11.05.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:
EKONOMİ SERVİSİ
Savunma sanayindeki ‘millileşme’ hamlesi doğrultusunda üretilen modern araç, gereç ve sistemler, Türkiye’yi savunma sanayi rekabetinde söz sahibi ülke konumuna taşıdı. Üretimine geçilen ve üretim aşamasına gelen birçok sistem ve araç konusunda ikili anlaşmalar ve ihracat bağlantıları yapılmaya başlandı.
Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı’nda (IDEF) savunma sanayi için geliştirilen milli araç, gereç ve sistemler gururla sergileniyor.
Aselsan çıkarması
Aselsan, fuarda 317 ürün ve sistemini sergiliyor. Seyir füzeleri ve benzeri tehditlere karşı geliştirilen Korkut Hava Savunma Top Sistemi, Hisar Alçak ve Orta İrtifa Hava Savunma Sistemleri; son yıllarda artan ‘drone’ tehditlerine karşı tasarlanan İhtar ‘Anti-Drone’ Sistemi; terör olaylarına karşı güvenlik gereksinimlerini karşılamak üzere geliştirilen Kamu Güvenliği Yönetim Sistemi, Aselsan’ın dikkat çekici ürünleri arasında yer alıyor.
Van kedisi adı verilen görüş sistem, hem gece görüşünü, hem de termal görüntüyü tek bir dürbünde birleştiriyor. Lazer Savunma Sistemi 500 metre menzile kadar, mini ve mikro insansız hava aracı ve deniz aracı tehditlerine karşı etkili olabiliyor.
Kamikaze drone’lar
Savunma Teknolojileri ve Mühendislik AŞ, Türkiye’de ilk olan kamikaze ve gözetleme maksatlı otonom drone sistemlerini fuarda tanıtıyor. Testleri tamamlanarak üretimlerine başlanacak ‘drone’lar Alpagu, Kargu ve Togan adlarını taşıyor.
Altay yenilendi
Otokar, Altay tankının yeni versiyonunu IDEF’te görücüye çıkardı. Otokar Genel Müdürü Serdar Görgüç, “Hem Fırat Kalkanı Harekatı’ndan elde edilen tecrübelerden yola çıkarak, hem de Altay’ın seri imalatındaki iddiamızı güçlendirmek adına yeni bir versiyon üzerinde çalıştık ve tankın farklı bir tipi olan Asimetrik Harp Tankı’nı geliştirdik” dedi. Görgüç, “Yeni versiyonda daha çok şehir içi veya meskun mahallerde görev görecek bir araç tasarladık. Ortaya birtakım sensör, alt sistem ve koruma tedbirleri barındıran bir tank çıktı. Altay, Türkiye’nin iyi bir ürünü ve ihraç pazarlarında da başarılı olacak” dedi.
Anka silahlandı!
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) Özgün Helikopter T625, silahlı Hürkuş ve Anka İnsansız Hava Aracı Sistemi Silah Entegrasyonu’nu ilk kez IDEF’te ilk kez sergileniyor.
Milli Muharip Uçağın benzetimli maketi de ilk kez stantta yerini aldı. Bu ürünlerle birlikte Türk Silahlı Kuvvetleri’nin kullanımında olan T129 Atak Taarruz ve Taktik Keşif Helikopteri IDEF’te görücüye çıktı.
TUSAŞ/TAI Genel Müdürü Temel Kotil, “TAI’nin içinde şu an yarım milyar dolar ihracat yapıyoruz. Yaptığımız alt sistemlerden 2 milyar dolar ihracat yapmayı hedefliyoruz. Gerekirse bütün milyarları da buraya akıtırız. Turkish Fighter için TAI seferber. Bir tonluk haberleşme uydumuzun ön çalışmasını yapıyoruz. Onay gelirse biz kendi imkanlarımızla bir tonluk uydu tasarlayacağız. İki müşteri ile anlaşmak üzereyiz. 2 yıl içinde bir tonluk uyduyu yörüngeye yerleştirmeyi hedefliyoruz. Halka arz kararı hissedarların ama şunu söylemeden geçemeyeceğim; THY Borsa’da işlem görmeye başlamasaydı bugünkü THY olmazdı” dedi.
