GündemRumlar döndü, okullar açıldı

Rumlar döndü, okullar açıldı

29.09.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

1960’larda doğdukları köyü terk ederek Gökçeada’dan Yunanistan’a giden Rumlar, ekonomik kriz sonrasında çocuklarını okutabilecekleri okulun da açılmasıyla küçük yaşta veda ettikleri topraklara döndüler

Rumlar döndü, okullar açıldı

Yeni eğitim öğretim yılında Gökçeada’da bir ilk yaşandı. Adada 40 yıl aradan sonra Gökçeada Rum Ortaokulu yeniden açılırken, Gökçeada Rum Lisesi ise tarihinde ilk kez kapılarını öğrencilere açtı.

Haberin Devamı


Gökçeada’ya bağlı Tepeköy’de 1.5 yıl süren çalışmalar sonucunda, köyün girişinde metruk halde bulunan iki eski okul binası da restore edilerek yeni eğitim öğretim yılında açıldı. 5’i ortaokul, 6’sı lise olmak üzere 11 öğrencisi bulunan okulun öğrencilerinin sadece 1’i doğma büyüme Gökçeadalı. Diğer 10 öğrenci ise sadece birkaç ay önce Yunanistan’dan adaya göç eden Gökçeadalı ailelerin çocukları...


1960’larda doğdukları köyden ayrılmak zorunda kalan Rum aileler, Yunanistan’ı vuran ekonomik kriz sonrasında çocuklarının eğitim alabileceği okulun da açılmasıyla yeniden küçük yaşta veda ettikleri topraklara döndüler. Dönüşlerle birlikte Tepeköy’ün 25 olan nüfusu 50’ye çıktı. Okulun açılış gününde veliler ve öğrenciler büyük bir heyecanla okul binasını doldurdular.

Haberin Devamı


En heyecanlısı müdür

Duygusal anlar yaşanan açılış gününün en heyecanlı isimlerinden biri de şüphesiz okul müdür Makis Kamburopulos idi. 1963’te Gökçeada’da dünyaya gözlerini açan Kamburopulos; ilkokula bugün müdürü olduğu ortaokul ve lise binasında başlıyor. O zamanlar Türkçe eğitim veren ilkokulun birinci ve ikinci sınıfını burada okuyan Kamburopulos’u ailesi Rumca da öğrenebilmesi için İstanbul’da Rum bir ailenin yanına gönderiyor.


Kamburopulos “Hiç tanımadığım, benim için tamamen yabancı insanlardı” dediği ailenin yanında ilkokul 3. sınıfa başlıyor ve İstanbul’daki lisa eğitiminin ardından Selanik’in yolunu tutuyor. Burada Rum Dili ve Edebiyatı eğitimi alan Kamburopulos daha sonra uzun yıllar Yunanistan’da öğretmenlik yapıyor. Eğitime adanan 25 senenin sonundaysa İmroz Kültür ve Eğitim Derneği’nin, “Okulu açıyoruz” davetiyle doğduğu topraklara geri dönüyor.


Bu kararı nasıl aldığını sorduğumuzda ise dilinden şunlar dökülüyor: “Çocuk yaşta ailemden ayrılmak zorunda kalınca yaşadığım travmalar olmasaydı; Yunanistan’daki rahatımı bırakıp buraya dönmek aklıma bile gelmezdi. Şimdi burada umutlar yeşeriyor. Ben Yunan olduğum kadar da Türk’üm.”


Kamburopulos gibi Gökçeada’ya dönen ailelerden bir diğeri de Gaitanidhs ailesi... Gaitanidhs ailesinin 15 yaşındaki oğlu Yorgo ve ablası Selanik doğumlular. Babası Yunan, annesi Gökçeadalı olan Yorgo, doğduğundan beri her yaz geldiği Gökçeada’yı Selanik’ten daha çok sevdiğini söylüyor.

Haberin Devamı


Okulun Gökçeada doğumlu tek öğrencisi Alex Kaan Kalleci’nin hikayesi ise çok daha ilginç. 2013 yılında ilkokulu Özel Gökçeada Rum İlkokulu’nda bitiren Kaan ve ailesi Gökçeada’da Rum Ortaokulu olmaması nedeniyle mecburen İstanbul’a göçmek zorunda kaldı. Kaan’ın eğitimi için doğup büyüdüğünü Gökçeada’dan ayrılmak zorunda kaldığını söyleyen Mari Karakaş, orada bir sene boyunca bir kadının evinde çalıştığını anlatıyor. “Buraya döndüğünüze sevindiniz mi” sorusuna aldığımız ise bu okulun Gökçeadalı Rumlar için ne kadar özel olduğunun bir kanıtı: “Canımı verecek kadar çok sevindim. Buraya dönmek için ölürdüm. Benim vatanım burası...”

Bugün bir düğündür

Okulun yeniden hayata geçirilmesi çalışmalarını yürüten İmroz Eğitim ve Kültür Derneği Başkanı Laki Vingas’ın açılışta yaptığı konuşmada, “Bu kadim toplum için bugün bir düğün günüdür. Bu okul; İmrozluların mücadele ve samimiyetinin şahididir, Gökçeada toplumlarının eşit şartlarda yaşayabilmesinin bir ifadesi ve aynı zamanda eşit vatandaşlığında tescilidir, bir borcun iadesidir” dedi. Açılışa CHP İstanbul Milletvekili Selina Doğan, CHP Çanakkale milletvekili Muharrem Erkek, Gökçeada Belediye Başkanı Ünal Çetin ve Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü Ömer Faruk Yelkenci ile Gökçeada Metropoliti Kirillos Dragunis de katıldı.

“Burası benim yurdum, vatanım”
Ada’da ilk gün okul heyecanı yaşanan bir başka yer de Özel Gökçeada Rum İlkokulu idi. İkisi 1. sınıf, bir tanesi 3. sınıf olmak üzere 3 öğrencisi bulunan okulda ilk ders zili dün çaldı. Okulun 3 öğrencisi de Yunanistan’dan adaya bu yaz geri dönen ailelerin çocukları... Bunlardan biri de Sotiryos Teoharis ve ailesi... Gökçeada’da doğan Teoharis uzun yıllar Yunanistan’da yaşadıktan sonra ortaokulun da açılmasının etkisiyle temelli dönüş kararı alıyor. Kendisi de şimdi Rum ortaokulu ve lisesi olarak açılan binalarda ortaokula başlayan Teoharis, “Eğitim Türkçeye döndükten sonra Yunanistan’a gittik” diyor. Temelli dönüş yapabildikleri için çok mutlu olduğunu dile getiren Sotiryos, “Burası benim yurdum, benim vatanım” diyor.

Tarih, coğrafya Türkçe dersleri
Okulların tamamında haftalık ders saati Türkiye’deki devlet okulları ile eşit. Okullarda Milli Eğitim Bakanlığı tarafından onaylı azınlık okulları müfredatı işleniyor. İlkokulda tüm dersler Rumca olarak verilirken, isteyen öğrencilere haftada 10 saat Türkçe dersi de veriliyor. Ortaokul ve lisede ise Türk Dil ve Edebiyatı, tarih ve coğrafya dersleri Türkçe işlenirken diğer dersler Rumca olarak veriliyor.