23.06.2010 - 12:54 | Son Güncellenme:
ANKA
İstanbul’daki terörist eylemin ardından dünya medyası, PKK’nın saldırılarına hız verdiğini vurgularken "Saldırılar, PKK ile hükümet arasındaki gayri resme ateş kese son verdi" yorumlarını yaptı. "Kürt Açılımı"nın kaderine de odaklanan yabancı medya "Daha yumuşak yaklaşım terk edildi", "Kürt açılımı darbe yedi", "Hükümet, Kürt siyasi beklentilerini karşılamadı" değerlendirmelerine yer verdi.
NYT: "KÜRT SİYASİ BEKLENTİLERİ KARŞILANMADI"-
New York Times, PKK’nın saldırılarının artmasının, hükümetin "Kürt siyasi beklentilerini karşılamaması"na tepki olduğu görüşlerini yer verdiği haberinde mevcut hükümetin, Kürtçe TV yayınını ilk yapan ve Kürtçe öğretilmesine izin veren ilk hükümet olduğuna dikkat çekerek "Ancak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bazı aydınlan ve Kürt aktivistlerince, militanları silah bırakmaya ikna için kapsamlı bir af, devlet okullarında Kürtçe’nin öğretilmesi ve Kürt etnik kimliğini tanınan bir Anayasal değişikliği dahil, daha geniş önlemleri getirmediği için eleştirildi" görüşünü dile getirdi.
-WSJ: "ÖZERKLİK İÇİN MÜCADELE EDEN KÜRT ASİLERİ SALDIRILARINI HIZLANDIRDI"
ABD’nin en çok satan gazete Wall Street Journal da, "Türkiye’nin, Kürtlerin çoğunluğunda oldukları güneydoğu bölgesinde özerklik için mücadele veren Kürt asileri, bu ay Türk hedeflerine yönelik saldırılarını hızlandırdı ve savaşı ülkenin Batısındaki kentlere yaygınlaştırmakla tehdit etti" dedi.
-İNDEPENDENT: "PKK İLE HÜKÜMET ARASINDAKİ GAYRI RESMİ ATEŞ KESE SON VERİLDİ"
İngiliz gazetesi The İndependent ise, "Gerilla savaşının yeniden başlaması, PKK ile geçen yıl Kürtlere daha çok sivil hakları sağlayan bir girişimi lanse eden hükümet arasındaki gayri resmi ateş kese son verdi" yorumunu yaptı. Ancak hükümetin seçim kaygısıyla söz verdiği reformlar konusunda pek bir şey gerçekleştiğini savunan gazete, "Güneydoğu’da savaşın yeniden başlaması, Türkiye ve Kuzey Irak’taki Kürtler arasında giderek artan dostluğu tehlikeye atabileceğini" de öne sürdü.
-BBC: "DAHA YUMUŞAK YAKLAŞIM TERK EDİLDİ"
İngiliz yayın kuruluşu BBC, PKK’nın son dönemde askeri hedeflere yönelik saldırılarına hız verdiğini belirttiği haberinde "daha yumuşak yaklaşım terk edildi" yorumunu da yaptı. "Geçen yıl hükümet, sorunu çözmek ve Kürt azınlığının yakınmalarına son vermek için yeni bir girişim açıklamıştı" diyen BBC "Ancak, söz verdiği önlemler paketi hiçbir zaman üretmedi ve şimdi terk edildiği gibi görünüyor. Hükümet de, PKK’ya nasıl karşı koyacağını gözden geçirmekte olduğunu söylüyor" Irak sınırında ön mevzilerde tecrübesiz askerlerin kullanılmasına ilişkin eleştiriler oldu" sözlerine ekledi.
-LE FİGARO: "AÇILIM DARBE YEDİ"-
Fransa’nın önde gelen gazetelerinden Le Figaro, İstanbul saldırısının sorumluluğunun radikal bir Kürt grubunca üstlendiğine dikkat çekerken, "Kürt açılımı"nın sorgulandığını belirtirken DTP’nin kapatılması ve "tutuklama kampanyası" ile darbe yediğini de öne sürdü.
-LE MONDE: "SON SALDIRILAR, ANKARA’NIN VERDİĞİ SÖZLERİ ZORA SOKTU"-
Diğer büyük Fransız gazetesi Le Monde da, "Türkler ve isyancı Kürtler arasında silahlı çatışmalara dönüşü" başlığını kullandığı haberinde "Son saldırılar, Ankara’nın Ağustos 2009’de verdiği sözleri zora soktu. Türk kuvvetleri, 21 Haziran’da Irak sınırında konuşlanarak 2008’den beri Kürt gerillaya karşı en büyük operasyon yaptı" diye yazdı
TÜRKİYE KENDİ EVİNE BAKMADI
Artan PKK terörü ve son olarak İstanbul Halkalı'da düzenlenen saldırıdan sonra Batı basınından yorumlar gelmeye devam ediyor.
Independent muhabiri Patrick Cockburn, Türkiye'deki son saldırıları kaleme aldı.
Dünyanın Türkiye'yi tam da daha güçlü ve aktif olarak görmeye başladığı sırada meydana gelen bu saldırıların Türkiye'nin zaafiyetlerini hatırlattığını yazan Cockburn, geçmişte bazı sınırlı tavizlerle Kürtlerle uzlaşmanın mümkün olabileceğini ancak AKP hükümetinin, orduyu yüzüstü bıraktığı şeklindeki bir suçlamaya yol açacak her türlü eylemden kaçındığını belirtti.
Cockburn, "Türkiye'de iktidardaki siyasetçiler Ortadoğu'da uzlaşıya varılması için telkinlerde bulunuyorlardı ancak bu tavsiyelerini kendi evlerinde dikkate almadılar" ifadelerini kullandı.
Türkiye'nin kendi içindeki farklı etnik kesimleri bir araya getirememesi halinde bunun bölgesel bir güç olma çabalarını da sekteye uğratacağını yazan Independent muhabiri, son çatışmaların Türkiye'yi Irak'taki Kürtler üzerinde etkili olma hedefinden de uzaklaştırabileceğini belirtiyor.