29.05.2014 - 15:10 | Son Güncellenme:
Oysaki bisiklete binmek kasları güçlendirir, nefes alımını düzenler, aşırı kilo alımını önler, kolesterol, yüksek tansiyon, eklem ve romatizma ağrılarına da iyi gelir. Bisiklet kullanımı stresi azalttığı gibi doğanın korunmasına da yardımcı olur. Central Hospital’dan Fizyoterapist Fzt. Sena Türkoğlu, sağlıklı ve formda bir beden için bisiklet kullanımının faydaları hakkında bilgiler veriyor.
Bisiklet sürmek; yüzme ve yürüyüş gibi her yaşa ve her şarta uyumlu olan spor dallarından biri. Özellikle Avrupa ülkelerinde ulaşım amaçlı olarak kullanıldığı için, trafik sorununa ve enerji tasarrufuna çözüm getirmesi sebebiyle tüm dünyada ayrı bir öneme sahip.
Stres, şişmanlık ve sırt ağrısından bisiklet ile kurtulun
Yapılan araştırmalar bisiklet kullanmanın başta stres olmak üzere; şişmanlık, sırt ağrısı, metabolizma hastalıkları ve yüksek tansiyon rahatsızlıklarını giderdiği, daha sağlıklı ve mutlu bir bireye dönüştürdüğünü ortaya çıkarıyor. Bunların haricinde kişinin dayanıklılık gücünü artırması, stresle baş etmesine yardımcı olması, yağ yakımı ve kilo kontrolünü sağlaması, eklemleri güçlendirmesi, sırt, bacak, basen, kalça, karın ve kol kaslarını çalıştırması, kondisyonu artırması açısından da insan sağlığı için oldukça faydalı. Peki sağlıklı ve formda bir beden için hangi bisikletler tercih edilmeli?
Mobil bisiklet ile 40 dakikada rahatlama!
Normal bisiklete binmek, düzenli ve ritmik hareketlerle yapıldığı için stres atmaya yardımcı olur. Bisiklet gibi uzun süreli yapılan fiziksel sporlarda, insan vücudu 40 dakika sonra, mutluluk hormonu olan endorfin salgılamaya başlar ve bu durumda kişide psikolojik olarak rahatlatma sağlar. Ayrıca bacak kaslarını da çalıştırdığından, tüm vücudun uyum içerisinde hareket etmesine de olanak tanır. Her gün düzenli bir şekilde 30 dakika bisiklet kullanıldığında, ayda ortalama 2-3 kilo verilebilir. Pedal çevirmek, bir saatte 600 kalori yakılmasına yardımcı olur.
Kalp ve damar dostu; Kondisyon bisiklet
Kondisyon bisikleti yoğun efor gerektiren ve oldukça fazla kalori yakılmasını sağlayan bir kardiyo egzersizidir. Kalp ve damar sağlığı için de çok faydalıdır. Kondisyon bisikleti ile çalışmak, kalp dolaşım sistemini olumlu yönde etkileyerek hızla zayıflamayı sağlar.
Kondisyon bisikletinden doğru fayda sağlanması için haftada en az 3 gün, 45 dakika ile 1 saat arası egzersiz yapılmalıdır. 40 dakikadan az yapılan egzersizde istenilen sonuca ulaşılamaz. Bisiklet, tempolu yürüyüş ve yüzme gibi ritmik sporlar, ancak 40 dakikadan sonra vücuda yağ yaktırmaya başlar.
Kondisyon bisikletinin en belirgin faydası egzersiz boyunca yakılan yağ, karbonhidrat ve nabız takibinin görülebilmesidir. Bunların yanı sıra, vücut direncini artırır, metabolizmayı hızlandırır, fazla kilolardan kurtulmayı sağlar ve fit bir görünüme kavuşturur. Kondisyon bisikleti ayrıca kemikleri güçlendirerek kas yapısını da kuvvetlendirir. Bu sayede kan basıncı kontrol altına alınmış olur ve kolesterol düşer. Tüm bu fiziksel faydalarının yanı sıra kişi kendini daha sağlıklı, dinç, enerjik ve pozitif hisseder.
Eliptik bisiklet ile üst ve alt vücut aynı anda çalışır
Daha çok spor salonlarında rastlanılan eliptik bisiklet; merdiven tırmanma, koşu bandı ve egzersiz bisikleti hareketlerini tek bir alette birleştiren bir cihazdır. Diğer bisikletlerden farkı ise, düzenli ve doğru kullanıldığında kısa zaman içerisinde etkili bir sonuç alınabilmesidir.
Eliptik bisikletin en önemli faydası egzersiz sırasındaki darbeleri azaltmasıdır. Koşuya benzer bir çalışma sağlasa da eklemlerde aşınma ya da yıpranmaya sebep olmaz. Eliptik bisiklet kullanılırken bacaklar makineyle devamlı temas halindedir ve eklemlerin zemine darbe yapma hareketini kısıtlar. Üst ve alt vücut yani kol, karın, bel ve kalça birlikte çalışır. Eliptik bisiklet bu durumdan dolayı oldukça güvenlidir. Alt sırt, diz, kalça problemi ve diğer eklem sorunlarından yaşayan kişiler ve yaşlılar tarafından rahatlıkla kullanılabilir.
Eliptik bisiklet kullanımı yüzme ve yürümede olduğu gibi en az 40 dakika ve üzeri çalışılmalıdır. Haftada 3-4 kez yapılması uygundur. Bu çalışma düzeni kalp hızının gerekli seviyeye ulaşmasını sağlar. Kalp hızının yüksek tutulmasıyla da vücudun metabolik hızı artar ve kilo verme kolaylaşır. Epiliptik cihazla dakikada ortalama 8-10 kalori harcanır.