GündemSırtında ölüm taşımış!

Sırtında ölüm taşımış!

03.04.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Uzmanlar, sırtta taşınan sinyal bozucu cihazların, vücudun ısınmasına yol açarak metabolizmayı bozduğu uyarısında bulundu. Uzun süreli bu sinyallere maruz kalanlarda ise tümör riski bile ortaya çıkabileceği belirtildi

Sırtında ölüm taşımış

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez’in, geçtiğimiz hafta Güneydoğu’ya yaptığı ziyaret sırasında olası bir terör saldırısına karşı “Sinyal Kesici” (Jammer) ile alınan önlem dikkat çekiciydi. Uzmanlara göre, jammer cihazının polis memurunun yaptığı gibi sırtta taşınması ölümcül sağlık sorunlarına neden olabilir.

6 dakikada 1 derece ısıtır
Süleyman Demirel Üniversitesi Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği öğretim üyesi Doç.Dr. Selçuk Çömlekçi, sırtta taşınan jammer ve elektromanyetik sinyal yayan cihazların çalışırken belirli bir bantı süpüren güçlü RF dalgalar yaydığını belirterek, “Jammer’lar haberleşme bandında RF (1-30 GHz) frekansta ve 1- 100 Watt güçte çalışır. Bu bantta ve güçte bir cihaz yakın alan bölgesinde (taşıyan insanın kafa ve sırtta ve bu bölge organlarında) 6 dakikalık maruziyette 1 derecelik sıcaklık artışı yaratır. Bu nedenle ‘Jammer’lar kesinlikle kişinin üstünde değil, metal koruyucu ardında ve araç içerisinde olmalıdır” dedi.

‘Metabolizmayı bozar’
Çömlekçi, cihaza maruz kalmanın yaratacağı sağlık risklerine ilişkin de şunları kaydetti, “Radyo frekans bantları dokuları ısıtarak doğrudan etkiler. Canlı dokular uygun güç ve frekanslara tabi tutulursa dokuda artan ısı enerjisi sıcaklık yükselmesiyle dokunun biyolojik yapısını bozar.

Tümör riski
Bilimsel literatüre göre: metabolizma ısı yükselmesini kompanse etmek için bilinen geri dönüşüm metotlarını kullanır. Canlı metabolizma bu ısı enerjisini kompanse edemezse metabolik bozulmalar başlar. Kısa süreli etkiler; sinirlilik, kulak çınlaması, uyku düzensizlikleri, iştahsızlık başta gelen şikayetlerdir. Kümülatif olarak uzun süreçte kan düzeyi anormallikleri, beyin iç sıvısı iç sıcaklığının sürekli artmasına bağlı tümör oluşumu veya var olan tümörlerin hızlanması riski bulunmaktadır. Orta kulakta tümoral yapılar, kan yapım mekanizmasında bozulmalar da mümkün olabilir. Ayrıca gözde katarakt oluşumu da bu frekanslarda sıkça rapor edilmektedir.”

Haberin Devamı

‘Olumsuz etki yaratır’
Prof. Dr. Osman Çerezci de (Sakarya Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Elektromanyetik Alanlar ve Mikrodalga Tekniği Ana Bilim Dalı Başkanı) şu bilgileri verdi; “Şayet Jammer yüksek miktarda elektromanyetik radyasyon yayıyorsa sırtında taşıyan biri için ciddi olumsuz etkiler yaratır. Cihazın ne kadar sinyal yaydığı, baş, boyun bölgesinin ne kadar elektromanyetik dalgaya maruz kaldığı önemli.
Jammer veya telsiz kullanan emniyet görevlileri mesleki risk grubu içinde yeralmaktadır. Bu cihazların kullanım süreleri ve limit değerlerinin ne olduğu yazılıdır. Bir güvenlik görevlisi 24 saat boyunca sırtında jammer taşıyamaz. Yüksek oranda elektromanyetik dalgaya maruz kalan kişilerde yorgunluk, stres, bitkinlik gibi şikayetler görülebilir. Şayet oran çok yüksek ise ilerleyen dönemlerde kanser riskini de ortaya çıkartır. Mevzuat düzenlemeleri ve personel eğitimleri şart.”