Ekonomi2 bin 500 işletmede 12 bin 500 aileye iş sağlanabilir

2 bin 500 işletmede 12 bin 500 aileye iş sağlanabilir

23.05.2009 - 00:42 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin Suriye sınırındaki arazilerini mayından temizleyerek tarıma ve petrol aramalarına açılmasını öngören planlar yıllarca sürüncemede kaldıktan sonra yavaş yavaş somutlaşmaya başlıyor.

2 bin 500 işletmede 12 bin 500 aileye iş sağlanabilir

Bu amaçla Meclis’te görüşülen tasarı, Mardin, Şanlıurfa, Hatay, Gaziantep ve Kilis sınırları içindeki eni 300-350 metre olan toplam 510 kilometre uzunluğundaki koridorun 49 yıllığına şirketlere kiralanmasını, bu şirketlerin de mayınları temizledikten sonra araziyi kullanabilmelerini içeriyor. Tasarı, arazinin yerli şirketlerin yanı sıra yabancı şirketlere de kiralanabilmesinin önünü açıyor.
Anayasa’da mayınları temizleme yükümlülüğü kendisine verilen Türk Silahlı Kuvvetleri, söz konusu arazinin büyüklüğü nedeniyle bunu yapamayacağını ancak arazinin yabancı bir şirkete de kiralanmasına karşı olduğunu belirtiyor.
Bir aileye ayda yaklaşık 1400 lira gelir
Tarım sektörü temsilcileriyle Güneydoğulu bazı işadamları da arazinin temizlendikten sonra bölge halkının kullanımına açılması gerektiği yönünde görüş bildiriyor. Yıllardır hiçbir tarım ilacı ve gübreye maruz kalmayan bu arazinin organik tarım için biçilmiş kaftan olduğunun altını çizen uzmanlar, söz konusu arazide organik tarım yapılmasının 12 bin 500 aileye istihdam sağlayacağını ve yılda toplam 216 milyon lira gelir getireceğini hesaplıyor. Bu da bir ailenin ayda 1400 lira gelir elde etmesi anlamına geliyor.
Bazı işadamları da arazi tasarıda öngörüldüğü şekliyle şirketlere kiralansa bile bölgeye çok önemli katkılar sağlanacağını vurgulayarak, “Bizim için önemli olan bu işi kimin yapacağı değil, bir an evvel yapılması önemli” dedi.


‘Yıllık gelir 216 milyon lirayı bulabilir’
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Gökhan Günaydın şunları söyledi:
“Bu araziler, 1950’lerden bu yana mayınlı. AB standartlarına göre bir işletme ölçeğini 13 hektar dersek, toplamda 2 bin 500 tarım işletmesi burada çalışabilir. Bu 12 bin 500 aileye iş demek. Yılda yaklaşık elde edilecek tarımsal gelir 216 milyon lira. Bu arazinin yüzde 30’una 100 milyon dolarlık yatırımla kolayca su götürülebilir. Organik ve diğer tarımsal ürünlerin üretimi için uygun bir alan. İşsizliğin yüzde 16’ya çıktığı, geçen yıl tarımsal ürün ithalatına 6.5 milyar dolar harcamış, buna karşın ihracatı 4.1 milyar dolarda kalmış bir ülkede bu toprakların yöre insanlarının kullanımına açılmasından başka bir alternatif düşünemiyoruz.”



Bayraktar: Organik tarımıyüzde 5’e çıkarabiliriz

Haberin Devamı

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, mayınlı arazilerin Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından temizlenerek çiftçilere dağıtılması gerektiğini söyledi. Mayından arındırılacak arazilerin tarımsal değerinin yüksek olduğunu ifade eden Bayraktar şunları söyledi:
“Bölgedeki ziraat odası başkanları mayınlı arazilerle ilgili taleplerde bulunuyor. Biz de bu talebi TZOB olarak hükümete ilettik. O arazilerimizde bugüne kadar konvansiyonel tarım yapılmamıştır. Yani kimyasal kullanılmamıştır, bakir topraklardır. İhracat yapılabilen organik tarımı da yüzde 5’e çıkarabiliriz. Buraların TSK tarafından temizlenip çiftçilere dağıtılması gerekiyor.”


2 bin 500 işletmede 12 bin 500 aileye iş sağlanabilir