SiyasetDemokrasinin çıtasını düşürmeyiz

Demokrasinin çıtasını düşürmeyiz

15.10.2008 - 01:08 | Son Güncellenme:

Başbakan, Kuzey Irak bölgesel yönetimiyle temas kurulmasının 'bir zaaf değil, güç oluşturacağını' belirterek, 'Demokrasiden geri adım atmayız. Demokrasinin çıtasını düşürelim de terörle mücadele edelim anlayışını kabul edemeyiz' dedi

Demokrasinin çıtasını düşürmeyiz

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, terörle mücadele konusunda Kuzey Irak'taki bölgesel Kürt yönetimiyle temas kurulmasını eleştiren muhalefete sert çıkarak, "Bu adımlar dün atılmamışsa yanlış yapılmıştır.
Türkiye'nin gocunacak hiçbir şeyi yok. Bu bir zaaf oluşturmaz, aksine güç oluşturur. Bu konunun istismar edilmesini son derece talihsiz buluruz" dedi.
Dünkü grup toplantısında hem muhalefeti, hem medyayı eleştiren Erdoğan özetle şunları söyledi:
DEMOKRASİDEN GERİ ADIM YOK: Yapmamız gereken şey, terör karşısında aklıselimle hareket etmek, kardeşliğimizi en üst seviyede vurgulayan bir dille meselelerimizi konuşmaktır. Açık söylüyorum, hukuktan vazgeçmeyeceğiz, demokrasiden bir tek geri adım atmayacağız. 'Demokrasinin çıtasını düşürelim de terörle mücadele edelim' diye bir anlayışın ima edilmesi bile kabul edilemez.
ÖFKEMİZİ YENMELİYİZ: Aktütün'de askerlerimizin, Diyarbakır'da polislerimizin canına kastedenler, aslında bu insanlarımızın dostluk ve kardeşliğine de kastediyor. Terörle mücadelede ilk yenmemiz gereken düşman, öfkemizdir.
Terör örgütü benim askerime, benim polisime 'düşman' gözüyle bakıyor. Fakat biz 'suçlu' gözüyle bakıyoruz. Neden? Demokrasinin gereği bu.
BİR İHBAR ALMIŞTIK: Aktütün'de yaşananlara çanak tutanlar var. Bir medya grubu okulun, öğretmenin olmadığını söyledi. Ama ikisi de var. Bir ihbar nedeniyle okulun bir - iki gün tatil edilmesini fırsat bilerek bunun üzerinden iktidara vurmanın yollarını aramak en azından insafsızlık.
MEDYA ÇEKİDÜZEN VERSİN: Bunu saptırmak ve orada bir senaryo kurarak iktidarın üzerine yürümek, aslında milli birliğimizi zedelemektir. Onun için bu konuda, bu tür medya anlayışı yürütenlerin kendilerine çekidüzen vermelerini özellikle hatırlatmak istiyoruz.
KÜRT YÖNETİMİYLE GÖRÜŞME: Artık siyasetçi de, yatırımcı da, sanayici de, aydınlarımız da, medyamız da, sivil toplum kuruluşlarımız da konuyu sadece bir güvenlik sorunu olarak görmekten vazgeçmelidir. Türkiye bütün dış meselelerinde olduğu gibi bu hayati meselede de diplomasiden yararlanmak mecburiyetindedir. Nitekim hükümet olarak başta Irak merkezi yönetimi, ABD ve Kuzey Irak yerel yönetimi olmak üzere ilgili bütün tarafları içine alan bir çalışma yürütülüyor. Bu adımlar dün atılmamışsa yanlış yapılmıştır. Böyle önemli konularda ülkeler kompleksli davranamaz.

Haberin Devamı


'Bahçeli'yi muhatap almıyorum'
CHP lideri Deniz Baykal'a yönelik "Seçim kampanyalarına kadar bu defteri kapattım. Hiç cevap bile vermeyeceğim, hiç" diyen Erdoğan, MHP lideri Devlet Bahçeli'yi de "muhatap almadığını" söyledi. Erdoğan, dün MHP grup toplantısında kendisine ve hükümete yönelik ağır eleştiriler getiren Bahçeli'nin sözlerinin sorulması üzerine, "Gerekli cevabı arkadaşlarım verecekler. Muhatap almıyorum" dedi.

‘İhbar aldık’ sözünde soru işaretleri
Aktütün baskınıyla ilgili tartışmalar sürerken, Başbakan Erdoğan’ın dün AKP grup toplantısında kullandığı ifade soru işaretlerine neden oldu. Erdoğan, Aktütün’deki ilköğretim okulunun “bir ihbar” nedeniyle bir iki gün tatil edildiğini söyledi. Erdoğan’ın, ihbarın “karakola saldırıdan önce mi sonra mı alındığı” anlaşılamayan söz konusu ifadesi soru işaretlerine neden olurken, Erdoğan’ın sözleriyle Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan açıklamadaki gerekçe de birbiriyle çelişti. Bakanlıktan yapılan açıklamada, okuldaki öğretmenlerin saldırının ardından ilçe merkezinde 1 gün seminere katıldığı, okulun bu nedenle 1 gün kapalı olduğu kaydedilmişti.
ANKARA Milliyet