13.10.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:
TAYLAN YILDIRIM MEHMET CANDAN - İzmir / DHA
Terör örgütleri FETÖ ve PKK adına 9 Aralık 2016’da suç işlediği ve casusluk yaptığı iddiasıyla hakkında 35 yıl hapis cezası istenen ve ev hapsinde olan ABD’li rahip Andrew Craig Brunson dün görülen 4. duruşmada ‘terör örgütüne yardım ve yataklık’ suçlamasından 5 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Duruşmalardaki iyi halinden cezası 3 yıl 1 ay 15 güne indirilen ve adli kontrol şartları kaldırılan Brunson, cezaevinde kaldığı süre de göz önünde bulundurularak tahliye edildi. Hakkındaki ev hapsi ve yurt dışına çıkış yasağı kaldırılan Brunson Türkiye’den ayrıldı.
SAVCI 10 YIL HAPİS İSTEDİ
25 Temmuz’da sağlık sorunları sebebiyle cezaevinden çıkarılıp ‘ev hapsi ve yurt dışına çıkış yasağı’ kararı verilerek evine gönderilen ve Türkiye ile ABD arasında krize neden olan Brunson, dün 4. kez hakim karşısına çıktı. Brunson geniş güvenlik önlemleri altında Aliağa Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü’ndeki salona götürülmek üzere dün 05.40’ta evinden çıkarıldı. 7 araçlık konvoyun eşlik ettiği Brunson, 1 saatlik yolculuğun ardından Aliağa Cezaevi Kampüsü’ne getirildi. Sabah 10.45’te başlayan duruşmayı yabancı basın mensupları ile Brunson’ın eşi Norine Brunson, ABD’nin Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Jeffrey M. Hovenier ve kilise görevlileri de takip etti. Esas hakkındaki mütalaasını veren duruşma savcısı, sanığın örgüt yapısına dahil olmamakla birlikte örgüte isteyerek ve bilerek yardım yataklık yapma suçunu işlediğini öne sürdü. Savcı, Brunson’ın 5 ile 10 yıl arasında hapisle cezalandırılması ve adli kontrol kararının kaldırılmasını talep etti. 2.5 aydır ev hapsinde bulunan Brunson, “Ben masum bir insanım. Türkiye’yi seviyorum. Beraatimi istiyorum” dedi. Avukat İsmail Cem Halavurt da “Beraat kararı verilmesini ve adli kontrol şartlarının kaldırılmasını istiyoruz” dedi.
YARDIM, YATAKLIKTAN CEZA
Kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanık Brunson’a TCK’nın 314/3 ve 220/7 maddeleri gereğince terör örgütüne yardım ve yataklık suçlamasından önce 5 yıl hapis cezası verdi, duruşmalardaki iyi halinden dolayı cezayı 3 yıl 1 ay 15 güne indirdi. Adli kontrol şartları kaldırılan rahip Brunson, cezaevinde kaldığı süre göz önünde bulundurularak tahliye edildi. Böylece Brunson hakkındaki ev hapsi ve yurt dışına çıkış yasağı da kalkmış oldu. Brunson’ın avukatı Halavurt, duruşmanın ardından, kararı temyiz edeceklerini belirterek, “İtiraz haklarımızı kullanacağız” dedi. Halavurt, ‘Brunson kararı nasıl karşıladı?’ sorusu üzerine “Brunson durumu anlamaya çalışıyor. Ben ona özgür olduğunu söyle yince anladı ve sevindi” diye konuştu.
KELEPÇE ÇIKARILDI
Duruşmanın ardından Brunson, Alsancak semtindeki evine getirilmek üzere, polis korumasında yola çıkarıldı. 18.10’da evine gelen Brunson, araçtan inip hızla içeri girdi. Brunson’la birlikte gelen Denetimli Serbestlik Bürosu ekipleri de evdeki elektronik kelepçesini çözerek serbest kalma işlemlerini tamamladı.
TÜRKİYE'DEN AYRILDI
Tahliye kararının ardından Alsancak’taki evine gelen Brunson, akşam saatlerinde eşi Norine Brunson ile birlikte İzmir Adnan Menderes Havalimanı CIP kapısına geldi. ABD’nin Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Jeffrey M. Hovenier da Brunson çiftine havaalanına kadar eşlik ederken, geniş güvenlik önlemi alındı. Brunson, eşiyle birlikte saat 22.40 sıralarında ABD’nin Almanya’dan gönderdiği özel uçakla Türkiye’den ayrıldı. Avukat İsmail Cem Halavurt, müvekkili Brunson’un Almanya’ya gittiğini, daha sonra ABD’ye geçeceğini açıkladı.
TANIKLAR İFADE DEĞİŞTİRDİ
Duruşmada davanın tanıkları engelli paralimpik milli tenisçi Büşra Fatma Ün, Brunson’un rahipliğini yaptığı kiliseye gittiğini belirtirken, “Brunson’ı tanımıyorum” dedi. Tanık olarak dinlenen ve Balıkesir 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nden SEGBİS ile ifade veren L.K. ise, daha önce verdiği ifadesinin yanlış anlaşıldığını, Brunson’ın kilisede darbe girişiminden sonra FETÖ’cüleri sakladığı yönünde bir ifadesinin olmadığını söyledi. Tanık L.K.’nin bir dönem ev arkadaşı olan V.S. de, Brunson’ın rahipliğini yaptığı kilisede görülen ‘Agit’ kod isimli Siraç Akay hakkında ‘Bombacı’ diye bahsedildiğini belirtti. V.S., “2011’de İstanbul’dan İzmir’e geldim. Çok yüklü borcum vardı. Alsancak’ta yürürken içimden geçerek kiliseye girdim. Daha sonra L.K.’nin ısrarıyla tekrar tekrar gittim. Agit denen kişiyi tanımıyorum ama evdeki sohbet esnasında L.K. kendisinden ‘Bombacı, terörist, Suriye ve Güneydoğu’da PKK kamplarında bomba eğitim almış’ demişti. Bana bunu L.K. söylemişti” dedi. Tekrar söz alan L.K., “Şu an çok şaşırmış durumdayım. Agit’le ilgili şeyleri bana kendisi anlattı” diye konuştu.
