Sadık Gültekin

Sadık Gültekin

.

Tüm Yazıları

Öğrendiğimiz bilgilerin kalıcı olması çok önemli. İşte burada ‘düzenli çalışma’ devreye giriyor. TEOG, bu temel üzerine inşaa edilen bir sistem. Dersi derste öğrenmek ve düzenli tekrar, TEOG’un olmazsa olmazlarından...

TEOG, sistem gerektiren bir hazırlık süreci istiyor; peki bu süreçte nelere dikkat etmek gerekiyor, şimdi onlara değinelim...

1  Derse Hazırlıklı Gidin: Hangi ders, hangi konu olursa olsun hazırlıklı gitmeniz çok önemli. Derste ne işleneceği konusunda bir ön fikriniz olmalı ve konuya önceden çalışırsanız, bunu yapmayan arkadaşlarınıza bir fark atmış olacaksınız.

Haberin Devamı

2 Öğrendiklerinizi Tekrar Edin: Eve gidince elbette dinlenin, eğlenin; ama sorumluluklarınızı da unutmayın. Sizin o günkü en büyük sorumluluğunuz, öğrendiklerinizi tekrar ederek kalıcı hale gelmesini sağlamaktır. Bunu yapabilmek için öğrendiklerinizi kendi cümlelerinizle yazabilir veya sesli bir şekilde okuyabilirsiniz.

3 Bol Soru Çözün: Hem TEOG sınavlarına adapte olmak açısından hem de öğrendiklerinizi pekiştirmek açısından bu çok önemli. Bulabildiğiniz kadar soru çözmeye çalışın ve yanlış yaptığınız soruları mutlaka kontrol edin. Sorunun konusu ile ilgili eksikleriniz varsa mutlaka tamamlayın.

4 Genel Tekrarlar Yapın: Kesinlikle üşenmeyin ve bunu zaman kaybı olarak düşünmeyin. Yaptığınız bu genel tekrarların faydasını merkezi sınavlarda hatta ilerdeki öğrenim hayatınızda bile fazlası ile göreceksiniz.

5Asla Bırakmayın: Sınavlarda başarılı olmak istiyorsanız, yanlış yaptığınız her sorunun doğrusunu öğrenmek için çaba harcamalısınız. Soru ile ilgili konuyu tekrar edip çaba harcadığınız halde soruları çözemiyorsanız, kesinlikle çalışmayı bırakmayın, soruyu öğretmeninize sorun.

6 Üç Derse Dikkat: Puan hesaplamasında Türkçe, Matematik ile Fen ve Teknoloji derslerinin ağırlığı yüksek olduğu için, bu testlerden daha fazla doğru yapan öğrenciler, daha iyi liselere yerleşecek. TEOG’da testlerin ağırlıkları şöyle: Türkçe, Matematik, Fen Bilileri 4; Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, T.C İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ile Yabancı Dil 2.

Haberin Devamı

Geçen yılki sorular

Türkçe soruları yorum gerektiriyor

Türkçe soruları, geçen yılki TEOG’a göre daha eleyiciydi. Türkçe testindeki soruların konulara göre dağılımı: Sözcükte Anlam (4), Cümlede Anlam (1), Paragrafta Anlam (10), Edebi Bilgiler (1), Noktalama İşaretleri (1), Fiilimsi (2), Cümlenin Ögeleri (1) şeklinde... Türkçe sınavı, geçen yılki sınavdan biraz daha zor olmakla birlikte, okuma ve yorum kabiliyeti gelişmiş öğrencilerin başarılı olacağı bir sınavdı.

Matematik soruları kazanımlara dayanıyor

Matematik sorularında işlem yoğunluğu bir hayli fazlaydı, geçen yılki sınavdan ayrıldığı ya da zor olduğu nokta burası! Soruların tamamı kazanımlara dayanıyordu, kazanım dışı soru çıkmadı. Seçici ve eleyici sorular, Üslü ve Köklü İfadeler konusunda yoğunlaşmış.

Din soruları kolaydı

Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi soruları, mevcut kazanımların tümünü içeriyor. Soruların geçen yıldan farkı; geçen yılki sorular daha somut kavramlardan oluşuyordu, bu yılki sorular biraz daha soyut kavramlar üzerine kurulmuş. Sorular, geçen yıla göre daha kolaydı.

Haberin Devamı

Fen’de sayısal düşünme becerisi öne çıktı

Fen Bilimleri soruları kazanımlara uygun, konu dağılımı beklenildiği gibi oldu. Sınavın biyoloji kısmındaki sorular yorum becerisini ölçen sorulardan oluşuyordu. Fizik kısmındaki sorular beklenildiği gibi deneysel ağırlıklı olup, laboratuvar çalışması yapan öğrencilere avantaj sağladı. Sıvıların kaldırma kuvveti ile ilgili soru, sınavdaki ayırt ediciliği ve zorluk düzeyi en yüksek soruydu. Soruyu ancak hem bu konu ile ilgili kazanımı özümseyen hem de sayısal düşünme becerisi yüksek olan öğrenciler çözebildi.

 İnkılap tarihi ve Atatürkçülük zorladı

İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük testinde sorulan sorular, müfredata ve kazanımlara uygundu. Sınav, çalışan ve çalışmayan öğrenciyi en iyi şekilde ayırt edecek nitelikte sorulardan oluşuyordu. Sınavda dikkat çeken en önemli unsur, soruların seçeneklerinde kullanılan terimsel ifadelerin güçlük derecesinin beklenenin üstünde olmasıdır. Geçen yılki TEOG ile karşılaştırdığımızda, sınavın zorluk derecesinin yükseldiği görülüyor.

İngilizce’de diyalog soruları ön plandaydı

Diyalog tamamlama sorularıyla karşılaştık. Boşluk doldurma sorularında, boşluktan önce veya sonra yazılan cümleler açıklayıcı ve cevabı bulmaya yönelikti. Diyalogları anlama ve uygun karşılığı veren ifadeyi bulma tarzı sorulara ağırlık verilmiş. Soru kalıplarının yer aldığı diyalog tamamlama sorularına yer verilmiş. Geçen yılki ilk sınavda tablo sorusuna yer verilmişken, bu yılki TEOG  sınavında tablo sorusu yerine görsellerin kullanıldığı sorulara yer verilmiş. Kazanımları iyi tarayan bir sınavdı.

Sorumlu olunan konular

- TÜRKÇE: Sözcükte Anlam, Cümlede Anlam, Paragrafta Anlam, Fiilimsi, Söz Sanatları, Yazı Türleri, Cümlenin Öğeleri, Yazım Kuralları, Noktalama İşaretleri.

- FEN BİLİMLERİ: Hücre Bölünmesi ve Kalıtım, Kuvvet ve Hareket

- MATEMATİK: Üslü Sayılar, Kareköklü Sayılar, Gerçek Sayılar, Örüntüler ve İlişkiler, Cebirsel İfadeler.

- DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ: Kaza ve Kader, Ayet’el Kürsi ve Anlamı.

-  T.C. İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK: Bir Kahraman Doğuyor, Milli Uyanış...