26.05.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:
Sefa Karahasan / Lefkoşa
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Kesimi lideri Nikos Anastasiadis arasında devam eden görüşmelerde, ekonomi başlığında Rumlar masaya şaşırtıcı bir şart koydu. Milliyet’in edindiği bilgilere göre, olası bir çözümün hemen ertesi günü Avrupa Birliği (AB) müktesabatının Kuzey Kıbrıs’ta uygulanmasını isteyen Kıbrıs Rum yönetimi, Türkiye ile Kıbrıslı Türklerin yapacağı ithalatın da sona erdirilmesi veya kota konmasını talep etti.
KKTC: Kabul edilemez
Ayrıca Ada’ya gelecek Türk işçi sayısının da Yunan işçi sayısına göre 4’e 1 olmasını istedi. Kuzey Kıbrıs’ın en çok ithalat yaptığı ülke Türkiye. Türkiye, KKTC’ye gıda başta olmak üzere yılda yaklaşık 1.2 milyar TL ihracat yapıyor.
Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgilere göre; ‘ekonomi’ başlığının görüşüldüğü sırada Rum tarafı Türk tarafının kabul etmeyeceği bir açılım istedi.
Rumlar, çözümün ardından Türkiye ile ithalatın sınırlandırılmasını şart koştu. Kıbrıs Türk tarafı da, “Böyle bir durum söz konusu olamaz. Tek ve en büyük ithalatımızı Türkiye’den sağlıyoruz” yaklaşımda bulundu. Türk tarafının, ekonominin ciddi zarar göreceği yönündeki düşüncelerine karşılık Rum heyetinin, “Eğer ithalat gerekirse, ihtiyaç olacak kadarı yapılır. Bir kota koymalıyız” diye şartlarında ısrar ettiği belirtildi.
4’e karşı 1 işçi
Rum yönetimi, ithalat adımının yanında Türkiye’den gelecek işçilere de sınırlama getirilmesini istiyor. Buna göre Kuzey Kıbrıs’a çalışmaya gidecek Türkiye’den her bir işçiye karşılık dört Yunan işçinin de Güney’e gitmesi gerekecek. Dört Yunan işçi gelmediği takdirde, Türk işçilerin Ada’da çalışmasına izin verilmeyecek.
Müzakere masasında varılan vatandaşlık anlaşmasında; 4 Yunan vatandaşına karşılık 1 Türkiye vatandaşı konusunda anlaşmaya varılmıştı.
Darphane 58 bin madalya basıyor
KKTC hükümeti, 1974 Kıbrıs Barış Harekatı’na katılan gazileri altın madalya ile ödüllendirecek. Darphane’de basımı yapılacak yaklaşık 60 bin madalya Kıbrıs gazilerine dağıtılacak.
KKTC Kurucu Cumhurbaşkanı rahmetli Rauf Denktaş’ın da vasiyeti olan madalyaların dağıtımı harekatın yıldönümü 20 Temmuz’da yapılacak. Madalyanın üzerinde KKTC devlet ambleminin olması planlanıyor. KKTC hükümeti 58 bin madalya için 10 milyon TL harcayacak.
‘Ciddi sorun içeren bir tavır’
Konu ile ilgili Milliyet’e konuşan diplomatik bir kaynak, “Çözümden sonra Rumlar istediği gibi AB’den hatta Türkiye’den istediğini ithal edecek, ancak sıra Türklere gelince kota olacak veya engel çıkarılacak. Böyle bir durumda, Kıbrıslı Türk işadamlarını çok ciddi sorunlar bekleyecek.
Bu, Kıbrıslı Türkler için ciddi sorun içeren bir yaklaşım. Rumlar, bu tavırlarında esneme yapmalı. Çünkü Kuzey’in ithalatının yüzde 90’ı Türkiye’den” dedi.