'TÜRK MAHKEMELERİ BAĞIMSIZDIR'
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Prof. Dr. Fahrettin Altun, Brunson’ın davada hükümle birlikte serbest bırakılmasıyla ilgili değerlendirmede bulundu. Altun, açıklamasında, “Bugün Andrew Brunson hakkında verilen mahkeme kararı Türkiye’nin demokratik bir hukuk devleti olduğunu, Türkiye’de yargının tarafsız ve bağımsız olduğunu ortaya koymuştur” ifadelerine yer verdi. Türkiye’nin bağımsız yargısının, Amerikan yönetimince hatırı sayılır bir süredir baskı altına alınmaya çalışıldığını, Türkiye’nin çeşitli yaptırım tehditlerine maruz bırakıldığını aktaran Altun, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, her fırsatta Türkiye’nin bu türden tehditlere boyun eğmeyeceğini, bağımsız ve tarafsız Türk yargısının vesayet altına alınamayacağını belirttiğini anımsattı.
‘Talimat almaz’
Erdoğan’ın, ‘Türk yargısının vereceği karara herkesin saygı duyması gerektiği’ni vurguladığına işaret eden Altun, şunları kaydetti: “Mahkeme kararının ardından ‘Working very hard on Pastor Brunson’ diye mesaj atan ABD Başkanı Donald Trump’a bir kez daha hatırlatmak isteriz ki Türkiye, demokratik bir hukuk devletidir ve Türk mahkemeleri bağımsızdır. Bu gerçek, Anayasamızın 138. maddesinde açık ve net bir biçimde vurgulanmıştır. Türk mahkemeleri gibi Türkiye Cumhuriyeti Devleti de hiçbir organ, makam, merci ya da kişiden talimat almaz, kendi kuralları ve iradesiyle kararlarını alır.”
BRUNSON TELEFONU
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Çavuşoğlu ve Pompeo görüşmesinin ana konusu ABD’li din adamı Andrew Craig Brunson’ın serbest bırakılması kararı oldu.
ABD Başkanı Donald Trump, serbest bırakılan Brunson hakkında Twitter hesabından açıklamalar yaptı. Trump, paylaşımında “Dualarım ve düşüncelerim Papaz Brunson’la. Umut ediyorum ki kısa süre içerisinde evine geri dönecektir” dedi. Gece saatlerinde bir açıklama daha yapanTrump, “Brunson’un salıverilmesi memnuniyet verici. Bugün Maryland’daki hava üssüne gelecek. Brunson’u Oval Ofis’te ağırlayacağım” ifadelerini kullandı.
SİYASİLERDEN TAHLİYE YORUMU
Önce kararı görmemiz lazım
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Sosyal Demokrat Belediyeler Derneği’nce düzenlenen Yerel Yönetim Ödülleri Töreni öncesinde, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Brunson’a ilişkin soru üzerine Kılıçdaroğlu, gün içinde katıldığı toplantıları hatırlatarak, mahkemeyi, ayrıntıları izleme fırsatının olmadığını söyledi. Kılıçdaroğlu, “Önce kararı görmemiz lazım. Hangi gerekçelerle bu kararın verildiğine bakmak gerekiyor. Darısı, harp okulları öğrencilerinin, er ve erbaşların başına. Onlar da inşallah kısa süre içinde tahliye olurlar” değerlendirmesinde bulundu.
Karar, milli vicdanı rahatsız ve huzursuz etmiştir
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Brunson kararıyla ilgili yazılı açıklama yaptı. Bahçeli, “MHP elbette yargı kararına saygı duymaktadır” ifadesini kullandığı açıklamasında şunları kaydetti: “Papaz Brunson’un tahliye kararı milli vicdanı rahatsız ve huzursuz etmiştir. İfade değiştiren gizli ve satın alınmış tanıklar, davanın savcısında yapılan değişiklikler soru işaretlerini güçlendirmiş, şaibeleri artırmıştır. Türkiye aleyhine faaliyetlerin merkezinde yer alan, terör örgütleriyle irtibat ve iltisakı tespit edilen bir şahsın siyasi baskı ve şantajlarla serbest bırakılması geldiğimiz bu aşamada düşündürücü, bir o kadar da esef vericidir. Brunson’ın tahliyesi Trump’a da sorumluluk yüklemektedir. Bu kapsamda ABD’nin önünde iki seçenek vardır: Ya FETÖ elebaşını veya FETÖ’nün tepe isimlerinden birisini Türkiye’ye verecekler; Ya da Halkbankası Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla’nın iadesini sağlayacaklardır.”
‘Yargı bağımsızlığını bir kez daha gördüler’
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, Brunson kararı ile ilgili Twitter üzerinden değerlendirmede bulundu. Yazıcı açıklamasında, “Çok konuşuldu ama daha çok konuşulacak bir dava dosyası: Rahip Brunson’la ilgili dava dosyası. ‘Türkiye’de mahkemeler bağımsız değil’ diyenler, yargının bağımsız olduğunu bir kez daha gördüler. ‘Rahip Brunson suçsuz yere tutuluyor’ diyenler, sanırım hükümle suç isnadının sabit olduğunu anladılar” ifadelerine yer verdi.