERSÖZ / ANKARA
Libya'da Halife Hafter, Trablus hükümetini ve sivilleri hava harekatları ile hedef almaya devam ediyor. Savunma politikası analisti Turan Oğuz, hava saldırılarının önce engellenmesi ardından üstünlüğün ele geçirilmesi gerektiğini belirterek, "Bu da acil olarak kısa-orta-uzun menzilli hava savunma sisteminin kurulmasını gerektiriyor" dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 12 Ocak'tan itibaren geçerli olmak üzere ateşkes çağrısı yaptığı Libya'da, meşru hükümet UMH ile Hafter güçleri arasındaki çatışmalar sürüyor.
Erdoğan'ın AK Parti MYK toplantısında verdiği bilgilere göre, TSK'ya ait 35 kişilik bir ekip geçtiğimiz günlerde Trablus'a gitti. UMH unsurlarının eğitim ve koordinasyonuna yoğunlaşması beklenen ekip, Libya'da kurulacak harekat merkezi için çalışmalarını sürdürüyor.
Libya'da Trablus hükümetinin en büyük sorunlarından birisi ise hava savunma sistemi ihtiyacı. Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Mısır, Hafter adına Trablus güçleri ve sivil yerleşimlerine yönelik İHA/SİHA ve savaş uçaklarıyla hava harekatları gerçekleştiriyor.
EN ACİL İHTİYAÇ HAVA SAVUNMA
Savunma politikası analisti Turan Oğuz, UMH'nin silah ihtiyaçlarını Milliyet'e anlattı.
Hafter güçlerinin, hava saldırılarında askeri öğrencileri, şehirlerdeki sivilleri bile katlettiğine dikkat çeken Oğuz, şöyle devam etti:
"Bu hava saldırılarının önce engellenmesi lazım. Daha sonrada üstünlüğün ele geçirilmesi lazım. Bu da acil olarak kısa-orta-uzun menzilli hava savunma sisteminin kurulmasını gerektiriyor. Bu çerçevede Türkiye'den HAWK orta menzilli hava savunma sistemi ve bunu korumak için ATILGAN, kaideye monteli stinger araçlar götürülebilir. Korkut'un şu anda gideceğini düşünmüyorum. Korkut daha çok kara birlikleri ile mobil olarak götürülen bir sistem. Öncelikle hava üslerinin ve ardından şehirlerin korunması açısından sabit sistemlere ihtiyaç var. Ayrıca oradaki anlaşmaya göre, Katar farklı ülkelerden hava savunma sistemleri alıp Libya'ya da gönderebilir."
TOP, OBÜS VE TANKSAVARLAR
Hava savunma sistemlerinin ardından, hava üstünlüğü için hava araçlarına dikkat çeken Oğuz, "Ardından da savaş uçakları, heliktopterler ve İHA/SİHA'larla karşı hava harekatları yapılması lazım. Bunları destekleyecek, elektronik harp sistemleri de gerekiyor. Bir de sahada saldırılarla ilgili eğitimlerin verilmesi gerekiyor. Özel Kuvvetler'in UMH güçlerini, aynı Suriye'deki SMO unsurlarını desteklediği gibi eğitmesi lazım.
Bir sonraki aşamada da UMH'ye uzun mesafeden etkili saldırı yapabilecekleri topçu sistemeleri sağlamak lazım. Uzun menzilli obüs, top, çok namlulu roketatar (ÇNRA) sahada olmalı. Libya'daki TSK personeli karşı tarafların saldırı taktiklerine ve UMH'nin ihtiyacına göre bu sistemleri belirleyecektir."
Hafter'in Mısır ve diğer ülkelerden hibe olarak da aldığı toplamda 300'e yakın tankı olduğunu belirten Oğuz, "Burada anti-tank silahları acil hale gelecektir. Hem bu silahların verilmesi hem de eğitimlerinin verilmesi gerekecektir" dedi.
DENİZ İHTİYACI
Oğuz, acil ihtiyaçların karşılanıp sahada başarılı alındıktan sonra denizdeki ihtiyacın da önemli olduğunu söyledi. Oğuz, "Hafter'in yurtdışından aldığı devriye gemileri var. Denizde bu etkiyi yok etmek için ya bu gemilerin direkt yok edilmesi ya da yok edecek gemilerin UMH'ye sağlanması, sistemlerin eğitimin verilmesi söz konusu olacaktır" diye konuştu.