Yerli füzeler
Roketsan, fuarda Kaan füzesi, TRG-122 füzesi, TRG-300 Kaplan füzesi, Mam-C mühimmatını sergiliyor. Şirketin öne çıkan diğer ürünleri arasında Som/Som-J, Teber, Cirit, Mam-L, Umtas/Omtas/L-Umtas gibi füze ve mühimmatlar bulunuyor.
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü’nün (SAGE) geliştirdiği Türkiye’nin ilk milli hava füzeleri, Gökdoğan ve Bozdoğan da fuarda tanıtılıyor.
Katmerciler, Türkiye’nin ilk hibrit konsept zırhlı aracı Hızır’ı görücüye çıkardı.
Vestel’in yerli imkanlarla geliştirdiği insansız hava aracı Karayel-Su fuarda yerini aldı.
Kara platformlarına yönelik lojistik destek ve modernizasyon gibi çözüm ve kabiliyetlerini sergileyen FNSS’nin standında, Kaplan ve Pars zırhlıları ile Teber kulesinin çeşitli versiyonları tanıtılıyor.
‘Denizaltı’da dev işbirliği
Türk ve Alman savunma sanayisi şirketleri Endonezya Denizaltı Projesi çerçevesinde iyi niyet anlaşması imzaladı. Savunma Sanayii Müsteşarlığı öncülüğünde Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ (STM) ile önde gelen savunma sanayi firmalarından ThyssenKrupp Marine Systems (TKMS) arasında Endonezya Denizaltı Projesine yönelik imzalar, 13. Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı’nda (IDEF 2017) atıldı.
STM ve TKMS ortaklığıyla yapımına başlanacak olan Endonezya Denizaltı Projesi, Türkiye’nin katıldığı en büyük ve stratejik savunma sanayisi işbirliği projelerinden biri olmaya aday. Söz konusu proje kapsamında 1 veya 2 denizaltının Türkiye’de inşa edilmesi planlanıyor. Diğer denizaltıların Endonezya’da inşası öngörülüyor. Bu sayede Türkiye’nin Almanya ile uzun yıllardır başarı ile sürdürdüğü ortak denizaltı inşa kabiliyeti Endonezya’nın hizmetine sunulacak.
Cumhuriyet tarihinin en büyük ihracat projelerinden biri olmaya aday Endonezya Denizaltı Projesinde nihai iş modeli detaylarının önümüzdeki haftalarda kesinlik kazanması bekleniyor.
Pakistan’la üçlü anlaşma
Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, IDEF 2017 kapsamında Pakistan ile Türkiye arasında savunma alanında imzalanan anlaşmaların imza törenine katıldı. Anlaşmaya göre Türkiye Pakistan’dan 52 adet eğitim uçağı alacak, Pakistan’a 4 adet savaş gemisi verecek. Anlaşmalardan birinin Pakistan’da üretilen Super Mushshak uçaklarının alımı ile ilgili olduğunu belirten Işık, şunları kaydetti:
“İkincisi Türkiye’nin başarıyla hayata geçirdiği Milgem projesinin yurtdışına ihracı ile ilgili ve Pakistan’da ortak üretim ile ilgili son derece önemli bir iyi niyet anlaşmasına imza attık. bu sayede Türkiye’nin sahip olduğu bu yeteneği Pakistan ile de paylaşacağız. Pakistan Deniz Kuvvetleri’nin gücüne güç katacak, onları daha da güçlendirecek bu projenin hayata geçmesi için önemli bir iyi niyet anlaşmasını hayata geçirmenin ilk adımını attık.”
Bakan Işık, üçüncü olarak TAI ile Pakistanl havacılık şirketi arasında imzalanan anlaşmanın da havacılık alanında hayata geçireceğini belirterek, anlaşmaların Türkiye açısından önemli ve değerli olduğunu söyledi.
Pakistan Sanayi ve Üretim Bakanı Tenvir Hüseyin ise iki ülke arasındaki anlaşmaların, zaten var olan güçlü işbirliği ve dostluk ilişkilerini daha da güçlendireceğini söyledi. İmzalanan üç anlaşma ile gelecekte de iki ülke arasındaki işbirliğinin artarak devam edeceğini belirten Hüseyin, “Türkiye ile savunma alanında ortak hedeflerimiz var” dedi.