GündemPYD, Azez’deki hastaneyi vurdu

PYD, Azez’deki hastaneyi vurdu

20.01.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Afrin harekâtı gün sayarken, terör örgütü PYD/YPG Azez’de bir hastaneyi havan topuyla vurdu. Hastane harabeye dönerken, 12 hasta yaralandı, yaralılardan biri öldü. 5 bin ÖSO savaşçısı Afrin sınırında teyakkuzda bekliyor

PYD, Azez’deki hastaneyi vurdu

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar’ın MİT Müsteşarı Hakan Fidan’la birlikte Moskova’da Rus Genelkurmay yetkilileri ile bir araya gelmesi sonrası Afrin sınırında asker ve ÖSO güçleri teyakkuza geçirildi. Azez ve Mare hattında konuşlanan 5 bin ÖSO savaşçısına “Hazır ol” talimatı verilirken, sınır hattındaki YPG hedefleri toplarla dövülüyor. Terör örgütü PYD/YPG, Azez’de iki hastaneyi havan topuyla vurdu. Hastanelerden biri harabeye dönerken, yaralanan 12 hastadan biri kurtarılamadı.

PYD, Azez’deki hastaneyi vurdu


Münbiç’e de olası harekat kapsamında Cerablus ve El Bab bölgesinden silahlı güçler kaydırıldı. Eğit-Donat kapsamında Türkiye’de eğitilen sayıları yüzlerle ifade edilen ÖSO savaşçıları ise dün uzun otobüs konvoyu ile Kilis’teki askeri sınır kapısından Azez’e geçti.
Havan topu saldırısı
TSK, Hatay Reyhanlı ile Kilis’in Öncüpınar Sınır Kapısı hattından Afrin ve Şehba’daki terör örgütü mevzilerini havan toplu taciz atışları üzerine dün de top atışlarıyla vurmaya başladı. Eş zamanlı olarak, Azez, Mare ve Tel Rifat bölgesinden de ÖSO grupları da Afrin doğu hatlarındaki mevzileri toplarla ateş altına aldı. Terör örgütü PYD/YPG mevzilerinden atılan havan mermilerinden biri Azez’deki Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’ne isabet etti. Patlamada yaralanan 12 kişiden biri kurtarılamadı. Sabah saatlerinde 200 yataklı hastanenin harabeye döndüğü görüldü. Kadın ve Doğum Hastalıkları Hastanesi’ne yapılan saldırıda ise yaralanan olmadı.
ÖSO’ya ‘Hazır ol’ talimatı
Moskova görüşmesi sonrası Afrin sınır hattında yoğun askeri hareketlilik dikkat çekerken, doğu kesiminde Azez, Mare, Tel Rifat, kuzey ve batı kesimindeki İdlib ve Reyhanlı cephelerinde teyakkuz durumuna geçildi. Sınır hattında konuşlanan sayısı 15 ila 20 bin arasında olduğu öğrenilen TSK ve 10 bin civarında olduğu bildirilen ÖSO güçleri sınırda pozisyon aldı. Afrin operasyonu için Ankara’dan talimat beklenirken, TSK ile birlikte ÖSO’dan ise Azez bölgesinden operasyona katılacak 5 bin savaşçıya “Hazır ol” talimatı verildi. İlk hedefin köylerin ele geçirip Afrin’i kuşatmak olduğu, ÖSO içindeki 7 muhalif gruptan 6 bini aşkın savaşçının Afrin’in doğu hattından operasyona katılacağı bildirildi.

DAEŞ’ten canlı bomba saldırısı

Azez’de ÖSO güçlerince durdurulan bir kamyona yüklenen su tankerindeki DAEŞ’li “canlı bomba” yelekli dört teröristten biri üzerindeki patlayıcıyı infilak ettirdi. Teröristlerden üçü de öldürüldü. Alınan bilgilere göre ÖSO güçlerinin teröristleri etkisiz hale getirmesinin ardından tankerden çıkanlardan biri çocuk, üçü kadın beş kişi ise teslim oldu. Afrin ve çevresine yönelik yapılan top atışlarında ise bazı binalar hasar gördü.

PYD, sivillerin kentten çıkmasına izin vermiyor

İstihbarat birimleri, son günlerde olası Türkiye’nin askeri operasyonu nedeniyle tedirginlik yaşayarak kenti terk etmek isteyen sivillere izin vermeyen PYD/YPG’nin sivil halk üzerinde baskı oluşturduğunu, Afrin ve Münbiçte de hareketlilik gözlemlendiğini rapor etti.
İstihbarat birimlerinin raporuna göre Türkiye’nin operasyon sinyalinin ardından Cezire kantonu denilen bölge ve Haseke kentinden Afrin ve Münbiç’e takviye yapıldığı belirlendi. PYD’nin olası operasyona karşı Afrin’e bu bölgelerden 100’ü aşkın araçla çok sayıda PYDli sevk ettiğini, Münbiç’te ise bu sayının 40 araçlık konvoy olduğunu saptadı. Şu anda Münbiç ilçe merkezinde iki, Afrin’de ise 13 bin civarında silahlı militan bulunduğu ve PYD’nin bu sayıyı artırmak için her aileden mutlaka kendilerine asker olarak birer kişiyi verme zorunluluğu getirdiğini, bunu kabul etmeyenlere para ve hapis cezası verdiği öğrenildi.

Ağır silahlar ile sınır hattına konuşlanan ÖSO güçleri, Afrin yönünden PYD’li teröristlerin sıkça yaptığı saldırı ve taciz ateşlerine anında karşılık vererek püskürtüyor. ÖSO güçleri aynı zamanda Afrin karayolunda da PYD’li teröristlerin olası bomba yüklü araçlarla yapabileceği saldırıları önlemek için kontrol noktaları oluşturdu.