DünyaHugh Pope: Almanya, Ege’deki Türk-Yunan çekişmesini teşvik ediyor

Hugh Pope: Almanya, Ege’deki Türk-Yunan çekişmesini teşvik ediyor

21.03.2010 - 13:00 | Son Güncellenme:

Almanya’nın Ege’de Türk-Yunan çekişmesini teşvik ettiği öne sürüldü

Hugh Pope: Almanya, Ege’deki Türk-Yunan çekişmesini teşvik ediyor

Almanya’nın Ege’de Türk-Yunan çekişmesini teşvik ettiği öne sürüldü. Uluslararası Kriz Grubu Türkiye Analisti Hugh Pope, Almanya’nın geçmiş yıllarda her iki tarafın silahlanmasından büyük kazançlar sağladığı ve aynı zamanda çekişmeyi dış siyasette de teşvik ettiği değerlendirmesini yaptı.
Alman yayın kuruluşu Deutschlandradio’nun Almanya’nın Yunanistan ve Türkiye’yi silahlandırmasıyla ilgili olarak yayımladığı bir makalede Hugh Pope’nun görüşlerine de yer verdi. Pope, “Alman hükümeti Yunanistan’ı, halen yaşadığı ekonomik krize rağmen, bir Avrupalı ortak olarak elinden geldiğince desteklerken, Atina’nın kişi başına düşen askeri harcamasının NATO ülkeleri arasında en yüksek rakama ulaştığını görmezden geliyor” dedi. ABHaber tarafından yansıtılan değerlendirmesinde Pope şöyle devam etti:
“Üstelik bu harcamanın sadece Türkiye ile olan çekişmesinden kaynaklandığı aşikârken. Alman siyasiler, Türkiye’nin AB üyeliğine karşı bir atmosfer yarattıklarında her iki ülkenin uzlaşmasını zorlaştırıyor. Yunanistan’ın silaha daha az harcama yapmasını isteyenler, Türkiye’yi Avrupa’ya daha fazla yakınlaştırmalıdır.”
Yunanların son olarak 2008’de bütçelerinin yüzde 2,4’ünü silahlanmaya ayırdığı, halbuki NATO ortalamasının yüzde 1,7 düzeyinde bulunduğu kaydedilen makalede “Bu aşırı harcamanın tek nedeni olarak, Türk komşunun oluşturduğu tehdit gösteriliyor. Her iki ülke de denizaltı ve tanklarını öncelikle Almanya’dan tedarik ediyor. Hugh Pope’a göre, Berlin en azından, iki kavgacı komşu arasındaki Kıbrıs sorununda güven oluşumuna katkıda bulunmalı” da denildi.

Haberin Devamı

KIBRIS’TA İLERLEME OLMAMASINDA AB VE ALMANYA SORUMLU
Bu çerçevede makalede Pope’nun “Kıbrıs’taki yeniden birleşme müzakerelerinde fazla ilerleme sağlanamadı. Bunda AB ile Almanya’nın da ortak sorumluluğu bulunuyor. Çünkü birçok Avrupalı siyasetçi Türkiye’ye sürekli olarak, ’Kıbrıs sorununu halletseniz bile bu AB’ye girmeniz için yeterli olmayacaktır” yönündeki değerlendirmelerine de yer verildi.
“Ezeli düşmanlar Yunanistan ve Türkiye’nin silahlanmasında sadece Almanya değil, ABD de rol oynuyor. En azından Ege semalarında it dalaşı yapan F-16’ları satarak” denilen makalede “Kos, Lipsi ve Simi adalarında yaşayanların sıkça F-16 savaş uçakları bir havacılık gösteri yaparcasına alçak uçuşla gürültülü bir biçimde kafalarının üzerinden geçerek neredeyse burun buruna geldikleri” de yazıldı.