SiyasetRusya ile işbirliği için üçlü mekanizma

Rusya ile işbirliği için üçlü mekanizma

11.08.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Rusya ile işbirliğinin artırılacağını belirten Çavuşoğlu, “Şimdi üçlü bir mekanizma kuruyoruz. MİT müsteşarımız ile bakanlığımızdan bir görevli ve Silahlı Kuvvetlerden bir askerimiz St. Petersburg’a gidecek” diye konuştu

Rusya ile işbirliği için üçlü mekanizma

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, AA Editör Masası’nda gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in iki ülke arasındaki ilişkileri, esasen uçak düşürme olayından önceki düzeye ve onun üstüne çıkarma kararı aldığını dile getiren Çavuşoğlu, “Birinci somut adım, Suriye konusunda daha önce aramızda değişik mekanizmalar vardı. Askerler arasında, dışişleri bakanlıkları arasında ve istihbarat arasında. Şimdi üçlü bir mekanizma kuruyoruz. Bu akşam St. Petersburg’a gidiyorlar, mevkidaşlarıyla görüşüyorlar. MİT müsteşarımız ile bizim bakanlıktan ve Silahlı Kuvvetlerden bir askerimiz gidecek. Daha sonra bunu daha üst düzey, dışişleri bakanlarının da katıldığı düzeyde gerçekleştireceğiz” diye konuştu.

Putin’in ricası

Çavuşoğlu, iki ülke arasındaki ticaret hacmini 100 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini belirterek, “Putin, özellikle Türk ürünlerinin önündeki engelleri kaldıracağını söyledi. Yalnız bizden bir ricası oldu. Rusya’nın şu anda ambargo uyguladığı ülkelerin ürünlerinin de bizim üzerimizden geçmemesi için tedbirler almamızı istedi. Biz zaten buna müsaade etmeyiz” dedi. Çavuşoğlu, Rusya’nın Türkiye’den çok açık şekilde Suriye’de nerelerin vurulması gerektiği hususunda bilgi istediğini aktararak, “Sivillerin nerede yaşadığı, ılımlı muhalefetin nerede bulunduğu gibi arazideki bilgileri de kendileriyle paylaşacağız. Ortada bir DAEŞ terör örgütü var. Önce burayı hedef alalım” diye konuştu. Çavuşoğlu, terör örgütü FETÖ’nün faaliyetleriyle ilgili şunları söyledi: “Uçak düşürme hadisesinden sonra aynı çabayı hemen Rusya’ya yanaşarak Türkiye aleyhine işbirliği yapmak istediler. Yine şu anda bu uçak düşürme hadisesi içinde olan pilotların bazıları gözaltında ama paralel çeteye üye oldukları için.”

Savunma işbirliği

Çavuşoğlu, Türkiye ve Rusya’nın savunma sanayii işbirliğini artırma kararı konusunda Türkiye’nin NATO üyesi olarak yükümlülüklerinin bilincinde olduğunu belirterek, “Benim de kendi savunma sistemimi kurmam lazım ve kendi teknolojimi başka ülkelerle işbirliği yaparak geliştirmem lazım. O zaman da sen (Batı) bunları yapmıyorsan, bize yanaşmıyorsan müttefik olarak, NATO içinde beraber çalışıyoruz. Türkiye’ye başka gözle bakıyorsan, Türkiye de başka arayışlar içine girmek zorundadır. Ben bu teknolojileri geliştirmek zorundayım, kendi güvenliğimi sağlamak durumundayım, savunma sistemimi kurmak zorundayım” dedi.

Çavuşoğlu, “Türkiye ile müzakereleri durdururuz. Türkiye’yi AB’ye almayız. Veya acaba NATO’dan çıkaralım mı? Buna benzer saçma sapan tehditler geliyor” ifadesini kullandı.