Merkez Bankası Para Piyasası Kurulu bugün toplanacak.
* Faiz oranlarında indirimin devam etmesi,
* Döviz mevduatı topladıklarında bankaların Merkez Bankası’na yatırdıkları kanuni karşılık payının düşürülerek, piyasaya bir miktar döviz salınması doğrultusunda kararlar alması bekleniyor.
Garanti Yatırım ekonomistlerinden Gizem Öztok Altınsaç diyor ki;
“5 Ağustos’ta yapılan ara toplantıda faiz 0.50 puan düşürülerek yüzde 5.75 çekilmişti. Bunun ardından da döviz hesaplarında kanuni karşılığı 0.50 puan düşürülmüştü. Küresel piyasalarda olumsuzluk devam ediyor. Bu nedenle faiz indirimleri bu toplantıda olmasa dahi önümüzdeki aylarda büyük olasılıkla sürecektir.”
İki farklı senaryo var
Bilindiği gibi Merkez Bankası, küresel kriz karşısında nasıl bir faiz politikası uygulanacağını açıklamıştı. Merkez Bankası’nın açıkladığı 2 farklı senaryoya göre küresel kriz için erken çözüm olasılığı belirse de, belirmese de faiz indirimine devam edecek.
1) Erken çözüm olasılığına dayalı senaryo şöyle: Küresel sorunlara çözüm erken bulunursa o durumda bütün gelişmekte olan piyasalarda hızlı değer kazancı olabilir ve emtialarda artış görürüz. Yani eski sisteme geri döneriz. Likidite bollaşır ve sermaye akımı hızlanır. Bu senaryoda TL aşırı değer kazanır dolayısıyla faiz indirimi gerekir.
2) Geç çözüm olasılığına dayalı senaryo ise şöyle: Bu durumda TL’de daha da değer kaybı olabilir. Bu senaryoda da ekonomide büyüme riski doğar bu da faiz indirimini zorunlu kılar.
Boş yere yüksek faiz ödedik
2003 yılından bu yana Milliyet Ekonomi’de ve bu köşede “Yüksek faiz, düşük kur” politikasının yanlışlığını anlatmaya çalıştık.
Merkez Bankası’nın yüksek faizde ısrarı sonucu boş yere TL ve döviz birikimlerine yüksek faiz ödedik. Boş yere döviz fiyatını ucuzlatarak, yerli üretimi çökerttik, döviz açığını büyüttük.
Sonunda Merkez Bankası ve de “Yüksek faiz -ucuz döviz” politikası avukatları hidayete erdi. Bu yazının altında bir tablo var. Tabloya bakınız. Dövizi ucuzlatmak için nasıl boş yere nasıl yüksek faiz ödediğimizi görünür.
Merkez Bankası faiz oranları nereden nereye geldi ?