23.10.2013 - 23:34 | Son Güncellenme:
Şeker alımı ve şeker hastalığı arasındaki yakın ilişki şeker hastaları ve beslenme kısıtlamaları hakkında birkaç yanlış anlaşılmaya yol açmıştır. Şeker hastalığı olan birçok insan hastalığı olmayan kişilerle aynı yiyecekleri yiyebilir ama soru ne miktarda ve ne sıklıktadır. Şeker hastaları esasen meyve yiyebilir ve aslında, şeker ve başka karbonhidratlar açısından yüksek diğer işlenmiş besinler yerine seçmeleri kuvvetle desteklenir. Meyve, şeker hastalarının normal bir yaşam tarzı sürdürmeleri için ihtiyaçları olan doğal lif, vitamin, enzim ve başka temel besin maddelerini içerir.
Meyvelerin şeker hastalarına zararlı olabileceği varsayımı, şekerlerle insülin düzeyleri arasındaki ilişkiden kaynaklanır. İnsülin kan glukozunu, kan şekerini taşır hücrelere taşır, kan şekeri orada yakıt olarak kullanılabilen glikojen olarak saklanır. Birçok şeker hastasının vücudu, zamanında glukoza parçalanmış yüksek miktarda şeker veya karbonhidratla başa çıkmaya yetecek kadar doğal insülin üretemez. Diyabetik menüler yiyeceklerde bulunan göreli şeker ve karbonhidrat miktarlarını hesaba katarlar, buna glisemik endeks adı verilir.
Yaygım meyvelerin çoğunluğunda düşük veya orta glisemik endeks puanı vardır, yani çoğu şeker hastası doğal insülin üretimiyle meyve şekerlerini metabolize edebilir. Düşük glisemik endeks puanlarına sahip bazı meyveler elma, çilek, armut, kiraz ve eriktir. Birkaç meyve, örneğin hurma kurusu ve karpuzun glisemik endeksleri nispeten yüksektir ama yine de azar azar yenilebilir. Birçok meyve suyu, özellikle konsantreden yapılanların glisemik endeksi yüksektir ve azar azar tüketilmelidir.
Şeker hastalığı beslenmesinde meyve yemenin anahtarı uygun porsiyon miktarları yemektir. Birçok uzman, 15 gramdan fazla karbonhidrat sağlamayan porsiyon miktarlarının yenilebileceğini söylerler. Bu yaklaşık yarım buz, bir avuç ahududu veya iki kaşık kuru üzüm eder. Şeker hastaları kısa sürede çok fazla meyve yememelilerdir, meyve tüketimini gün içine yaymalılardır. Bir kerede çok fazla tatlı meyve yemek insüline bağımlı şeker hastaları için sorunlu olabilir ama genel olarak çoğu meyve kan şeker düzeylerinde tehlikeli bir artış yaratmaz.
Elma ve portakal gibi meyveler fruktoz, meyve şekerinin yanı sıra lif de sağlarlar. Şeker hastaları için beslenmelerinde yeterli lif almak zor olabilir çünkü doğal lif yönünden yüksek birçok yiyecek nişasta, şeker veya başka yüksek glisemik bileşen yönünden de yüksek olabilir. Meyve şeker hastalarının tatlı çörek ve kek-pasta gibi işlenmiş şeker isteklerini de tatmin edebilir. Öğünler arasında bir avuç üzüm veya orta boy bir elma, şeker hastalarının halihazırda çok çalışan, insülin üreten pankreaslarını zorlayabilecek ani bir artış yaratmadan kan şeker düzeyini koruyabilir.