Gündem Reformcu İstanbul Müftüsü alındı

Reformcu İstanbul Müftüsü alındı

28.11.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Görevden alınan İstanbul Müftüsü Prof. Çağrıcı’nın yerine Doç. Yaran getirildi. Çağrıcı, reformcu zihniyetiyle tanınıyordu ve camide kadınlara kolaylık gösterilmesini istiyordu

Reformcu İstanbul Müftüsü alındı

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu üyeliğine atama yapıldı ve İstanbul Müftüsü değiştirildi. İstanbul İl Müftüsü Prof. Dr. Mustafa Çağrıcı, Marmara Üniversitesi’ndeki asli görevine dönerken, 1. derece kadrolu 3600 ek göstergeli İstanbul İl Müftülüğü’ne, Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Rahmi Yaran getirildi.
Görevden alınan Çağrıcı, reform çalışmalarıyla tanınıyordu. Çağrıcı, son açıklamalarından birinde kadınların camilerde rahatça ibadet edebilmeleri yönünde düzenlemeler yapmak istediklerini belirtmişti. Çağrıcı, camilerin, kadınların ibadetine uygun hale getirilmesine ilişkin, camilerin, kadınların huzur içinde ibadet etmelerini sağlayacak şekilde düzenlenmesi konusunda birkaç yıldır bazı çalışmalar yapıldığını hatırlatarak, toplumdaki erkek egemen zihniyetin camiye de yansıdığını öne sürmüştü.

Kadınlar ve cami
Çağrıcı kadınların çeşitli sıkıntılardan dolayı camilere gitmediğini kaydederek, “Ben bunu önce bir dini mesele olarak görüyorum. Bizim peygamberimizin camisinin ne olduğu belliydi, kadınların oradaki yeri konumu belliydi. Bu önce bir din meselesidir. Bu bir insanlık sorunudur ayrıca. İnsana saygının bir gereğini yapmalıyız. Bu bir çağdaşlık problemidir. Bugün maalesef bizim yüzümüzden bu dinin prestiji oldukça sorunludur. Bu prestiji de kurtarmak zorundayız” demişti.
İstanbul Müftülüğü de camilerde kadınların abdest alabilmesi ve namaz kılması için alanlar oluşturmaya başlamıştı. Müftülük, küçük çocukların da namaz kılan anne ve babalarını beklerken oyun oynamalarına imkan sağlayacak bölümler de hazırlamayı düşünüyor.
Emeklilik nedeniyle boşalan Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu üyeliğine ise Prof. Dr. Raşit Küçük, İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi kontenjanından atandı.
Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yer alan kararlara göre, açık bulunan 1. derece kadrolu ve 3600 ek göstergeli Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Bakanlık Müşavirliği’ne de Cumhur Ünal atandı.

Oslo büyükelçisi Şanıvar
Büyükelçiliklere yapılan atamalar da Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre, Dışişleri Bakanlığı Protokol Genel Müdürü Büyükelçi Kadriye Şanıvar Olgun yeni Oslo Büyükelçisi oldu. Oslo Büyükelçisi Hayati Güven Şili’nin Başkenti Santiago’ya atanırken, Mumbai’de Birinci Sınıf Başkonsolos mevkiinde bulunan Murat Ahmet Yörük Namibya Cumhuriyeti Nezdinde Türkiye Büyükelçiliği görevine getirildi.
Ahmet Ergin’in Güney Sudan Cumhuriyeti nezdinde Büyükelçi olarak atanması da yapıldı.
Maliye Bakanlığı’nda açık bulunan Bakanlık Müşavirliğine Gelir İdaresi Başkanlığı İstanbul Vergi Dairesi Başkanı Mehmet Koç atandı. Bu yolla boşalan olan İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı görevine ise Vergi Başmüfettişi Mustafa Dakın getirildi.



Papa’yla ‘huzur duruşu’

Reformcu İstanbul Müftüsü alındı


Prof. Dr. Mustafa Çağrıcı, görev yaptığı 8 yıl boyunca sakin ve yapıcı yönleriyle öne çıktı. Dinler arası diyaloğa yönelik mesajları, dini cemaat temsilcileriyle ilişkileri ve kadınlara yönelik açıklamalarıyla dikkat çeken Çağrıcı, Papa 16. Benedictus’la Sultanahmet Camii’nde yaptığı “huzur duruşu”yla dikkat çekti.
Sivas’ın Şarkışla ilçesine bağlı Taşlıhöyük köyünde 1950 yılında dünyaya gelen Çağrıcı’nın gençlik yılları yokluk içinde geçti.

En etkili 500 müslüman
İstanbul’la ilk kez İstanbul Yüksek İslam Enstitüsü’nü kazanınca tanıştı. Okurken Balat’ta ve Eyüp’te altı yıl imamlık yaptı. Amcasının kızı Gül Hanım ile evlendi. Çağrıcı Gazali’yi anlattığı “Ahlak felsefesi” konulu teziyle doktorasını aldı.
Ürdün’e misafir öğretim üyesi olarak, Avrupa’da sayısız üniversiteye de konuşmacı olarak çağrıldı. Çağrıcı, 1996’da profesör oldu. “Kuran Tefsiri” kurulunda yer alan Çağrıcı, Kasım 2003’te ise İstanbul Müftüsü olarak göreve başladı. Sinagog saldırılarında yaşamını yitirenler için düzenlenen anma törenlerine katılan, Türkiye’deki gayrimüslim cemaatlerle yakın ilişki kuran Çağrıcı, “İslam dünyasının bugünkü sorunlarının çok ciddi sebeplerinden biri İslam dünyasının kadına bakışıdır. Utanç verici bir manzara var İslam dünyasında” ifadelerini kullanmıştı. Çağrıcı, Georgetown Üniversitesi ile merkezi Ürdün’de bulunan “Kraliyet İslami Stratejik Çalışmalar Merkezi” tarafından yayımlanan “Dünyanın en etkili 500 Müslümanı” listesinde yer aldı. n İSTANBUL Milliyet


Yazarlar