Siyaset Erdoğan, Ukrayna-Rusya krizi için çağrı yaptı: Barış olması için arabulucu oluruz

Erdoğan, Ukrayna-Rusya krizi için çağrı yaptı: Barış olması için arabulucu oluruz

22.01.2022 - 07:01 | Son Güncellenme:

Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesi ya da olası bir savaşın bölgenin huzuru için çok ciddi bir ihlal doğuracağını belirten Erdoğan, iki ülkeyle iyi ilişkileri olan Türkiye'nin barışın hâkim olması için arabulucu olabileceğini söyledi.

Erdoğan, Ukrayna-Rusya krizi için çağrı yaptı: Barış olması için arabulucu oluruz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya ve Ukrayna arasındaki gerilimin sona ermesi ve barışın hâkim olması için Türkiye'nin arabuluculuk yapabileceğini bir kez daha hatırlattı.

Haberin Devamı

Cuma namazını Çamlıca Camii'nde kılan Erdoğan ardından Çamlıca Camii'nde yapımı devam eden İslam Medeniyetleri Müzesi'ni gezdi. Erdoğan'a Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve İstanbul Valisi Ali Yerlikaya eşlik etti.

'Kabullenemiyoruz'

Erdoğan incelemeleri sonrası gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Rusya ve Ukrayna arasındaki gerilim ve Türkiye'nin ara buluculuğuna ilişkin soru üzerine Erdoğan şunları söyledi: "Rusya ile Ukrayna arasında bölgede sınır ihlalinden tutunuz herhangi bir işgale yönelik bir gelişmenin olması veyahut da bir savaş çıkması bölgenin huzuru için çok ciddi bir ihlal doğurur. Ve bu bölgeyi ciddi manada rahatsız edeceği gibi bugün 40 milyona yakın bir nüfusu olan Ukrayna'yla Rusya'nın zaten durumu ortada. Bu kadar büyük bir nüfusa hâkim ve öbür taraftan da Rusya'nın tabii alan olarak bölgenin en büyük ülkesi, en büyük devleti, güç olarak en güçlü devleti. Burada bir huzursuzluğun doğmasını Türkiye olarak bizler kabul etmiyoruz. Zira Rusya'yla ilişkilerimiz gayet güzel bir şekilde devam ediyor. Yani tarihinde olmayan bir sulh için, barış içerisinde Türkiye'nin Rusya'yla ilişkileri var. Yani bu siyasi bazda, askeri bazda, ekonomik, kültürel bütün bu konularda Rusya Türkiye ilişkileri gelişerek devam ediyor. Hakeza yine aynı şekilde siyasi, askeri, ekonomik, kültürel bu alanlarda Ukrayna ile de ilişkilerimiz gayet iyi. Bu olumlu gelişmeleri biz Rusya, Ukrayna arasında olumsuzluğa dönüşmesini kabullenemiyoruz. Rusya ve Ukrayna arasında bir barışın olmasına, bir barışın özellikle hâkim olmasına biz arabulucu olabiliriz."

Haberin Devamı

Bu konuda üzerine düşen görev neyse bu görevi yapmaya hazır olduğunu daha önce gerek Zelenski'ye gerek Putin'e de ifade ettiğini belirten Erdoğan, "Şimdi önümde bir Ukrayna ziyareti var. Bu arada belki Sayın Putin'le ama telefonla ama belki bir Moskova ziyareti olabilir. Bütün bunlarla beraber biz bölgede barışın egemen olmasını, hâkim olmasını istiyoruz. Bunun için de üzerimize ne düşerse bunu yapmaya hazırız" değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı

'İyiye gidiyoruz'

Erdoğan, omicron vakaları konusunda ise, "Şu anda bir defa aslında omicron daha da olumlu istikamette gelişmelere bir yerde vesile oldu. Yani vaka sayılarında belki artış oluyor ama olumlu istikamette geçiş de hızlı oluyor. Hemen yanı başınızda Sağlık Bakanım da var. Ama hastanelerimizde bizim şu anda herhangi bir sıkıntımız yok... Şu anda hastanelerimizde doluluk oranı da böyle anlatıldığı zannedildiği gibi değil" diyerek Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya dönerek, "Öyle değil mi Fahrettin Bey" dedi. Koca ise "Öyle efendim" yanıtı verdi.

Erdoğan şunları kaydetti: "Yani böyle bir durumdayız. Dolayısıyla buradan da endişemiz yok. Ama her geçen gün bence daha iyiye gidiyoruz. Fakat biraz vatandaşlarımızın da dikkatli olması önemli, malum, maske mesafe, temizlik kurallara dikkat etmemiz isabetli olur. Ondan sonra 'niye böyle oldu?' dememek lazım. Biz bundan dolayı da tabii üzüntülüyüz. Elimizden gelen tüm tedbirleri alıyoruz, almaya da devam edeceğiz."

Haberin Devamı

‘Huzur içinde bir tatil diliyorum’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün Twitter hesabından yaptığı paylaşımda "2021-2022 Eğitim Öğretim Yılı 1’inci yarıyıl karnelerini alan tüm öğrencilerimizi gönülden tebrik ediyorum" dedi. Erdoğan, "Sevgili yavrularıma, genç arkadaşlarıma, velilerimize ve çok değerli öğretmenlerimize hep birlikte huzur içerisinde geçirecekleri güzel bir yarıyıl tatili diliyorum" ifadelerini kullandı.