Uzman Klinik Psikolog Melda Yakupoğlu

Uzman Klinik Psikolog Melda Yakupoğlu

meldayakupoglu@hotmail.com

Tüm Yazıları

Her yeni yıla girerken aslında insanlar yeni bir yıla dair bir umutla giriyor. Kimisi bütün bir yıl içerisinde yaşadığı mutsuz olayların tekrarlanmamasını içinden geçiriyor, kimisi kendisi ile ilgili yeni kararlar alarak, yapmak istediklerini kurarak… Peki siz nasıl giriyorsunuz? Kendinizde değiştirmek istedikleriniz var mı?

Yeni bir yılda kendinizde neler değiştirmelisiniz?

Yaşam alışkanlıklarınızı değiştirerek başlayın. Örneğin daha fazla hareket edin. Sporu ve yürüyüşü hayatınız içerisine katın.

Haberin Devamı

Sağlıklı beslenin ve sağlık konusunu önemseyin. Fiziksel sağlığınız kadar psikolojik sağlığınıza da dikkatinizi verin. İnsanlar genellikle bir sıkıntı yaşadığında psikologa gitmek konusunda aceleci olmazlar. Problemlerin kendiliğinden geçmesini beklerler. Bunu beklerken de başka birçok problem üst üste eklenir ve çözülmesi daha zor bir hale gelebilir. Bu sebeple sıkıntı yaşıyorsanız gecikmeden desteklenin.

İnsanlara sınır koyabilmeyi öğrenin. Öncelikle kendi hayat sınırlarınızı belirleyin. Hangi davranışlar size göre kabul edilebilir, hangileri kabul edilemez

Duygusal kararlar almayın.

Ertelemeyin.

İnsanları kafanızda etiketlemeyin ve kendi düşüncenize göre insanların düşüncelerini eleştirmeyin.

Tartışma adabına uygun tartışma davranışı geliştirin. Öfkeyi azaltın, kontrol edilebilir hale getirin.

Ödülleri yok saymayın.

Daha çok empati yapın.

İlişkilerde mantıkçı davranın. Hayalperestlikten uzak durun.

İş ilişkilerinizde profesyonel olun.

Geçmiş ile ilgili sorun yaşıyorsanız geçmişle yüzleşip yolunuza bakın. Depresif insanlar daha çok geçmişi düşünür, kaygılı insanlar ise geleceği düşünme eğiliminde olur. Daha çok şimdiki anda kalmaya odaklanın.

Dopamin detoksu yapın.

Herkese mutluluk ve sağlık dolu bir yıl diliyorum.